Festivalul de Psihanaliza şi Film debutează cu proiecţii în premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-psihanaliza-si-film-debuteaza-cu-proiectii-in-premiera/

Cea de-a doua ediţie marca Festivalul de Psihanaliza şi Film debutează astăzi la Cinema Studio cu proiecţia în premieră în România a filmului ,,Seduced and Abandoned”, regia James Toback.

Un articol de Andrada Văsii|22 noiembrie 2013

Festivalul de Psihanaliza şi Film debutează astăzi la Cinema Studio cu proiecţia în premieră în România a filmului „Seduced and Abandoned”, regia James Toback. Festivalul se află la ediţia a doua.

Proiecţia va fi urmată de o discuţie moderată de criticul de film şi Directorul Festivalului, Irina-Margareta Nistor, cu participarea actriţei Cosmina Stratan şi a psihanalistului Andrea Sabbadini.

Vorbitorii confirmaţi pentru Festivalul de Psihanaliza şi Film sunt: Prof. Vintilă Mihăilescu, Alin Gălăţescu, Dr. Cristian Andrei, Dr. Florian Predescu, Dr. Gabriel Diaconu şi psihanaliştii Laura Manu (Londra) şi Gianina Micu.

Printre noile titluri confirmate în cadrul ediţieise numără şi „The Cabinet of Dr. Caligari/ Cabinetul Doctorului Caligari”, regia Robert Wiene. Prezentat în proiecţie specială la festival, filmul urmăreşte povestea unui somnambul clarvăzător, care devine suspect pentru o crimă pe care a prezis-o.

Citiți și: Festivalul de Psihanaliza şi Film va avea loc la Cinema Studio

„Un film clasic al expresionismului german căruia la Berlin i s-a dedicat un întreg etaj dintr-un muzeu. O peliculă cult fascinantă despre hipnoză în plină vogă freudiană” afirmă criticul de film Irina-Margareta Nistor. Versiunea restaurată a filmului va fi prezentată în proiecţie specială la Berlinale 2014.

Festivalul de Psihanaliza si Film

Afișul festivalului de Psihanaliza și Film

Alt film prezent în festival este „Terapie pentru crimă”, în regia lui Kiki Vasilescu, prezentat în premieră în România. Cu Claudia Pavel, Cătălin Ciurdar şi Vlad Corbeanu în rolurile principale, filmul urmăreşte povestea unui criminal profesionist debutant ce are de depășit nu doar problemele inerente unui începător, dar și o mare problemă personală: este femeie.

Însă atunci când Matilde descoperă că a ucide pentru bani nu este atât de simplu pe cât crezuse și vrea să renunțe, este deja prea târziu. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizorului şi a echipei duminică, 24 noiembrie, la orele 16.00.

Info:

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Cinematografului Studio, la preţul de 10 RON.

Intrarea este liberă pentru studenţi în limita locurilor disponibile la proiecţia filmului „Love Building”.

Foto credit: Festivalul de Psihanaliza și Film

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?