Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru – viitorul teatrului se mută la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-al-scolilor-de-teatru-viitorul-teatrului-se-muta-la-bucuresti/

După ce, timp de trei ediţii s-a desfăşurat la Suceava, anul acesta, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru (F.I.S.T) se mută la Bucureşti, unde se va desfăşura între 9 şi 16 iulie.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2017

Evenimentul va avea o mai mare amploare și deschidere către public și va fi organizat de Asociaţia „Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru” în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale cu sprijinul Teatrului Metropolis, Teatrului L.S. Bulandra şi  Institutului Cultural Român.

”Ideea acestui festival s-a născut din dorința de a integra școala românească de teatru în rețeaua școlilor europene. Pentru şcolile de teatru din ţară festivalul a devenit o necesitate, un loc de confruntări amicale, loc al structurării profilului unei generaţii de artişti în care ne punem mari speranţe”, spunea Paul Chiribuţă, actor, regizor, conf. univ. dr. al Facultăţii de Teatru al UNATC și Directorul Festivalului Internaţional al Școlilor de Teatru, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

Festivalul şi-a propus, încă de la prima ediţie, să înlesnească schimburile de experienţă între şcolile de teatru din Europa, urmărind promovarea valorilor culturale naţionale şi internaţionale. Intenţia organizatorilor este aceea de a contribui la dezvoltarea culturală locală şi regională, creând posibilitatea dezvoltării unor parteneriate internaţionale.

Ecourile pozitive ale primelor trei ediţii desfăşurate la Suceava şi publicul numeros au confirmat beneficiile acestei inţiative şi le-au întărit organizatorilor convingerea de a continua pe drumul început. Aceștia își doresc ca şi această a patra ediţie să impresioneze la Bucureşti prin spectacole reprezentative ale şcolilor de teatru din ţară şi din Europa.

”Suntem onoraţi pentru că la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru, facultăţile invitate au răspuns prompt şi cu entuziasm solicitării noastre. Pe lângă facultăţile pe care le-am invitat, ne-am bucurat şi de solicitări din partea altor şcoli de teatru care au participat în trecut la festivalul nostru sau pur si simplu au aflat de existenţa lui. Această experienţă ne-a confirmat încă odată  faptul că la cea de-a patra ediţie, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru a câştigat atenţia şi interesul oamenilor de teatru din ţară şi din Europa”, spun organizatorii.

Spectacolele se vor juca la Teatrul Metropolis (Sala Mare) și la Teatrul Bulandra (Sala Liviu Ciulei, Sala Toma Caragiu și Studio Space).

Iată care sunt cele 11 școli participante

RADA ( Royal Academy of Dramatic Art ) Londra, Anglia

RUSSIAN STATE INSTITUTE OF PERFORMING ARTS, St. Petersburg

VSMU ACADEMY OF PERFORMING ARTS Bratislava, Slovacia

UNIVERSITY OF ARTS Belgrade, Serbia

UNIVERSITY OF THEATRE AND FILM ARTS Budapesta, Ungaria

FACULTY OF DRAMATIC ARTS Skopje, Macedonia

ACADEMIA de MUZICĂ, TEATRU și ARTE PLASTICE, FACULTATEA de TEATRU, FILM si DANS (Republica Moldova – Chişinău);

UNIVERSITAȚEA „LUCIAN BLAGA”, FACULTATEA DE LITERE ȘI ARTE (Sibiu);

UNIVERSITATEA de ARTE ,,GEORGE ENESCU”, FACULTATEA de TEATRU (Iaşi)

UNIVERSITATEA DE ARTE, Târgu-Mureș

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ARTĂ TEATRALĂ ŞI CINEMATOGRAFICĂ I.L. CARAGIALE, Bucureşti

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.