Faimoși artiști de Grammy la cea de-a șasea ediție Bucharest Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/faimosi-artisti-de-grammy-la-cea-de-a-sasea-editie-bucharest-jazz-festival/

Premieră absolută în România: Marilyn Mazur, Branford Marsalis, Kurt Elling şi Stanley Jordan cântă în iulie la Bucharest Jazz Festival. Bucharest Jazz Festival revine între 5 şi 9 iulie cu o nouă serie de concerte live în Piaţa George Enescu. Cele mai originale şi creative nume ale jazzului internaţional şi autohton provoacă publicul bucureştean să descopere universalitatea jazzului.

Un articol de Petre Ivan|9 iunie 2017

Din programul festivalului organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București nu lipsesc evenimentele conexe și workshopurile dedicate jazzului.

Printre artiștii cei mai așteptați ai ediției de anul accesta se numără Branford Marsalis –  legenda vie a jazzului, cunoscut în toată lumea datorită contribuției imense la dezvoltarea jazzului atât în USA cât și în Europa și Kurt Elling – special guest al ansamblului Branford Marsalis Quartet, care a fost distins în anul 2010 cu premiul Grammy pentru cel mai bun album vocal de jazz.

Materialul discografic care i-a adus împreună pe Branford Marsalis Quartet și Kurt Elling, Upward Spiral a fost recent nominalizat la premiile Grammy. Concertul va avea loc, în premieră, în România, sâmbătă, 8 iulie, de la ora 21:30, în Piața George Enescu.

Jazzul autohton ține capul de afiș la Bucharest Jazz Festival 2017 cu pianistul român stabilit în Suedia, Ion Baciu Jr., care promite, pentru concertul din 6 iulie, o sesiune efervescentă de jazz alături de doi mari artiști ai scenei muzicale newyorkeze: consacratul baterist Ari Hoenig și renumutul compozitor Or Bareket.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivalului este concertul Stanley Jordan | Gábor Dörnyei | Kornél Horváth presents The Thunder Tour de vineri, 7 iulie.

Nominalizat de patru ori la premiile Grammy, muzicianul Stanley Jordan se află la prima colaborare cu doi artiști senzaționali ai jazzului european, bateristul Gábor Dörnyei și Kornél Horváth, votat în 2016 cel mai bun percuționist din lume.

O premieră în programul festivalului o reprezintă influenta percuționistă și compozitoare Marilyn Mazur – colaboratoare de lungă durată a lui Miles Davis.

Specializată în folosirea unei game variate de instrumente din toată lumea, artista daneză de origini poloneze și africane este deținătoarea unui Jazzpar Prize, cel mai mare premiu internațional în jazz. Marilyn Mazur cântă pe scena Bucharest Jazz Festival sâmbătă, 8 iulie, ora 20:00.

Bucharest Jazz Festival 2017 aduce un tribut stilurilor originale ale jazzului din secolul XXI cu o demonstrație de world music experimental în interpretarea percuționistului israelian, născut în Brazilia, Joca Perpignan și a formației Trigon care vor închide  cea de-a șasea ediție a festivalului internațional de muzică jazz – Bucharest Jazz Festival.

Detalii și informații pe: arcub.ro și bucharestjazzfestival.ro.

Foto: Bucharest Jazz Festival – facebook.com/bucharestjazzfestival/

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.

25
/10
/22

Miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov, vă invităm la Recitalul de la ora 5. Evenimentul va fi susținut de Mădălina Bourceanu - soprană, Nicoleta Chirilă - soprană, Aurelia Florian - soprană, Valentina Mărgăraș - soprană, Silvia Micu - soprană, Sonia Hazarian - mezzosoprană, Alexandru Aghenie - bariton, Marian Rește – bas-bariton. La pian îi va acompania Simona Patriche. Prezintă: Simona Manole.

25
/10
/22

Publicul este așteptat miercuri, 26 octombrie, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu la spectacolul de teatru-jazz "Aproape Înger", în cadrul Sibiu Jazz Festival 2022, o reprezentație ce a rezultat din întâlnirea mai multor orizonturi artistice ce au generat o frescă modernă a realităților pe care omul le trăiește într-un cuplu.

25
/10
/22

Ultima săptămână din luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale București titluri celebre din repertoriul universal precum „La Bohème”, „Povestirile lui Hoffmann”, „Peer Gynt & Carmina Burana”, „La Traviata”, dar și „Podul”, o seară de operă româno-bulgară, dedicată împlinirii a celor 30 de ani de prietenie, cooperare și bună vecinătate între Republica Bulgaria și România.

24
/10
/22

Artiștii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în fața publicului în recitaluri și concerte tematice. Demersul se dorește și unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesați să se apropie de un univers sonor fascinant.

24
/10
/22

Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu şi cu pianista şi compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Sala „George Enescu”. În deschidere: lansarea oficială a albumului „Silence”, reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august.

21
/10
/22

După reprezentații inedite, la sfarșit de octombrie, pe scena unor festivaluri de jazz cu tradiție, precum Sibiu Jazz Festival și Ploiești Jazz Festival, Orchestra Națională de Jazz a Franței, aflată într-un tuneu național in România, după o absență de aproape 30 de ani, va susține un concert extraordinar la Palatul Bragadiru din București.

20
/10
/22

În cadrul proiectului Musiques Créatives de France, între 27 octombrie și 1 noiembrie, Orchestra Națională de Jazz a Franței revine în România într-un tuneu la Ploiești (27 octombrie, Filarmonica „Paul Constantinescu”, la Ploiești Jazz Festival), Sibiu (28 octombrie, Filarmonica de Stat, la Sibiu Jazz Festival) și București (1 noiembrie, Palatul Bragadiru).