Festivalul de Film Documentar ,,One World Romania 2013” continuă în cea de-a patra zi cu proiecții speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-documentar-one-world-romania-2013-continua-in-cea-de-a-patra-zi-cu-proiectii-speciale/

Astăzi, începând cu ora 12:00, în cea de-a patra zi de One World Romania 2013, alături de alte evenimente, va avea loc o proiecţie specială a filmului ,,The Art to Survive the Longest War in the World”.

Un articol de Andrada Văsii|14 martie 2013

Astăzi, începând cu ora 12:00, puteți lua parte la primele evenimente conexe din a patra zi de One World Romania 2013. La Centrul Ceh, Andy Glynne va susține cel de-al doilea masterclass al ediției, în care va vorbi despre cele mai apreciate proiecte ale sale, despre documentarul de animație și, cel mai important, despre sănătatea mentală și metode de a aborda acest subiect prin intermediul documentarului. Puteți afla mai multe despre Andy Glynne și masterclass-ul său de aici.

Tot de la ora 12:00 are loc o proiecție specială a filmului ,,The Art to Survive the Longest War in the World”, la Universitatea Româno-Americană. După proiecție va avea loc o dezbatere cu publicul, la care este invitat E.S. Jiri Sitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România. Găsiți mai multe detalii despre proiecție aici.

Al treilea eveniment special înainte de începerea programului obișnuit din toate cinematografele festivalului, este proiecția specială a documentarului Brussels Bussiness. Evenimentul începe la ora 15:00 și are loc la Academia de Studii Economice. Filmul este proiectat sub egida Anului European al Cetățenilor 2013, iar mai multe detalii găsiți aici.

Seara, la Sala „Horia Bernea” a Muzeului Național al Țăranului Român va avea loc a doua proiecție din seria retrospectivei Jon Bang Carlsen, de la ora 18:00, cu My Irish Diary, It’s Now or Never si How to Invent Reality. De la ora 20:30 se proiectează documentarul Ai Weiwei: Never Sorry, un film despre cel mai prezent artist chinez protestatar de astăzi. Ai Weiwei a fost clasat pe locul întâi în clasamentul celor mai influente persoane din arta contemporană, realizat în 2011 de revista Art Review. După proiecție vă invităm să rămâneți la dezbaterea la care vor participa regizoarea Alison Klayman și artistul român Dan Perjovschi. Mai multe detalii aici.

Recomandarea zilei: SAHIA: Oldies but Goldies / Cinema Eforie / 16:00

Recomandarea zilei este selecția de filme din arhiva Studioului Alexandru Sahia, formată dintr-o serie de documentare de scurt-metraj, realizate între anii 1950 si 1990. Pe parcursul celor patru decenii, producția studioului a inclus o varietate de sub-genuri documentare precum Jurnalul de actualități, filmul de propagandă explicită, documentarul de autor sau genurile efemere de tipul documentarului de protecția muncii.

Intrarea la proiecția Sahia: Oldies but Goldies este liberă, iar la discuția de la sfârșitul programului va participa Adina Bradeanu, cercetător DocWest, Universitatea Westminster.

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania si Centrul Ceh Bucuresti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung

 

Foto credit: Adi Marineci 

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.