Festivalul Enescu 2019 – parteneriat cu Muzeul Municipiului București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-enescu-2019-parteneriat-cu-muzeul-municipiului-bucuresti-si-expozitie-dedicata-muzicii-in-avanpremiera-festivalului/

Festivalul Internaţional George Enescu şi Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) anunţă lansarea parteneriatului care are ca principal obiectiv să extindă interacţiunea dintreFestival şioraş şi să diversifice experienţa festivalieră pentru publicul festivalului şi cel bucureştean, deopotrivă.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2019

Ca primă acțiune sub egida acestui parteneriat, MMB anunță proiectul expozițional ”Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala” –  o istorie ilustrată a muzicii în viața românilor, începând cu secolul al XIX-lea și până în zilele noastre. Expoziția va putea fi văzută la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2), începând cu data de 15 iulie și constituie o avanpremieră tematică pentru Festivalul Internațional George Enescu, ediția 2019.

Acest proiect expozițional al MMB se înscrie în seria de inițiative prin care muzee, instituții, galerii și diverse organizații din București dezvoltă proiecte pe tema muzicii în parteneriat cu Festivalul Internațional George Enescu cu scopul de a extinde interacțiunea acestuia cu orașul și de a diversifica experiența festivalieră a publicului.

Muzeul este o proiecție culturală a comunității. Este, prin urmare, firesc să integrăm în proiectele noastre uneveniment muzical intens al orașului cum este Festivalul Internațional George Enescu. În avanpremiera festinului muzical din sălile de concert, expoziția noastră invită publicul să vadă cum a intrat muzica în viața românilor și cum a evoluat ascultarea acesteia până în zilele noastre, de la o experiență inițial rezervată elitei urbane, la accesul pe scară largă asigurat de tehnologie”, punctează Adrian Majuru, Managerul Muzeului Municipiului București.

În cadrul expoziției ”Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala”, vizitatorii vor vedea exponate care ilustrează modul în care se asculta muzica la români începând cu anul 1830, când întâlnirea cu acest gen de artă avea loc, în special, acasă, în spațiul restrâns al protipendadei urbane.

Urmează o vedere de ansamblu a sfârșitului de secol XIX și a perioadei interbelice, foarte fecunde în relația românilor cu muzica, în care viitori mari muzicieni, cum ar fi Ciprian Porumbescu sau George Enescu, primesc în copilăria lor, drept cadou, un instrument muzical. În orașele românești muzica este la loc de cinste și practicarea ei coagulează elitele în orchestre ale medicilor, ale inginerilor sau avocaților.

După 1947, perioada comunistă stigmatizează practicarea muziciica obicei burghez. Apariția tehnologiei democratizează accesul la muzică, însă polarizează relația în favoarea ascultării față de practicarea ei.

Expoziția va include săli în care vizitatorii vor afla detaliidespre tehnologia pentru ascultarea muzicii și vor vedea expuse aparate, dar și afișe de epocă ale unor concerte în mare vogă. Una dintre săli va fi dedicată secolului XIX, surpriza fiind aceea că, sub supravegherea unui muzeograf, se va putea asculta muzică, de pildă, la patefon. În sala dedicată secolului XX, se vor putea face audiții la pick-up, se va asculta muzică de pe discuri vinil, sau de pe benzi de magnetofon.

Expoziția ”Muzica de acasă – Cum alungăm plictiseala” va fi accesibilă publicului pe toată durata Festivalului Internațional George Enescu 2019, fiind un prilej de a extinde experiența întâlnirii cu muzica dincolo de concertele din sălile de spectacol.

Festivalul George Enescu este un eveniment muzical major la nivel mondial și cu atât mai mult pentru București, iar noi ne dorim să conectăm cât mai mult orașul, publicul la această experiență minunată a întâlnirii cu marea muzică clasică a lumii. Am găsit deschidere și entuziasm la partenerii noștri și sperăm ca aceste inițiative să fie începutul unei construcții comune pe termen lung de care să beneficieze, în primul rând, publicul”, a spus Mihai Constantinescu, directorul Festivalului Internațional George Enescu.

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, Festivalul Internațional George Enescu se va desfășura în perioada 31 august-22 septembrie 2019. În sălile de concerte din București, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii, având 50 de naționalități și vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Ediția din acest an a festivalului totalizează 34 de prezențe în premieră în România: 25 de artiști, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida și nouă orchestre de talie mondială.  Ediția 2019 a Festivalului Enescu își așteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și la Sala Mică a Palatului la concerte și recitaluri grupate în jurul a șase mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” și „Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare.

Mai multe detalii, aici.

Despre Muzeul Municipiului București (MMB)

Muzeul Municipiului București (MMB) este un muzeu pavilionar, care include 9 muzee și case memoriale deschise publicului în componența sa. MMB s-a afirmat ca centru informațional, cultural și educațional activ al unei rețele de organizații. Muzeul este un punct de reper pentru comunitățile culturale bucureștene, precum și pentru mediul academic și științific. Din MMB fac parte: Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu, nr. 2), Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), Muzeul Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1), Palatul Voievodal Curtea Veche ( Str. Franceză nr. 21-23, momentan închis pentru reconsolidare), Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie, nr. 36-38), Muzeul Victor Babeș (Str. Andrei Mureșanu, nr. 14A), Muzeul Frederic și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16)și Observatorul AstronomicAmiral Vasile Urseanu(Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21).

