Festivalul de Animaţie ImPuls, oportunitate a comunicării
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-animatie-impuls-oportunitate-a-comunicarii/

Festivalul internaţional al teatrului contemporan de animaţie – ImPuls, organizat de Teatrul Ţăndărică din Bucureşti, este o manifestare culturală de amploare dedicată tuturor vârstelor, tuturor gusturilor.

Un articol de Liliana Matei|17 noiembrie 2016

De la an la an, au apărut noi secţiuni, mai multe spectacole, mai multe evenimente conexe. În 2016, spectacolelor şi se alătură conferinţe, lansări de carte, lansări de proiecte şi proiecţie de film, vernisajul unei expoziţii, ateliere.

Vor avea loc 5 conferinţe (IDEEA):

  • Universul miraculos al lui Ildiko Kovacs        

Zsuzsa Szebeni este jurnalist, curator, cercetător, profesor de dramaturgie, conferenţiar din Ungaria şi lucrează în domeniul cultural de ani buni. Conferinţa va puncta etapele importante ale creaţiei lui Ildiko Kovacs;

  • Regie, corporalitate şi animaţie în teatrul secolului XXI,             Octavian         Saiu

Această conferinţă va aborda problematica amplă a teatrului de autor din perspectiva relaţiei între regie şi animaţie, mereu mediată de fiinţa vie a actorului.

  • Pinocchio nu este din lemn!, Franco    Palmieri, Italia

Actor, regizor, scenarist, specialist în istoria teatrului, director artistic al unor manifestări de prestigiu din peninsulă, Franco Palmieri străbate lumea vorbind despre Pinocchio, despre actualitatea şi despre universalitatea lui.

  • The actors centre,            Louise Coles,            Anglia            

The actors centre este o organizaţie britanică, ce susţine actorii pe parcursul întregii lor cariere, prin crearea unor reţele naţionale şi internaţionale în cadrul cărora aceştia pot evolua din punct de vedere profesional.

  • Dialog Florentina Tănase cu Mady Slabacu

Două foste colege păpuşărese, ce trăiesc pe meridiane diferite, se confesează despre artă, păpuşărie, prietenie, spectacole jucate sau visate, despre viaţă în general.

Lansările de carte au loc în foaierul teatrului, într-o ambianţă plăcută, special pregătită pentru acest festival, iar volumele sunt destinate unele celor mari, altele celor mici, după cum urmează: Liviu Ciulei, acasă şi în lume. Antologie teatrologică de Florica Ichim şi Anca Mocanu, Editura Teatrul Azi şi Fundaţia Culturală Camil Petrescu; Rostogol merge acasă de Lavinia Branişte, Editura Arthur; Commedia dell`arte de David Esrig, Editura Nemira.

Se lansează proiecte:

  • DramAnima Center

DramAnima Center se constituie din ateliere de scriere dramatică, de studiu, cercetare şi experimentare în ceea ce priveşte dramaturgia pentru copii şi adolescenţi. .Atelierele de scriere dramatică din acest an au ca temă centrală temerile, angoasele, anxietatile adolescentilor şi vor fi coordonate de prof.univ.dr. Alina Nelega, iar participanţii sunt: Andreea Radu, Alexandru Macrinici, Ioana Hogman si Natalia Graur.

  • Proiect SALT 2016

SALT este un proiect naţional dedicat artiştilor emergenţi în domeniul teatrului de animaţie/ vizual (actori, actori-păpuşari, regizori, scenarişti, coregrafi, scenografi, artişti plastici, sculptori-păpuşari, muzicieni, light & sound designeri, Commedia dell’Arte, ventriloci, mimi), cu vârsta maximă de 35 de ani, care are ca scop susţinerea tinerilor artişti prin oferirea unui cadru de realizare a proiectelor acestora.    Există şi o proiecţie de film:

  • Cabaretul Cruciadele,    de Wael Shawky       

Artistul egiptean de talie internaţională, Wael Shawky, a primit în cele din urmă şi recunoaşterea americană. Vom putea vedea Cabaretul Cruciadele, ambiţiosul său lungmetraj de ficţiune, realizat cu marionete.

