„Femeia fără umbră” LIVE la Bucureşti și Timişoara. Opera de Stat din Viena – 150 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/femeia-fara-umbra-live-la-bucuresti-si-timisoara-opera-de-stat-din-viena-150-de-ani/

Un moment unic pentru cultura europeană! Pe 25 mai 2019, publicul român poate asista, în direct, la o dublă aniversare excepţională: Opera de Stat de Viena – Wiener Staatsoper – îşi sărbătoreşte cei 150 de ani de la inaugurare cu o nouă versiune a lucrării lui Richard Strauss, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“, creaţie centenară în acest an.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2019

Spectacolul poate fi vizionat în sistem LIVE video, sâmbătă 25 mai, la Bucureşti şi Timişoara, precum şi în transmisiune directă audio, la Radio România Muzical.

Evenimentul este oferit de Opera de Stat din Viena şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti, împreună cu partenerii lor, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Radio România Muzical (Bucureşti), Muzeul de Artă Timişoara, Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ecoplus Internaţional – Agenția economică a Landului Austria Inferioară (Timişoara).

Considerată a fi „ultima operă romantică” a lui Richard Strauss (1864-1949), „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ a fost reprezentată în premieră mondială la Opera de Stat din Viena, pe 10 octombrie 1919. Marele compozitor se afla, pe atunci, în primul an al directoratului său la opera vieneză. Succesul de public a fost imediat, dând dreptate lui Strauss care – încă din perioada de creaţie care a durat nu mai puţin de 8 ani – se arătase atât de entuziasmat de forţa libretului conceput de fidelul său colaborator, rafinatul poet Hugo von Hofmannsthal. Găsindu-şi inspiraţia în surse diverse, dar mai ales în opera lui Goethe precum şi în „Flautul fermecat” al lui Mozart, Hugo von Hofmannsthal a creat o poveste plină de aventuri şi de suspans, dar  şi cu multiple niveluri de interpretare filozofică.

Textul este „desăvârşit, (…) matur şi interesant, cu o acţiune dramatică magnifică, ce nu se fereşte să abordeze şi probleme morale”, Opera de Stat din Vienaspunea Richard Strauss. Cu nimic mai prejos decât libretul, partitura sa are o frumuseţe cu totul aparte, acordând detaliilor şi diferitelor culori muzicale o atenţie deosebită. „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ este una dintre cele mai pretenţioase lucrări din repertoriul liric, necesitând atât interpreţi de înalt nivel vocal şi actoricesc cât şi condiţii tehnice de montare excepţionale. Titlul este o prezenţă constantă în repertoriul Operei de Stat din Viena. De altfel, opera lui Richard Strauss a fost una dintre lucrările care au redeschis „Teatrul de pe Ring” în 1955, la finalul lucrărilor de refacere a clădirii, aproape complet distrusă în cel de al Doilea Război Mondial.

Noua montare, a cărei premieră va putea fi urmărită în direct şi în România pe 25 mai, se doreşte a fi la fel de strălucitoare ca dubla aniversare culturală vieneză la care suntem martori în acest an. Pusă în scenă de îndrăzneţul regizor francez Vincent Huguet – discipol şi îndelungat colaborator al celebrului Patrice Chéreau –, „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră“ este supervizată muzical de un expert al acestei lucrări, dirijorul german Christian  Thielemann. Distribuţia aliniază voci de excepţie, ce vor fi acompaniate de Corul şi Orchestra Operei de Stat din Viena. Printre solişti figurează şi soprana de origine română Ileana Tonca, prezenţă constantă şi remarcată pe scena acestui teatru.

Opera de Stat din Viena – 150 de ani LIVE: „Die Frau ohne Schatten / Femeia fără umbră

Dirijor: Christian Thielemann | Regia: Vincent Huguet

Decorul: Aurélie Maestre | Costume: Clémence Pernoud

Der Kaiser……………. Stephen Gould

Die Kaiserin………….. Camilla Nylund

Die Amme…………….. Evelyn Herlitzius

Geisterbote…………… Sebastian Holecek

Barak ……………………. Wolfgang Koch

Sein Weib ……………….Nina Stemme

Dienerin/

Stimme der Ungeborenen… Ileana Tonca

Bucureşti – LIVE video, 25 mai 2019, ora 18.30, Studioul de Operă al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (str. Ştirbei Vodă, nr. 33). Intrarea liberă, în limita locurilor disponibile.

Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/2325676204386508/

Timișoara – LIVE video, 25 mai 2019, ora 18.00, Sala Barocă a Muzeului de Artă Timişoara (Piaţa Unirii, nr. 1). Seara va fi deschisă de un program de arii din opera „Don Giovanni“ de Mozart, susţinut de studenţii Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest din Timişoara. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/1002904773432643/

LIVE audio – 25 mai 2019, ora 18.30, pe frecvenţele şi pe site-ul internet ale Radio România Muzical (http://www.romania-muzical.ro/). Comentează Luminiţa Arvunescu

Foto: Opera de Stat din Viena – facebook

 

08
/07
/21

EUROPAfest lansează invitația unui maraton de 9 zile de muzică live. În perioada 16-24 iulie București devine capitala jazz-ului. Seară de seară, scena Sălii Auditorium a Palatului Regal/Muzeul Național de Artă al României va găzdui concerte, recitaluri, seri de jam sessions, spectacole de gală cu artiști din 20 de țări. Biletele s-au pus în vânzare […]

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.