Festivalul Internațional de Poezie aduce peste 100 de poeți la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-poezie-aduce-peste-100-de-poeti-la-bucuresti/

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) are loc în perioada 15-21 mai. Timp de o săptămână, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spaţii culturale cunoscute din oraş.

Un articol de Liliana Matei|30 aprilie 2017

Peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări: conferințe, mese rotunde, dezbateri, performance-uri şi recitaluri de jazz, lansări de carte, evenimente dedicate copiilor, organizate în peste 10 spații culturale cunoscute din capitală. Evoluția proiectului din ultimii ani precum și amploarea ediției din acest an transformă FIPB în cel mai important festival de gen din România.

La ediția din acest an, Târgul Național de Carte și Poezie revine în program, propunând iubitorilor de literatură o ofertă bogată de volume de poezie din palmaresul editurilor Editura Casa Radio, Curtea Veche, Max Blecher, Editura Muzeul Literaturii Române, Națiunea, Nemira, Paralela 45, Tracus Arte. Evoluția din ultimii ani, precum și amploarea ediției din acest an transformă Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) în cel mai important festival de gen din România.

Un proiect aparte în lista evenimentelor din acest an îl reprezintă aniversarea celor 95 de ani de la înființarea Clubului PEN România, parte a PEN International, prestigioasa organizație cunoscută în întreaga lume pentru multiplele ei activități de promovare a unei literaturi fără frontiere, de apărare a libertății de expresie, de educație și de dezvoltare a creativității și responsabilității în rândul tinerilor. Între 15 și 17 mai 201, PEN România va sărbători o vârstă rotundă alături de reprezentanți ai 15 PEN cluburi naționale de pe mai multe continente, printr-un program de evenimente coordonat de scriitoarea Magda Cârneci, președinta filialei românești a acestei organizații internaționale.

Evenimentele dedicate liceenilor reprezintă, de asemenea, o noutate a ediției din acest an. Sub motto-ul „Poetry Face to Face”, 9 poeți contemporani participă la întâlniri cu tineri cititori, în cadrul a trei evenimente găzduite de Liceul „Al. I. Cuza”, Colegiul Național „Spiru Haret” și Colegiul Național „George Coșbuc”; Clubul Unesco Adolescenții este partenerul acestui proiect. La Casa Memorială „Tudor Arghezi” – Mărțișor, în cadrul FIPB 2017, vor avea loc o serie de ateliere dedicate celor mai mici dintre cititori.

Evenimentul dedicat poeziei experimentale completează lista formatelor inedite din cadrul FIPB 2017. Inspirat din citatul lui Paul Klee, celebrând plasticitatea și forța de metamorfoză a poeziei, prin hibridizare cu alte forme de expresie și genuri artistice, „metaMorph ~ un punct plecat la plimbare” aduce în fața publicului zece poeți internaționali și români, printre care poetul canadian Christian Bök, unul dintre fondatorii timpurii ai conceptualismului și autorul celebrului volum de poezie univocalică Eunoia, poeta și artista multimedia LaTasha N. Nevada Diggs din Harlem NY, multipremiată pentru originalitatea lingvistică a ultimului său volum, TwERK, vocalista și regizoarea de teatru și operă Maja Jantar din Olanda și Steve J. Fowler, poet, artist și curator britanic, editor al revistei literare on-line de avangardă „3:AM magazine”; evenimentul este curatoriat de Simona Nastac și va fi prezentat de Claudiu Komartin.

Conferințele care au în prim-plan traducătorii reprezintă un alt segment important al ediției din acest an a FIPB. „A traduce vs. a tălmăci”, „Putting a Blotch across the Sun, Tripping up for Good at the Soul: A Translator’s Evolution” și „Ospitalitatea de limbaj în traducerea poetică” sunt temele celor trei conferințe incluse în program și susținute de Bruno Mazzoni (Italia), Adam J. Sorkin (SUA), respectiv Victor Ivanovici (România/Grecia).