Vor mai avea loc şi câteva ateliere inedite: Atelier de construcţie păpuşi şi marionete. Jocuri teatrale; Ţăndărică Altfel – Copilăria în siguranţă – întâlnire cu Inspectoratul General al Poliţiei Române;Ţăndărică Altfel Prietenul meu, pompierul – întâlnire cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă; Ţăndărică Altfel Igiena dentară – prezintă dr. Stomatolog Alexandrescu Zoe Beatrice.

Un program bogat, cu multe evenimente inedite şi după cum spune Domnul Călin Mocanu, directorul Teatrului Ţăndărică: ”În mod cert un festival este o oportunitate a comunicării. Asta am şi convenit cu colegii mei la întâlnirile pe care le-am avut. Comunicarea între noi, parteneriate care să ridice unele teatre, sau dacă nu le ridică, să le ajute să facă un schimb de experienţă la modul concret. Adică să aducă regizori şi scenografi şi să lucreze împreună două teatre la un singur proiect. Avem nevoie de comunicarea internaţională, network-ul, posibilitatea de a fi selectaţi în festivaluri.”

 

 

10
/08
/15

Aseară s-a încheiat a zecea ediție a Festivalului de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care a avut loc între 1 și 9 august, la Alexandria. I-am întrebat pe zece dintre oamenii care participă aproape în fiecare an la festival: „De ce să vii la Ideo Ideis?”. Câțiva dintre ei sunt chiar mentori ai festivalului: Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu.

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

10
/08
/15

Marți, 18 august, de la ora 20.30, are loc un concert din cadrul seriei SoNoRo Conac, la Muzeul Național "George Enescu" din București. Din program: Bach, Mozart, Enescu. Evenimentul cultural este și unul caritabil, pentru că fondurile strânse îi voi ajuta pe copii din județul Mureș.

10
/08
/15

''Doamna comediei românești'', una dintre reprezentantele Generației de Aur a teatrului românesc, împlineşte astăzi 86 de ani. Tamara Buciuceanu-Botez a debutat în 1952, pe scena Teatrului Giulești (actualul Odeon), cu rolul Marfa din ''Makkar Dubrava''.

09
/08
/15

Libertatea e o temă eternă, care, mai ales în zilele noastre, este deosebit de importantă, provocatoare şi contrariantă, aşa cum remarca un critic din Muntenegru, după premiera spectacolului Un Đilas obişnuit de Radmila Vojvodić, montat la Teatrul Naţional din Podgorica, spectacol selectat în programul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015 (28 august-4 septembrie), cu o unică reprezentaţie pe scena Sălii Studio a Naţionalului bucureştean, marţi 1 septembrie, de la ora 18.00.

09
/08
/15

Editura Polirom lansează în această săptămînă pe piaţa de carte o nouă colecţie, „Studii Româneşti/Romanian Studies/Études Roumaines/Rumänische Studien”, un proiect ce se adresează specialiştilor, dar şi publicului larg interesat de istoria şi cultura română.

08
/08
/15

Câştigătorul Premiului Oscar, actorul Ben Kingsley acceptă o nouă provocare şi face schimb de identitate cu Ryan Reynolds, odată cu premiera filmului Self/Less: Transfer de viaţă, care va putea fi urmărit în cinematografe din 7 august, fiind distribuit de Freeman Entertainment.

08
/08
/15

În această vară, la Institutul Cultural Român se dezvoltă cunoștințe și se cultivă pasiuni: de pe 10 august, artiști, jurnaliști și scriitori vin în sala și în grădina ICR (Aleea Alexandru 38, București) să-și împărtășească experiențele, pe înțelesul celor mici, dar și pe gustul celor mari.

07
/08
/15

Câteodată, viața privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficțiunea. Știați că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreținut relații amoroase scandaloase?

07
/08
/15

Performance-ul Explicit Content cu Sergiu Matiş va fi prezentat la teatrul Schauspielhaus din Viena, luni, 10 august, la ora 23.00 şi miercuri, 12 august, la ora 21.00. Reprezentaţiile au loc în cadrul ImPulsTanz 2015, festivalul internaţional de dans de la Viena care se va încheia pe 16 august.

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.