Festivalul ,,Ceau, Cinema!” invită filme în competiția 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-ceau-cinema-invita-filme-in-competitia-2016/

Ajuns la a treia ediţie, Festivalul Ceau, Cinema! din Timişoara lansează apelul la înscriere în secţiunea competiţională internaţională, dedicată filmelor de lungmetraj (ficţiune, non-ficţiune sau animaţie). Sunt vizate filme din 2015 sau 2016 din ţările care au avut minorităţi în regiunea Banatului de-a lungul istoriei şi până azi.

Un articol de Liliana Matei|2 februarie 2016

“Am creat această secțiune competițională interetnică pentru a reflecta Banatul multicultural şi diversitatea cinematografiei europene, printr-un cocktail de filme colorat, atractiv și mai ales provocator. Anul acesta acordăm și un premiu special pentru film independent sau de debut, oferind astfel o rampă de lansare tinerelor talente”, declară organizatorii.

Competiția Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cinematografică cineaştilor din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria). În cazul coproducțiilor, vor fi acceptate doar filmele al căror coproducător majoritar provine dintr-o țară care se regăsește în lista de mai sus. Selecționerul competiției este criticul de film Ionuț Mareș.

Marele Premiu al Competiției Ceau, Cinema!, stabilit de un juriu de trei personalităţi din lumea filmului, este în valoare de 1.000 euro și va fi acordat regizorului producţiei câştigătoare. Se acordă de asemenea Premiul Publicului, în valoare de 500 euro.

La ediţia din 2016 va fi acordat şi un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secţiunile festivalului.

Producătorul sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere, să trimită un link / screener pentru vizualizarea filmului și un sinopsis până cel târziu în data de 1 mai 2016, la adresa [email protected], sau să trimită în format hard-copy cele solicitate mai sus, la adresa Asociația Pelicula Culturală, Str. Take Ionescu, nr. 10-16, Sc. A, Et. 6, Ap. 20/A Timișoara, 300070, România.

Marele Premiu al Competiției 2015 a fost câştigat de filmul polonez „Îngerul Atotputernic”/”The Mighty Angel”, regizat de Wojchiech Smarzowski. Premiul Publicului a fost câștigat de lungmetrajul de debut „Viața de apoi”/”Afterlife” (Ungaria), regizat de Virag Zomboracz. În competiţie au mai participat filme ale unor regizori precum György Pálfi și Nadav Lapid.

Cea de-a treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14-17 iulie, la Timișoara și Gottlob (primul sat din România cu un cinematograf renovat), oferind un program atractiv și variat, care va cuprinde proiecţii de filme (în cinematografe și în spații alternative), dezbateri, workshop-uri şi evenimente în aer liber.

Mai multe detalii privind regulamentul competiției, formularul de înscriere și FAQ se găsesc pe pagina de internet www.ceaucinema.ro sau la e-mail: [email protected].

08
/09
/23

Legenda comediei franţuzeşti se dezvăluie drept omul modest şi sensibil Louis de Funès, în documentarul difuzat în premieră la TVR 1 sâmbătă, 9, respectiv 16 septembrie, de la ora 15.30. În aceleaşi zile, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 urmăresc filmele „Hibernatus” şi „Omul-orchestră”, din colecţia Louis de Funès.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.