Festivalul de Film Documentar ,,One World Romania 2013” continuă în cea de-a patra zi cu proiecții speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-documentar-one-world-romania-2013-continua-in-cea-de-a-patra-zi-cu-proiectii-speciale/

Astăzi, începând cu ora 12:00, în cea de-a patra zi de One World Romania 2013, alături de alte evenimente, va avea loc o proiecţie specială a filmului ,,The Art to Survive the Longest War in the World”.

Un articol de Andrada Văsii|14 martie 2013

Astăzi, începând cu ora 12:00, puteți lua parte la primele evenimente conexe din a patra zi de One World Romania 2013. La Centrul Ceh, Andy Glynne va susține cel de-al doilea masterclass al ediției, în care va vorbi despre cele mai apreciate proiecte ale sale, despre documentarul de animație și, cel mai important, despre sănătatea mentală și metode de a aborda acest subiect prin intermediul documentarului. Puteți afla mai multe despre Andy Glynne și masterclass-ul său de aici.

Tot de la ora 12:00 are loc o proiecție specială a filmului ,,The Art to Survive the Longest War in the World”, la Universitatea Româno-Americană. După proiecție va avea loc o dezbatere cu publicul, la care este invitat E.S. Jiri Sitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România. Găsiți mai multe detalii despre proiecție aici.

Al treilea eveniment special înainte de începerea programului obișnuit din toate cinematografele festivalului, este proiecția specială a documentarului Brussels Bussiness. Evenimentul începe la ora 15:00 și are loc la Academia de Studii Economice. Filmul este proiectat sub egida Anului European al Cetățenilor 2013, iar mai multe detalii găsiți aici.

Seara, la Sala „Horia Bernea” a Muzeului Național al Țăranului Român va avea loc a doua proiecție din seria retrospectivei Jon Bang Carlsen, de la ora 18:00, cu My Irish Diary, It’s Now or Never si How to Invent Reality. De la ora 20:30 se proiectează documentarul Ai Weiwei: Never Sorry, un film despre cel mai prezent artist chinez protestatar de astăzi. Ai Weiwei a fost clasat pe locul întâi în clasamentul celor mai influente persoane din arta contemporană, realizat în 2011 de revista Art Review. După proiecție vă invităm să rămâneți la dezbaterea la care vor participa regizoarea Alison Klayman și artistul român Dan Perjovschi. Mai multe detalii aici.

Recomandarea zilei: SAHIA: Oldies but Goldies / Cinema Eforie / 16:00

Recomandarea zilei este selecția de filme din arhiva Studioului Alexandru Sahia, formată dintr-o serie de documentare de scurt-metraj, realizate între anii 1950 si 1990. Pe parcursul celor patru decenii, producția studioului a inclus o varietate de sub-genuri documentare precum Jurnalul de actualități, filmul de propagandă explicită, documentarul de autor sau genurile efemere de tipul documentarului de protecția muncii.

Intrarea la proiecția Sahia: Oldies but Goldies este liberă, iar la discuția de la sfârșitul programului va participa Adina Bradeanu, cercetător DocWest, Universitatea Westminster.

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania si Centrul Ceh Bucuresti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung

 

Foto credit: Adi Marineci 

14
/07
/16

La final de iulie, în plină vară, filmele scurte se mută sub cerul liber. Evenimentul Marele Picnic, adus la viață de ShortsUP, a ajuns la ediția a 3-a. Vineri, 29 iulie și sâmbătă, 30 iulie, de la ora 19.00, Grădina Botanică din București devine destinație de vacanță în mijlocul orașului și gazdă a două seri de filme scurte, muzică jazz, proiecții multimedia și ateliere.

14
/07
/16

Vara aceasta, copiii sunt aşteptaţi la Cinema City pentru a primi în dar Paşaportul de Cinema şi a porni într-o călătorie minunată în lumea filmului, vizionând producţii pline de emoţie şi veselie, precum: „În căutarea lui Dory”, „Epoca de Gheaţă: Ploaie de meteoriţi”, „Singuri acasă”, „Pete şi Dragonul” sau „Alice în Ţara Oglinzilor”.

12
/07
/16

INTERVIU Născut în 1992, Ion Indolean este critic de cinema şi, mai nou, regizor. Primul său film, experimentalul „Discordia”, a câştigat premiul pentru cel mai bun debut românesc la TIFF. „Nu-mi plac regulile, convenţiile, normele”, spune Ion Indolean, a căruit radicalitate i-a intrigat pe mulţi dintre cei care i-au văzut filmul.

12
/07
/16

„Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” continuă periplul prin ţară după ce, timp de o săptămână, publicul din Tulcea a fost invitat să vizioneze unele dintre cele mai frumoase filme româneşti realizate în ultimii ani.

11
/07
/16

Un concert al trupei Blazzaj, prezentarea unei noi lucrări video-muzicale semnate de Thy Veils, un workshop de film documentar susţinut de regizorul Răzvan Georgescu şi un atelier de bandă desenată coordonat de ilustratoarea Sorina Vazelina sunt evenimentele conexe proiecţiilor de film la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care are loc între 14 şi 17 iulie la Timişoara şi Gottlob.

07
/07
/16

Programul intitulat „Revoluție în realism. Noul cinema românesc” găzduit în iunie de faimosul centru cinematografic de pe malul Tamisei, British Film Institute, se va încheia in iulie cu trei proiecții suplimentare, găzduite de ICR Londra în cadrul unei secțiuni speciale a Cinematecii românești. Astfel, în 7, 11 și 14 iulie vor avea loc proiecțiile filmelor „California Dreamin’’” (2007), în regia lui Cristian Nemescu, „Francesca” (2009), în regia lui Bobby Păunescu, și „Domestic” (2011), în regia lui Adrian Sitaru.

07
/07
/16

Au trecut mulţi ani de când cel cunoscut ca Tarzan a părăsit jungla africană şi şi-a asumat o nouă identitate ca Lordul Greystoke, John Clayton al III-lea. Warner Bros. Pictures şi Village Roadshow prezintă „Legenda lui Tarzan”, un film cu Alexander Skarsgard, Samuel L. Jackson, Margot Robbie, Djimon Hounsou, Jim Broadbent şi Oscar Christoph Waltz.

06
/07
/16

Scarlett Johansson este actrița ale cărei filme au avut cele mai mari încasări de-a lungul timpului. Potrivit portalului Box Office Mojo, filmele în care Johansson a jucat au generat încasări de peste 3,3 miliarde de dolari în cinematografele nord-americane.

06
/07
/16

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, și o proiecție aniversară cu „Marfa și banii”, de Cristi Puiu, în prezența actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timișoara și Gottlob (14-17 iulie).

05
/07
/16

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câștigat Palme d'or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franța. Agenția oficială de știri iraniană IRNA a anunțat că rămășițele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

04
/07
/16

Comedia de succes „Două lozuri”, de Paul Negoescu, thriller-ul german „Victoria”, de Sebastian Schipper, care a încântat publicul şi critica la Festivalul de la Berlin în 2015, şi „Belgica”, noua dramă a belgianului Felix van Groeningen, se numără printre surprizele celei de-a treia ediţii Ceau, Cinema! (14-17 iulie).