Festivalul de Film Experimental începe în decembrie cu trei noi programe
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-experimental-incepe-in-decembrie-cu-trei-noi-programe/

Festivalul de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) va avea loc în perioada 11 – 15 decembrie şi va aduce cinefililor câteva dintre cele mai îndrăzneţe pelicule româneşti şi străine ale anului.

Un articol de Andrada Văsii|4 noiembrie 2013

Festivalul de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) va avea loc în perioada 11 – 15 decembrie şi va aduce cinefililor câteva dintre cele mai îndrăzneţe pelicule româneşti şi străine ale anului, dar şi titluri din selecţia celor mai importante evenimente de gen.

Din 11 decembrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, cinefilii se vor putea delecta cu selecţii din programele celor mai importante evenimente europene de cinema, prezentate la Bucureşti prin intermediul parteneriatelor culturale unice în România realizate de Festivalul de Film Experimental şi devenite colaborări de tradiţie ale evenimentului.

Astfel, BIEFF se bucură, din 2012, de sprijinul direct al unuia dintre autorii care au scris istorie în cinema-ul contemporan, Peter Greenaway, preşedintele onorific al festivalului. Alături de celebrul cineast britanic şi împreună cu invitaţii surpriză ai acestei ediţii, care vor fi dezvăluiţi în curând, Festivalul de Film Experimental doreşte să promoveze o dată în plus cinematografia română atât pe plan local, cât şi internaţional.

Pe lângă programele devenite deja de tradiţie, Competiţia Internaţională şi Experimente cinematografice româneşti, în acest an, BIEFF lansează trei noi programe, cu totul speciale. În cadrul Golden Shorts – Best Films in Major Festivals, Festivalul Internaţional de Film Experimental va prezenta câştigătorii premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la cele mai importante evenimente de gen europene, precum cele de la Cannes, Berlin, Locarno şi Veneţia.

Cinematografie, coregrafie şi  premiere la Festivalul de Film Experimental

De asemenea, programul Cine-Dans din Olanda propune o întâlnire inedită între cinema şi coregrafie.

Totodată, Miracolul Portughez prezintă în premieră în România cele mai interesante scurtmetraje realizate în Portugalia în ultimii doi ani, filme care s-au bucurat de un impresionant succes în circuitul festivalier internaţional.

Citiţi şi: BIEFF aduce câştigătorul Leopardului de Aur 

Din programul de anul acesta nu vor lipsi secţiunile speciale inaugurate în ediţiile precedente şi dedicate filmelor din Quinzaine des Réalisateurs, secţiune a Festivalului de la Cannes al cărei centru de interes îl reprezintă tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană, IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam, cel mai important festival european de film documentar, care prezintă la Festivalul de Film Experimental secţiunea sa destinată documentarului experimental şi experimentului documentar.

Vor mai fi şi filme de la Paradocs, legendarul Festival de Scurtmetraj de la Oberhausen, Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, unul dintre cele mai importante centre de educaţie artistică din Europa, care dezvoltă tinere talente din întreaga lume sub îndrumarea unor artişti recunoscuţi, precum Jean-Luc Godard, Tsai Ming-Liang, Bruno Dumont şi João Pedro Rodrigues, şi EYE Film Institute Netherlands, cea mai importantă instituţie destinată difuzării şi distribuţiei filmului contemporan olandez.

Festivalul de Film Experimental

„Order of service“va rula la Festivalul de Film Experimental

Festivalul propune şi la ediţia de anul acesta evenimente educative, precum workshopul de film realizat în colaborare cu Nisi Masa – European Network for Young Cinema, care le va oferi şansa artiştilor români să lucreze timp de o săptămână împreună cu colegi şi traineri din întreaga Europă, iar la final să îşi adauge în portofoliu un film.

Seminariile Festivalul de Film Experimental, precum şi întâlnirile în cadru non-formal vor completa oferta de formare profesională a festivalului, notează Mediafax.

Foto credit: Festivalul de Film Experimental

27
/03
/14

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

24
/03
/14

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

24
/03
/14

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes. Programul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

21
/03
/14

Al doilea joc, filmul experiment al regizorului Corneliu Porumboiu, va intra în cinematografe din 4 aprilie. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre Dinamo şi Steaua din iarna anului 1988, arbitrat de Adrian Porumboiu, tatăl regizorului. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

21
/03
/14

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood - Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

17
/03
/14

Cu o distribuţie de staruri cât pentru zece producţii, „The Grand Budapest Hotel”, noul film al americanului Wes Anderson, este o kino-feerie dificil de clasat, dar plăcută ochiului. Un film special, cum rar poate fi văzut pe marile ecrane.