Mai multe detalii, aici.

Foto: Festivalul Enescu 2019  – facebook

05
/03
/18

Se împlinesc, astăzi, 50 de ani de la prima ediţie a Festivalului International Cerbul de Aur. Festivalul (spectacol -concurs de interpretare) a lansat de-a lungul timpului vedete cprecum: Diana Ross, Amália Rodrigues, Julio Iglesias, Sheryl Crow, Tom Jones, Vaya con Dios, Coolio, Christina Aguilera, Kenny Rogers, Ricky Martin, Kelly Family, Patricia Kaas.

03
/03
/18

Marţi, 6 martie 2018, de la ora 19:00, Filarmonica George Enescu şi Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură vă invită la Ateneul Român, pentru un concert de muzică barocă susţinut de Musica Ricercata Orchestra - prima orchestră de muzică barocă (acordată la diapazon 415 Hz) înfiinţată de un dirijor român. Dirijor, Gabriel Bebeşelea.

01
/03
/18

I-ați fredonat numeroase melodii, de la muzica animației ”Maria Mirabela”, la compozițiile din ”Lăutarii” și ”Șatra”. Astăzi, cel mai cunoscut compozitor din Republica Moldova, Eugen Doga, împlineşte 81 de ani. Și, dacă nu știați, în anul 2014 UNESCO a inclus valsul lui Eugen Doga din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară” între cele patru capodopere muzicale ale secolului XX...

28
/02
/18

Dirijorul german Christoph Adt, un nume familiar publicului de la Sala Radio, revine la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio miercuri, 28 februarie, de la ora 19.00. Protagonistul serii va fi violoncelistul Răzvan Suma, un muzician foarte activ, protagonist al turneelor Vă place ...?, care au cucerit publicul pe scenele din România în ultimii ani.

26
/02
/18

România va fi reprezentată la Eurovision 2018 de trupa „The HUMANS”, cu piesa „Goodbye”, în finala care va avea loc în luna mai, la Lisabona. Trupa „The HUMANS” a fost formată în urmă cu un an și este compusă din Adi Tetrade, Alin Neagoe, Alex Matei, Alex Cismaru și Cristina Caramarcu. Finala selecţiei naţionale Eurovision s-a desfăşurat duminică seară, la Sala Polivalentă din Bucureşti.

21
/02
/18

Dirijorul Horia Andreescu revine în această perioadă în atenţia publicului din ţară, prin două concerte programate la Iaşi şi Braşov: în seara de 23 februarie, de la ora 19.00, într-un nou episod al Integralei concertelor și simfoniilor de Beethoven, inclusă în stagiunea 2017-2018 a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, dedicată Centenarului Marii Uniri şi în seara de 2 martie 2018, de la ora 19.00, într-un concert simfonic extraordinar susţinut împreună cu Filarmonica din Braşov.

20
/02
/18

Solartis Quartet va concerta pe 27 februarie, de la ora 18:00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în cadrul unui eveniment salonard special unde muzica va dezvălui povestea unei hărți din vremuri îndepărtate, cu o valoare istorică puțin cunoscută în spațiul public românesc. Solartis Quartet contribuie cu o notă muzicală distinctă la crearea unei atmosfere boem-istorice, în consonanță cu rațiunea și nuanțele evenimentului.

20
/02
/18

Vineri, 23 februrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul la o călătorie simfonică în lumea celebrului hidalgo Don Quijote și a scutierului său, Sancho Panza, imaginată muzical de Richard Strauss, în poemul simfonic cu același nume. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Cristian Oroșanu, un nume familiar publicului de la Sala Radio pentru colaborările sale frecvente cu orchestrele radio.

19
/02
/18

După 5 ediţii sold-out, Jazz în Church îşi anunţă cea de-a şasea ediţie care va avea loc între 19 şi 22 aprilie 2018, în binecunoscuta biserică Lutherană din Bucureşti, aducând împreună anul acesta artişti consacraţi din zece ţări de pe patru continente.

16
/02
/18

Miercuri, 21 februarie 2018, începând cu ora 19:00, Filarmonica ”George Enescu” ne adresează o invitație specială la Recitalul cameral ”Sogno....”, un eveniment liric excepțional găzduit de Ateneul Român. Serata muzicală aflată sub semnul unui vis liric plin de emoție și muzicalitate îi are ca invitați speciali pe baritonul Florin Estefan și pianistul Remus Manoleanu.

14
/02
/18

Vineri, 16 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul într-o lume a sonorităților de basm, cu suita simfonică Șeherazada, de Rimski – Korsakov, lucrare programată în partea a II-a a concertului de la Sala Radio.

13
/02
/18

Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești va susține luni, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena sălii Majestic a Teatrului Odeon din București, o reprezentație a celei mai recente producții a secției Teatrului de Revistă Majestic: Zaraza, un spectacol de Răzvan Mazilu, scenariul Daniel Chirilă.

13
/02
/18

Spectacolul The Fly este o premieră pe scena românească prin îngemănarea inteligentă și minuțios explorată artistic a pianului și a pantomimei, într-un duo efervescent, plin de umor, fantezie și note de jazz. În urma acestui „art fusion” dintre muzicianul Marius Vernescu și actorul Alexandru Pribeagu rezultă un spectacol modern, unic la nivel de reprezentare în România.