Festivalul de Film de la Berlin, partea noastră de consolare
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-de-la-berlin-partea-noastra-de-consolare/

După ce în 2013 „Poziţia copilului” cucerea Ursul de Aur, anul acesta prezenţa României la Festivalul de Film de la Berlin este cât se poate de discretă.

Un articol de Petre Ivan|19 ianuarie 2014

După ce în 2013 „Poziţia copilului” cucerea Ursul de Aur, anul acesta prezenţa României la Festivalul de Film de la Berlin este cât se poate de discretă. Dacă regizorii Corneliu Porumboiu şi Anca Damian vor anima standul ţării noastre, criticul Mihai Fulger va face parte din juriul FIPRESCI, iar Cosmina Stratan va fi una dintre cei zece actori europeni ai Shooting Stars.

Regizorii Corneliu Porumboiu şi Anca Damian şi producătorul Dan Burlac se numără printre cineaştii care vor participa la standul României de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2014.

Centrul Naţional al Cinematografiei organizează standul românesc la Berlinale Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii, precum şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru investiţii ale marilor case de producţie internaţionale.

Festivalul de Film de la Berlin

Anca Damian, regizoarea filmului „O vară foarte instabilă”, proiectat la standul românesc de la Festivalul de Film de la Berlin

Astfel, anul acesta, la standul românesc vor fi prezenţi, printre alţii, regizorii Anca Damian, Corneliu Porumboiu şi Timotei Ursu şi producătorul Dan Burlac.

Punctul forte al standului românesc la Berlinală este reprezentat de noile producţii ale catalogului  „Romanian Films 2013-2014”, informează Mediafax.

Printre producţiile aflate în catalogul menţionat se află filmele „2+2”, de Thomas Ciulei, „Agon”, de Robert Budina, „America, venim”, de Răzvan Săvescu, „Ana”, de Alexa Visarion, şi „Acasă la Tata'”, de Andrei Cohan.

Totodată, reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei vor fi prezenţi permanent la stand.

Vor fi proiectate filmele „O vară foarte instabilă”, de Anca Damian, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, şi „Al doilea joc”, de Corneliu Porumboiu, care a fost selectat şi în secţiunea necompetitivă Forum a Berlinalei.

Pentru standul României de la Berlin, Centrul Naţional al Cinematografiei colaborează, atât din punct de vedere financiar, cât şi artistic, cu Institutul Cultural Român (ICR) şi Ministerul Culturii (MC).

De asemenea, criticul de film Mihai Fulger va face parte din juriul FIPRESCI al Festivalului Internaţional de la Berlin.

Mihai Fulger este jurnalist, critic şi selecţioner de film şi este coordonator de program al cinematografelor Eforie şi Union din Bucureşti şi redactor la Arhiva Naţională de Film.

Începând cu anul 2002, a publicat peste 1.000 de articole pe diferite teme legate de film, în mai multe publicaţii cu profil cultural şi generalist, precum şi în mediul online.

În plus, actriţa Cosmina Stratan – premiul pentru interpretare la Festivalul de la Cannes cu rolul din din „După dealuri” – va face parte anul acesta dintre cei zece actori europeni selecţionaţi în programul Shooting Stars, care are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Festivalul de Film de la Berlin

Cosmina Stratan, selecţionată în programul Shooting Stars, din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Festivalul de Film de la Berlin dă startul, pe 6 februarie

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişi din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european, notează Mediafax.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin se va desfăşura în perioada 6 – 16 februarie.

Foto cu Festivalul de Film de la Berlin  Anca Damian, Cosmina Stratan – Cinemagia

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).