Un proiect devenit tradiție în cadrul FIPB este „Maratonul de Poezie şi Jazz”, eveniment care marchează prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor. Anul acesta, în cadrul acestui proiect sunt invitaţi 17 poeţi din generaţii şi geografii literare diferite, fiecare cu câte cu o lectură publică de 7  minute. La conducerea muzicală este Mike Godoroja & Blue Spirit, una dintre cele mai autentice şi mai rafinate trupe de blues din România, trupă care va intra în rezonanţă cu poemele celor 17 invitaţi ai Maratonului; amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu.

30
/11
/15

Declarat în scurt timp de la apariţie bestseller al New York Times, volumul „Fără tine, noi nu existăm. Viaţa mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene” de Suki Kim a apărut în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Ciprian Şiulea şi cu o prefaţă de Adelin Petrişor.

30
/11
/15

Casa de producţie a TVR preia spectacolul „Tartuffe sau Impostorul” de Moliere, în varianta originală, necenzurată pusă în scenă de Victor Ioan Frunză. Din distribuţie fac parte George Costin, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Adela Mărculescu. Spectacolul va fi difuzat luni, 30 noiembrie, la ora 20:10, la TVR2 şi TVR HD.

29
/11
/15

„Alături de filme de festival, MUBI înseamnă și filme cult și clasice, așa că o bună parte din catalog conține nume sonore din istoria cinematografiei”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ioana Diaconu, reprezentanta pentru România a MUBI, platformă internaţională de filme.

29
/11
/15

Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu imensă tristețe despărțirea prematură, după o lungă și curajoasă luptă cu o boală necruțătoare, de colegul MIRCEA ANCA, actor de teatru, de film și televiziune, regizor și profesor.

28
/11
/15

MEMORIA CULTURALĂ Cine-şi mai aminteşte de „Răzbunarea haiducilor”, „Răpirea fecioarelor”, „Zestrea domniţei Ralu” sau de serialul de televiziune „Toate pânzele sus!”? În peste 40 de ani de film românesc, Colea Răutu a creat roluri memorabile. S-a născut pe 28 noiembrie 1912.

27
/11
/15

Casa de producţie a TVR preia spectacolul „TARTUFFE sau Impostorul” de Moliere, în varianta originală, necenzurată pusă în scenă de Victor Ioan Frunză. Din distribuţie fac parte George Costin, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Adela Mărculescu. Spectacolul va fi difuzat luni, 30 noiembrie, la ora 20:10, la TVR2 şi TVR HD.

27
/11
/15

Uniunea Teatrală din România a venit cu câteva precizări, într-un comunicat de presă, ca răspuns la declaraţiile doamnei Aimée Iacobescu, apărute în articolul publicat în Ziarul Ring în data de 25.11.2015, autor Tudor Andrei şi în dezbaterea de la Antena 1 din data de 26 noiembrie.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

27
/11
/15

Pe 5 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc prima reprezentaţie susţinută de Teatrul Nottara în Sala de spectacole a Palatului Cotroceni. Această reprezenţie va avea loc sub sloganul „Teatrul Nottara şi invitaţii săi”, adică spectatori vor fi angajaţii teatrului şi cei care ne-au fost alături în această tumultoasă, precum şi invitații Preşedinţiei.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

27
/11
/15

Nicolae Iorga, omorât pe 27 noiembrie 1940, a fost istoric, enciclopedist, critic literar, documentarist, poet, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar, academician român. Păstorel Teodoreanu scria undeva că Iorga „scrie în fiecare zi câte o carte, duminica câte două”.

27
/11
/15

Într-o zi de 27 noiembrie (1940) se stingea din viaţă, în mod tragic, unul dintre titanii culturii româneşti interbelice. După o viaţă dusă pe culmile recunoaşterii universitare, ştiinţifice, sociale şi politice, reputatul om de ştiinţă, Iorga a sfârşit la marginea unei păduri, batjocorit şi împuşcat cu 9 gloanţe.

27
/11
/15

Anul 2016 se anunţă a fi unul al premierelor pentru publicul autohton, care va avea ocazia să vadă live, pentru prima dată în România, unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale ultimilor ani. Astfel, trupa Queen şi Adam Lambert vor susţine un concert în România, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 iunie 2016. Biletele vor fi disponibile începând cu data de 3 decembrie, pe www.eventim.ro.