Festivalul liedului: 10 ani sub patronajul Marianei Nicolesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-liedului-10-ani-sub-patronajul-marianei-nicolesco/

Ediţia 2013 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc înseamnă celebrarea a 10 ani de când a început renaşterea marii arte a liedului, prin festivalul liedului, în ţara noastră, şi a liedului românesc în primul rând.

Un articol de Andrada Văsii|21 octombrie 2013

Ediţia 2013 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc înseamnă celebrarea a 10 ani de când a început renaşterea marii arte a liedului, prin Festivalul liedului, în ţara noastră, şi a liedului românesc în primul rând.

Iniţiată în 2003 de marea soprană Mariana Nicolesco, această incursiune fără precedent în domeniul comorilor create de compozitorii români de 200 de ani încoace, Festivalul liedului, pe fondul străvechi al cântecului de dor, a revelat bijuterii uitate sau necunoscute şi a format progresiv sute de tineri interpreţi subjugaţi de subtilitatea genului şi de rigorile sale stilistice.

Concursul şi Festivalul liedului, Simpozioanele organizate sau Cursurile de Măiestrie Artistică, au pus şi continuă să pună în valoare originalitatea liedului românesc în context european, reliefând raporturile sale cu liedul german, francez, italian, maghiar şi, în acest an, rus.

La aceasta agăudându-se Recitalurile dedicate marilor creatori de lieduri, la diverse aniversări sau comemorări. Astfel, un eveniment excepţional a fost, în cadrul Anului Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO la 50 de ani de la trecerea în eternitate a maestrului, interpretarea în premieră mondială a integralei liedurilor sale, şi apoi, în triumf, la Expoziţia Universală de la Aichi, în Japonia, la Tokio, Nagoya, Praga, Roma, Paris şi New York.

Compoziţii din diferite ţări la Festivalul liedului

Joi, 24 octombrie, la ora 18.30, are loc, la Cercul Militar din Braşov, ca în fiecare an, Deschiderea Festivă pentru Festivalul liedului urmată de partea I a Recitalului de Lieduri Româneşti şi Ruseşti,  în interpretarea mezzosopranei Oana Andra.

Citiţi şi: VIDEO Mariana Nicolesco a încheiat ediţia Master Class 2013

Partea a II-a va avea loc vineri 25 octombrie, de la ora 19.00 cu sopranele Mădălina Barbu, Silvia Micu şi tenorul Adrian Dumitru, maestru acompaniator la ambele Recitaluri fiind Alexandru Petrovici.

Festivalul liedului

Soprana Mariana Nicolesco patronează Festivalul liedului

Duminică, 27 octombrie, de la ora 11.00, are loc Simpozionul Naţional „Liedul Românesc în tradiţia europeană: Cântecul de dor şi Liedul de inspiraţie rusă“, cu participarea personalităţilor de mare prestigiu ale muzicii româneşti Carmen Petra-Basacopol, Octavian Lazăr Cosma, Adrian Pop, Cornel Ţăranu, Mihai Cosma, iar seara, la ora 19.00 este programată Gala Laureaţilor şi Festivitatea decernării premiilor 2013.

„Putem fi mândri de formidabilele noastre împliniri care au readus în conştiinţa publică liedul românesc (Festivalul liedului)  în aceşti 10 ani, declară Mariana Nicolesco. Noi orizonturi se deschid astfel acestei arte de suprem rafinament şi tinerilor interpreţi”.

Foto credit: Festivalul liedului

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.