Fest(in) pe Bulevard – Festivalul Internaţional de Teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/festin-pe-bulevard-festivalul-international-de-teatru/

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara şi finanţat de Primăria Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Ministerul Culturii, având şi sprijinul UNITER, va avea loc în perioada 11–18 octombrie 2014. În cadrul acestui eveniment, în cele două săli ale Teatrului Nottara şi în teatrele partenere, se vor juca o serie de producţii ale unor trupe din ţară şi din străinătate, precum şi patru spectacole marca Nottara, dintre care trei vor intra în competiţie.

Un articol de Petre Ivan|8 octombrie 2014

Ca şi anul trecut, spectacolele sunt împărţite în două secţiuni. Prima, cea competitivă, denumită Mici crize… și electorale, va conţine spectacole care au ca temă criza, un subiect de maximă actualitate; criza de orice tip: economică, socială, politică, sexuală sau de identitate, precum și cea electorală, resimțită cu precădere în acest an.

Printre acestea se numără: Panică de Mika Myllyaho, regia: Theodor-Cristian Popescu (Producţie a Teatrului Nottara, Bucureşti), Carne de Viliam Klimáček, regia: Jan Fric (Producţie a Studio Rubín, Praga), Brad de Crăciun la familia Ivanov de AI. I. Vvedenski, în regia lui András Urbán (Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca), Titanic Vals de Tudor Muşatescu, regia: Alexandru Dabija (Producţie a Teatrului Odeon, Bucureşti) şi ultimul spectacol al teatrului gazdă, Noul locatar de Eugène Fest(in) Ionesco, în regia lui Gábor Tompa.

Şi anul acesta Teatrul Nottara a produs un spectacol special pentru festival şi anume Poker Face, în regia Adelei Bițică, după textul unui dramaturg ceh contemporan, Petr Kolečko. Piesa aduce în prim plan un eveniment important din istoria recentă, Revoluția de catifea – moment care a provocat crize şi a schimbat vieți.

Autorul Petr Kolečko a fost prezent la premiera pentru presă, care a avut loc în data de 12 iunie 2014. Spectacolele Rapsodie-n roz, după Oscar și Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Alexandru Repan şi Scene din viața insectelor de Karel Čapek, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză, vor fi susţinute în afara competiţiei.

Pe Bulevardul Comediei (secţiunea necompetitivă) vor putea fi văzute, printre altele, producţii ale unor teatre din țară și din București: Don Quijote, adaptare după Miguel de Cervantes, regia: Mihai Măniuţiu, producţie a Teatrului Naţional Târgu-Mureş (Compania Liviu Rebreanu), Tartuffe sau Impostorul, de J.B.P. Molière, versiunea scenică și direcția de scenă aparținându-i lui Victor Ioan Frunză (Teatrul Metropolis), Play Shakespeare în regia lui Cristian Pepino (Teatrul Ţăndărică) precum şi VICTOR‘ia (opus 1), un spectacol de teatru muzical francez (Compania teatrală Petits Bâtons Production, Fontaine).

În ultima seară a festivalului, la Sala Horia Lovinescu, Marius şi Lorin Mihalache vor susţine un spectaculos concert.

Victoria Cociaş şi Ion Haiduc, în Poker Face

Victoria Cociaş şi Ion Haiduc, în Poker Face

Manifestarea va începe cu un inedit eveniment stradal, prin care trecătorii vor fi invitați să devină spectatori. Acesta se numeşte Un zâmbet, click şi… gong!, este conceput şi regizat de Mihai Lungeanu şi se va desfăşura pe trotuarul din faţa teatrului şi în foaier, în data de 11 octombrie 2014, de la ora 16.30.

Pentru spectacolele din Fest(in) pe Bulevard, biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia de bilete (din Bd. Magheru, nr. 20, telefon: 021.317.41.01), deschisă zilnic, între orele 10.00-20.00, şi de pe site-ul www.eventim.ro.

Foto: Fest(in) pe Bulevard – facebook, Teatrul Nottara

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Mai multe scrisori în care fizicianul Albert Einstein prezenta unor colegi opiniile sale despre fizică, Dumnezeu și Israel, expediate în anii '50, au fost vândute în cadrul unei licitații organizate la Ierusalim, pentru suma de aproximativ 210.000 de dolari.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

21
/06
/17

"În teatru dacă nu eşti cercetător, căutător continuu, în clipa în care te-ai mulţumit, eşti ruinat." - Andrei Șerban. Renumitul regizor împlinește astăzi 74 de ani. Născut la 21 iunie 1943, în București, Andrei Șerban a studiat regia la IATC, la clasa lui Radu Penciulescu.

20
/06
/17

Dragi cititori, sunt în măsură să vă informez că a apărut începutul unui teatru nou la noi în oraș (teatru în toată puterea cuvântului). Așadar, nu doar o clădire, ci o companie de teatru. Se cheamă TAG și au făcut deja un spectacol despre care se va mai vorbi: „Clasa conducătoare”.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

20
/06
/17

Într-o zi de 20 iunie se stingea din viaţă, la Paris, Emil Cioran, unul dintre cei mai importanți gânditori ai secolului al XX-lea. Afectat de Alzheimer, filosoful uitase cine este în ultimele zile ale vieţii sale şi reîncepuse să vorbească în limba română, după mai bine de 50 de ani. Tot pe 20 iunie murea istoricul, scriitorul și politicianul român Mihail Kogălniceanu si se năşteau compozitorul Jacques Offenbach, actorii Errol Flynn şi Nicole Kidman, regizorul Radu Gabrea sau cântăreţul Lionel Richie.

19
/06
/17

Într-o zi de 19 iunie se nășteau actriţa Irina Petrescu, criticul George Călinescu sau scriitorul Salman Rushdie și se stingeau din viață scriitorul laureat cu Nobel William Golding și actorul James Gandolfini (2013).

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.