Festivalul Grand Prix Nova va da startul regalului radiofonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-grand-prix-nova-va-da-startul-regalului-radiofonic/

Festivalului Grand Prix Nova, organizat de Radio România, sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, începe astăzi, la Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|30 septembrie 2013

Festivalul Grand Prix Nova, organizat de Radio România, sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, începe astăzi, la Bucureşti.

Organizat sub egida Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune (URTI) şi a Ministerului Culturii, Festivalul Grand Prix Nova se adresează deopotrivă creatorilor, specialiştilor, dar şi iubitorilor de teatru radiofonic.

Obiectivul acestuia este acela de a promova inovaţia în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităţilor de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, ce au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.

Un eveniment de amploare: Festivalul Grand Prix Nova

Festivalul Grand Prix Nova oferă profesioniştilor de radio din întreaga lume un cadru competiţional în care îşi pot prezenta producţiile teatrale. În urma preselecţiilor au intrat în concurs cele mai revoluţionare spectacole radiofonice a 27 de companii, din 22 de ţări din întreaga lume.

Între 30 septembrie şi 5 octombrie, în sălile de conferinţă ale Hotelului Continental, se vor desfăşura audiţiile şi dezbaterile cu juriul şi creatorii programelor înscrise în concurs, un bun prilej pentru toţi cei prezenţi de a cântări noile tendinţe stilistice, precum şi viitorul teatrului radiofonic în peisajul mediatic actual, aflat într-o continuă şi alertă schimbare.

Citiţi şi: REPORTAJ Teatrul cu ochii închişi

Juriul acestei prime ediţii a Festivalului Grand Prix Nova este format din personalităţi şi profesionişti de renume: Nils Heyerdahl, Preşedintele Academiei Norvegiene pentru Limbă şi Literatură, preşedintele juriului; Alison Hindell, redactor-şef al Departamentului Teatru al BBC; Ljubo Pauzin, directorul Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic şi Documentar de la Hvar, Croaţia; Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra; Ilinca Stihi, regizor al Departamentului Teatru (Teatrului Naţional Radiofonic) din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune.

Festivalul Grand Prix Nova

Festivalul Grand Prix Nova. Sigla de prezentare

Festivalul Grand Prix Nova este organizat sub auspiciile aniversării a 85 de ani de la primul semnal emis în eter de Radio România.

Piesa „Ce ştia satul“ a fost primul spectacol difuzat de Teatrul Naţional Radiofonic, în 1929, având în distribuţie nume mari ale scenei: Maria Filotti şi Romald Bulfinski.

De la tradiţie la modernitate în teatrul radiofonic şi ce perspective oferă viitorul acestui gen artistic atât de îndrăgit, care este riscul de a depăşi formulele de expresie consacrate şi de a oferi publicului o experienţă sonoră inovatoare? Sunt provocările la care vor răspunde participanţii la Festivalul Grand Prix Nova – Voicing The Future – festivalul care aduce la Bucureşti cele mai revoluţionare producţii radiofonice din întreaga lume.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook

Info:

Gala de premiere a festivalului va avea loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Elisabeta, iar închiderea oficială se va desfăşura pe scena Teatrului de Comedie sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19.00, cu reprezentaţia „Ce ştie oraşul“, un scenariu de Mihai Lungeanu, după textul „Ce ştia satul“ de Ion Valjan, un adevărat eveniment teatral şi muzical, coproducţie Radio România Cultural şi Teatrul de Comedie.

Foto credit: Petrică Tănase (Petrică Tănase Photography)

 

10
/11
/17

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 18:30 premiera –eveniment ,,Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și ,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, coordonatorul artistic de balet al Operei Naționale București. Scenografia a fost creată de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

10
/11
/17

Astăzi, 10 noiembrie, începe Sibiu Jazz Competition, cel mai longeviv concurs internaţional de jazz din România. Anul acesta, pentru prima dată de la lansare, concursul se desfăşoară separat de Sibiu Jazz Festival, având identitate vizuală şi date de desfăşurare proprii.

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

09
/11
/17

"Ayrton Senna, comedia muzicală" a avut premiera pentru presă, marţi seară, la Teatrul Riachuelo, din Rio de Janeiro, iar realizatorii speră ca prin acest spectacol să păstreze vie în memoria brazilienilor legenda pilotului triplu campion mondial de Formula 1.

09
/11
/17

"Lucian Pintilie este unul dintre puţinii regizori români înaintaţi în vârstă şi activi în perioada comunistă care îi influenţează pe realiştii sceptici ai generaţiei tinere, dintre care cei mai mulţi dispreţuiesc perspectiva obtuză şi alegorică, precum şi politica de compromis a vechii generaţii (...)” scria cunoscutul critic de film american A.O. Scott, în urmă cu 5 ani, în New York Times.

08
/11
/17

În 2018 Festivalul Internațional EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

08
/11
/17

Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România, în parteneriat cu Teatrul Metropolis din Bucureşti, organizează luni, 13 noiembrie 2017, de la ora 11.00, în Cafeneaua radiofonică de la Teatrul Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr.89 - audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului: OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso.