Open Practice Society – Fresh Edition, în fiecare weekend între 9 septembrie și 15 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/open-practice-society-fresh-edition-in-fiecare-weekend-intre-9-septembrie-si-15-octombrie/

Open Practice Society – Fresh Edition, cel mai nou proiect desfăşurat de Asociaţia Culturală Marginal, a dat startul înscrierilor pentru cea de-a treia ediţie, în care tineri artişti vor susţine ateliere pentru alţi tineri, iar printre tematici se numără coregrafia, video experimental, linogravura, colaje şi anarhie organizată.

Un articol de Ziarul Metropolis|11 septembrie 2023

Participarea la ateliere este gratuită, iar înscrierile se pot face aici.

Open Practice Society este un proiect derulat de Asociația Culturală Marginal și co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Pornit ca o inițiativă de educație alternativă celei formale, Open Practice Society continuă să pună față în față generații diferite de artiști și să creeze un context de colaborare, de suport, de schimb de experiență și de oportunitate de dezvoltare în care participanții se pot aventura în demersuri creative noi sau dezvolta unele deja în derulare. În această a 4-a ediție, 7 foști participanți în program sunt acum mentori, coordonați chiar de unul dintre ei – Alin Uberti, directorul artistic al Fresh Edition, îndrumați de Andrei Tudose și Sabina Suru, fondatori ai programului și mentori de la începutul lui.

Sabina Suru și Andrei Tudose. Fotografie de Ștefan Dinu

Despre lucruri serioase, într-un mod deloc rigid

Programul se desfășoară în cadrul Atelierelor Malmaison și își propune să deschidă porțile publicului larg, pentru ca vizitatorii să poată explora inițiativele artistice ale acestei comunități în care învățarea și arta se fac pe cât de serios, pe atât de nonconformist, unde mentorii chiar practică zi de zi ceea ce dau mai departe, unde nu există rețete de urmat și definiții de învățat iar autoritatea face loc experimentului și descoperirii. Atelierele se vor desfășura în perioada 9 – 15 septembrie, iar pe 21 – 22 octombrie va avea loc o expoziție la VAGon – Spațiu In(ter)disciplinat.

 „În funcție de cum simțim pulsul vremurilor în care ia naștere fiecare ediție, Open Practice Society capătă diferite forme, însă esența e aceeași: educația artistică alternativă bazată pe un schimb de experiențe. E foarte important pentru noi ca persoanele care participă să intre în contact cu persoane care își practică activ vocațiile și să facă parte dintr-un proces care constant chestionează, testează și împing limitele canoanelor și convențiilor ale lui “așa se face”. De aceea, în ediția asta, tinerii vor ține ateliere pentru tineri, pentru că ne dorim prospețime, sărbătoare și un viitor cu mai multă speranță decât prezentul în care soluția guvernului la deficitul bugetar este desființarea instituțiilor de cultură.” – Alin Uberti – Director Artistic Open Practice Society – Fresh Edition

Atelierele care se vor desfășura între 9 septembrie – 15 octombrie:

Atelier de mișcare „Explorare în parteneriat” cu Ada Anghel (9 – 10, 16 – 17 septembrie), desfășurare: 4 sesiuni x 2 ore, 14 – 16 participanți

Atelier de film experimental cu telefonul „Film de test” cu Alex Pașca (9 – 10, 16 – 17 septembrie), desfășurare: 4 sesiuni x 4 ore, max. 20 participanți

Atelier de chestionare a relațiilor de putere „Anarhie Organizată” cu Alin Uberti (23 – 24, 30 septembrie – 1 octombrie), desfășurare: 4 sesiuni x 3 ore, 8 – 10 participanți

Atelier de încredere prin dans – „Kinesthetic Insights” cu Dennis Mihai (23 – 24, 30 septembrie – 1 octombrie), desfășurare: 4 sesiuni x 1 – 2 ore, 10 participanți

Atelier de linogravură „Rediscovering reality through linography” cu Ioana Pătrașcu (7 – 8 octombrie), desfășurare: 2 sesiuni x 4 ore, 5 participanți

Atelier de colaje „Postcards You’ll Never Send” cu Mara Oglakci (7-8 octombrie), desfășurare: 2 sesiuni x 2 – 3 ore, 10 – 12 participanți

Atelier de muzică și dans “Let’s jam together“ cu Tamara Găgeatu (14-15 octombrie), desfășurare: 2 sesiuni x 3 ore, 10 participanți.

Înscrierile la atelierele gratuite se pot face până pe 12 octombrie aici, iar mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe site.

Echipa artistică: mentori UNATC: Ada Anghel, Alin Uberti, Dennis Mihai, Mara Oglakci, Tamara Găgeatu; mentor UNArte: Alexandru Pașca; mentor UniBUC: Ioana Pătrașcu, coordonatori: Sabina Suru, Andrei Tudose.

Parteneri: VAGon – Spațiu In(ter)disciplinat la Atelierele Malmaison

Parteneri media: Radio România Cultural, Zile și Nopți, IQads, Ziarul Metropolis, LIFE.ro, Revista Golan, Curatorial.ro, Bookhub, Happ.ro, The Institute, Igloo, Modernism.

Finanțator: Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului București acasă 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Marginal este o organizație culturală non-profit din România, care funcționează ca un colectiv transdisciplinar ce urmărește să susțină, să promoveze și să creeze punți între artiști și diverși agenți din alte domenii, cu accent pe științele umaniste și pe implicațiile științelor și tehnologiilor în structurile socio-culturale. Sub această ideologie, scopul Marginal este crearea unei rețele de colaborare care reunește domenii care nu sunt întotdeauna asociate cu arta (deși au fost interdependente de foarte mult timp / adică știința și tehnologia) și publicul, printr-o abordare participativă, ce provoacă paradigma actuală a publicului-spectator. Marginal facilitează schimbarea, creând spații în care oamenii sunt liberi să se schimbe, prin proiecte și programe orientate spre cercetarea transdisciplinară și producția de artă printr-o abordare care nu este limitată de mediu, abordând problemele (ne)delicate ale societății contemporane.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.