Festivalul MAN.In.FEST, la Cluj-Napoca. Teatrul experimental cucerește strada
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-man-in-fest-la-cluj-napoca-teatrul-experimental-cucereste-strada/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Teatru Experimental MAN.In.FEST se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 23 şi 25 mai. 

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2014

MAN.In.FEST International Experimental Theatre Festival este unul dintre puţinele festivaluri de teatru experimental din România. Evenimentul a fost creat din dorinţa de a introduce în spaţiul teatral naţional creaţii contemporane de renume internaţional, care să familiarizeze publicul din România cu inovaţiile din domeniul artistic existente în afara ţării.

Editia din acest an propune nu mai puțin de 18 reprezentații, reunind 11 trupe de artişti din 10 ţări, și se va desfășura ca festival integral stradal, după ce ediţiile precedente explorau şi alte spaţii nonconvenţionale.

Printre show-urile găzduite de MAN.In.FEST 2014 se numără statui vivante din Arnhem, Olanda, capitala mondială a performance-urilor de acest gen, dar şi din Berlin (un dublu campion mondial – John Eicke – foto sus) sau Viena (Damian McKinnon, campion european).

Clujenii vor avea parte, de asemenea, de spectacole de dans contemporan special concepute pentru spaţiul public şi apreciate la nivel internaţional (BK Compagnie, Berlin), de performance-uri care discută probleme legate de cuplul modern (compania Moveo din Barcelona) sau subiecte sensibil politice (Loja Laboratory Theatre din Prishtina, Kosovo).

Alte momente cheie ale MAN.In.FEST vor fi show-ul spectaculos al polonezilor de la Teatr Formy din Wroclaw, Polonia, prezentat în prima seară de festival sau performance-ul cu măşti al danezilor de la A Humdrum Life – Mime Theatre.

Asociaţia Macaia din Bucureşti va prezenta un performance puternic senzorial creat special pentru MAN.In.FEST, O noapte cu Edith Piaf!, în timp ce englezii de la Mime The Gap vor face deliciul publicului cu un spectacol de mimă interactiv, potrivit pentru toate vârstele: The Cleaners.

Festivalul se desfăşoară sub forma unei competiţii între performance-urile participante, premiul cel mare fiind în valoare de 4000 de euro. Câştigătorul competiţiei va fi stabilit exclusiv prin votul publicului.

Toate spectacolele din festival se vor desfăşura zilnic, începând cu ora 17.00, în faţa Casei Matei Corvin, pe Bulevardul Eroilor şi în Piaţa Mihai Viteazu, lângă statuie.

Programul festivalului

Vineri, 23 mai

17:00 Austria – Stillman Theater – statuie vivantă (Bulevardul Eroilor)
17:00 Olanda – Beeldje Living Statues – Photographer and his assistant – statui vivante (Casa Matei Corvin)
20:00 Germania – BK Compagnie – Liegen 0° (Bulevardul Eroilor)
21:00 Danemarca – A Humdrum Life (Casa Matei Corvin)
22:00 Polonia – Form Theater – Pandora (Piața Mihai Viteazu)

Sâmbătă, 24 mai

17:00 Austria – Stillman Theater – statuie vivanta (Bulevardul Eroilor)
17:00 UK – Mime The Gap – The Cleaners – mime show (Bulevardul Eroilor)
17:00 Olanda – Beeldje Living Statues – Fille, Edison – statui vivante (Casa Matei Corvin)
17:00 Germania – JOHNman – Candyman – statuie vivantă (Bulevardul Eroilor)
20:00 Germania – BK Compagnie – Evo (Casa Matei Corvin)
21:30 Danemarca – A Humdrum Life (Casa Matei Corvin)
22:00 Spania – Moveo – ARA! Now! (Piața Mihai Viteazu)

Duminică, 25 mai

17:00 Austria – Stillman Theater – statuie vivanta (Bulevardul Eroilor)
17:00 Olanda – Beeldje Living Statues – Fille, Edison – statui vivante (Bulevardul Eroilor)
17:00 Germania – JOHNman – Candyman – statuie vivantă (Bulevardul Eroilor)
20:00 Germania – BK Compagnie – Chicago (Bulevardul Eroilor)
21:00 Romania – Asociaţia Culturală Macaia – O noapte cu Edith Piaf (Casa Matei Corvin)
22:00 Kosovo – Loja Laboratory Theatre – The Dealers (Piața Mihai Viteazu)

Pentru mai multe detalii legate de spectacolele prezente în festival, accesaţi acest site.

Asociaţia TEATRUL IMPOSIBIL, organizatoarea evenimentului, este o organizaţie non-guvernamentală, fără scop patrimonial, înfiinţată în Cluj-Napoca în 2003, care are ca scop promovarea culturii româneşti prin organizarea sau sprijinirea de manifestări teatrale, plastice, audio-vizuale şi alte manifestări culturale, în vederea stabilirii unui dialog între cultura românească şi valorile europene şi universale.

Nu în ultimul rând, Asociaţia doreşte să promoveze tinerii creatori, precum şi exploatarea unor tematici neconvenţionale.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

21
/06
/17

"În teatru dacă nu eşti cercetător, căutător continuu, în clipa în care te-ai mulţumit, eşti ruinat." - Andrei Șerban. Renumitul regizor împlinește astăzi 74 de ani. Născut la 21 iunie 1943, în București, Andrei Șerban a studiat regia la IATC, la clasa lui Radu Penciulescu.

20
/06
/17

Dragi cititori, sunt în măsură să vă informez că a apărut începutul unui teatru nou la noi în oraș (teatru în toată puterea cuvântului). Așadar, nu doar o clădire, ci o companie de teatru. Se cheamă TAG și au făcut deja un spectacol despre care se va mai vorbi: „Clasa conducătoare”.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.

20
/06
/17

Într-o zi de 20 iunie se stingea din viaţă, la Paris, Emil Cioran, unul dintre cei mai importanți gânditori ai secolului al XX-lea. Afectat de Alzheimer, filosoful uitase cine este în ultimele zile ale vieţii sale şi reîncepuse să vorbească în limba română, după mai bine de 50 de ani. Tot pe 20 iunie murea istoricul, scriitorul și politicianul român Mihail Kogălniceanu si se năşteau compozitorul Jacques Offenbach, actorii Errol Flynn şi Nicole Kidman, regizorul Radu Gabrea sau cântăreţul Lionel Richie.

19
/06
/17

Într-o zi de 19 iunie se nășteau actriţa Irina Petrescu, criticul George Călinescu sau scriitorul Salman Rushdie și se stingeau din viață scriitorul laureat cu Nobel William Golding și actorul James Gandolfini (2013).

18
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT anunță o dezlănțuire de forțe mistice în #OrasulNexT. Creaturi fantastice, zâne și câteva vrăjitoare vor lua cu asalt oaza de natură din jungla urbană a Bucureștiului, cunoscută și sub numele de Grădina Botanică.

17
/06
/17

Tocmai ce a avut loc la Naționalul bucureștean premiera națională a spectacolului „Umbre”, în regia tânărului Vlad Cristache, după o piesă de Marilia Samper, o doamnă dramaturg foarte apreciată, originară din Brazilia, stabilită la Barcelona, după ce a locuit în Irak, Mexic sau Guatemala.