Festivalul de la Avignon, dereglat de grevă
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-la-avignon-dereglat-de-greva/

Cele două spectacole din deschiderea Festivalului de teatru de la Avignon au fost anulate din cauza grevei angajaţilor responsabili cu punerea în scenă a reprezentaţiilor, care susţin mişcarea de protest a lucrătorilor sezonieri din domeniul artistic, a anunţat directorul evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2014

Potrivit lui Olivier Py, directorul Festivalului internaţional de teatru de la Avignon, spectacolele programate pentru sâmbătă se vor desfăşura conform programului stabilit.

În timpul unei adunări generale, care s-a desfăşurat joi, cei mai mulţi dintre salariaţii implicaţi în festival au votat pentru susţinerea acestei greve, promovată de uniunea sindicală CGT Spectacle, care a organizat protestele împotriva noilor reguli de austeritate privitoare la asigurarea de şomaj, ce înăspresc condiţiile de acordare a indemnizaţiilor lucrătorilor sezonieri din domeniul artistic – tehnicieni, operatori de recuzită -, denumiţi „intermitenţi” în Franţa, notează Mediafax.

Pentru cele două spectacole anulate se vânduseră bilete în valoare de 29.000 de euro. Posesorii de bilete îşi vor putea primi banii înapoi sau vor putea alege un alt spectacol din cadrul festivalului.

Angajaţii „intermitenţi” din Franţa (artişti, tehnicieni, regizori care îşi desfăşoară activitatea alternând perioade de angajare cu perioade de şomaj) au denunţat Festivalul de la Avignonnoua convenţie de asigurare de şomaj, care înăspreşte condiţiile de acordare a indemnizaţiei pentru perioadele de inactivitate, într-un domeniu marcat de instabilitate pe piaţa muncii.

Festivalul de teatru de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din lume şi se desfăşoară în sudul Franţei. Programul festivalului include spectacole de teatru ale celor mai mari artişti din lume, dar şi evenimente conexe.

Festivalul cuprinde şi secţiunea „Avignon Off”, dedicată companiilor de teatru independente, care se desfăşoară în paralel cu evenimentul tradiţional.

În cadrul acestei secţiuni, vor fi prezentate şi patru spectacole ale dramaturgului Matei Vişniec: „Moi, le mot”, „Caii la fereastră/ Les chevaux à la fenêtre”, „Trois nuits avec Madox”, „L’Homme poubelle”, dar şi lectura „Lettres d’amour à une princesse chinoise”, în interpretarea autorului şi a actorului Béla Czuppon.

Festivalul de teatru de la Avignon, ajuns anul acesta la cea de-a 68-a ediţie, are loc între 4 şi 27 iulie.

Foto cu Festivalul de la Avignon – festival-avignon.com

18
/01
/17

Cel mai longeviv spectacol din repertoriul Teatrului Odeon, ”Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu, în regia Alexandru Dabija, revine, după o pauză de mai mult de un an. Cea de-a 222-a reprezentaţie va avea loc în această seară (miercuri), de la ora 19.00.

18
/01
/17

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru boli cardio-vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu", din Capitală. De-a lungul bogatei sale cariere, Ion Besoiu ainterpretat zeci de roluri în pe scenă și pe platourile de filmare.

18
/01
/17

Critic (constructiv) de teatru, curator de evenimente culturale din & dimprejurul teatrului, editor, traducătoare, observator, comentator și producător de proiecte culturale ce deschid teatrul spre diferite alte forme de creativitate artistică.

18
/01
/17

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare și ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

17
/01
/17

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Spectacolul No Man`s Land, jucat la Teatrul Naţional din București, este o adaptare scenică după filmul cu acelaşi nume de DanisTanović (câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2001), în regia bulgarului Alexander Morfov.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.

16
/01
/17

În urma succesului înregistrat după lansarea, în octombrie, a primelor 5 Atelierele „Micul Artist”, Opera Comică pentru Copii oferă, începând din luna februarie, un nou curs pentru cei mici: Atelierul de Flamenco, susținut de dansatorul argentinian Lucas Molina.