Festivalul MAN.In.FEST, la Cluj-Napoca. Teatrul experimental cucerește strada
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-man-in-fest-la-cluj-napoca-teatrul-experimental-cucereste-strada/

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Teatru Experimental MAN.In.FEST se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 23 şi 25 mai. 

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2014

MAN.In.FEST International Experimental Theatre Festival este unul dintre puţinele festivaluri de teatru experimental din România. Evenimentul a fost creat din dorinţa de a introduce în spaţiul teatral naţional creaţii contemporane de renume internaţional, care să familiarizeze publicul din România cu inovaţiile din domeniul artistic existente în afara ţării.

Editia din acest an propune nu mai puțin de 18 reprezentații, reunind 11 trupe de artişti din 10 ţări, și se va desfășura ca festival integral stradal, după ce ediţiile precedente explorau şi alte spaţii nonconvenţionale.

Printre show-urile găzduite de MAN.In.FEST 2014 se numără statui vivante din Arnhem, Olanda, capitala mondială a performance-urilor de acest gen, dar şi din Berlin (un dublu campion mondial – John Eicke – foto sus) sau Viena (Damian McKinnon, campion european).

Clujenii vor avea parte, de asemenea, de spectacole de dans contemporan special concepute pentru spaţiul public şi apreciate la nivel internaţional (BK Compagnie, Berlin), de performance-uri care discută probleme legate de cuplul modern (compania Moveo din Barcelona) sau subiecte sensibil politice (Loja Laboratory Theatre din Prishtina, Kosovo).

Alte momente cheie ale MAN.In.FEST vor fi show-ul spectaculos al polonezilor de la Teatr Formy din Wroclaw, Polonia, prezentat în prima seară de festival sau performance-ul cu măşti al danezilor de la A Humdrum Life – Mime Theatre.

Asociaţia Macaia din Bucureşti va prezenta un performance puternic senzorial creat special pentru MAN.In.FEST, O noapte cu Edith Piaf!, în timp ce englezii de la Mime The Gap vor face deliciul publicului cu un spectacol de mimă interactiv, potrivit pentru toate vârstele: The Cleaners.

Festivalul se desfăşoară sub forma unei competiţii între performance-urile participante, premiul cel mare fiind în valoare de 4000 de euro. Câştigătorul competiţiei va fi stabilit exclusiv prin votul publicului.

Toate spectacolele din festival se vor desfăşura zilnic, începând cu ora 17.00, în faţa Casei Matei Corvin, pe Bulevardul Eroilor şi în Piaţa Mihai Viteazu, lângă statuie.

Programul festivalului

Vineri, 23 mai

17:00 Austria – Stillman Theater – statuie vivantă (Bulevardul Eroilor)
17:00 Olanda – Beeldje Living Statues – Photographer and his assistant – statui vivante (Casa Matei Corvin)
20:00 Germania – BK Compagnie – Liegen 0° (Bulevardul Eroilor)
21:00 Danemarca – A Humdrum Life (Casa Matei Corvin)
22:00 Polonia – Form Theater – Pandora (Piața Mihai Viteazu)

Sâmbătă, 24 mai

17:00 Austria – Stillman Theater – statuie vivanta (Bulevardul Eroilor)
17:00 UK – Mime The Gap – The Cleaners – mime show (Bulevardul Eroilor)
17:00 Olanda – Beeldje Living Statues – Fille, Edison – statui vivante (Casa Matei Corvin)
17:00 Germania – JOHNman – Candyman – statuie vivantă (Bulevardul Eroilor)
20:00 Germania – BK Compagnie – Evo (Casa Matei Corvin)
21:30 Danemarca – A Humdrum Life (Casa Matei Corvin)
22:00 Spania – Moveo – ARA! Now! (Piața Mihai Viteazu)

Duminică, 25 mai

17:00 Austria – Stillman Theater – statuie vivanta (Bulevardul Eroilor)
17:00 Olanda – Beeldje Living Statues – Fille, Edison – statui vivante (Bulevardul Eroilor)
17:00 Germania – JOHNman – Candyman – statuie vivantă (Bulevardul Eroilor)
20:00 Germania – BK Compagnie – Chicago (Bulevardul Eroilor)
21:00 Romania – Asociaţia Culturală Macaia – O noapte cu Edith Piaf (Casa Matei Corvin)
22:00 Kosovo – Loja Laboratory Theatre – The Dealers (Piața Mihai Viteazu)

Pentru mai multe detalii legate de spectacolele prezente în festival, accesaţi acest site.

Asociaţia TEATRUL IMPOSIBIL, organizatoarea evenimentului, este o organizaţie non-guvernamentală, fără scop patrimonial, înfiinţată în Cluj-Napoca în 2003, care are ca scop promovarea culturii româneşti prin organizarea sau sprijinirea de manifestări teatrale, plastice, audio-vizuale şi alte manifestări culturale, în vederea stabilirii unui dialog între cultura românească şi valorile europene şi universale.

Nu în ultimul rând, Asociaţia doreşte să promoveze tinerii creatori, precum şi exploatarea unor tematici neconvenţionale.

19
/01
/17

„Statele unite ale iubirii”, drama scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, intră de mâine în cinematografe din: București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Deva, Gura Humorului, Focșani, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara, distribuit de Transilvania Film.

19
/01
/17

Romanul „Cinci colțuri” (cea mai recentă carte a lui Mario Vargas Llosa), în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, a văzut lumina tiparului la Humanitas Fiction, la sfârșitul anului trecut, în seria de autor dedicată marelui scriitor peruan.

19
/01
/17

Casa de Producție TVR vine cu o ediţie In memoriam Ion Besoiu, în această seară, de la ora 20:10, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+. „Livada de vişini”, în regia lui Alexandru Lustig, ultimul spectacol de teatru tv în care a jucat Ion Besoiu. Valeria Seciu, Ion Besoiu, Dan Aştilean, Marian Râlea, Anca Sigartău, Gelu Niţu, Ioana Anastasia Anton, Dan Rădulescu apar în distribuţia spectacolului.

18
/01
/17

Cel mai longeviv spectacol din repertoriul Teatrului Odeon, ”Gaiţele”, de Alexandru Kiriţescu, în regia Alexandru Dabija, revine, după o pauză de mai mult de un an. Cea de-a 222-a reprezentaţie va avea loc în această seară (miercuri), de la ora 19.00.

18
/01
/17

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, Ion Besoiu, a murit, astăzi, la vârsta de 85 de ani, la institutul pentru boli cardio-vasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu", din Capitală. De-a lungul bogatei sale cariere, Ion Besoiu ainterpretat zeci de roluri în pe scenă și pe platourile de filmare.

18
/01
/17

Critic (constructiv) de teatru, curator de evenimente culturale din & dimprejurul teatrului, editor, traducătoare, observator, comentator și producător de proiecte culturale ce deschid teatrul spre diferite alte forme de creativitate artistică.

18
/01
/17

Saroo are doar 5 ani când se pierde de fratele lui mai mare și ajunge într-un tren care-l duce de-a lungul Indiei, în Calcutta, la mii de kilometri depărtare de locul unde s-a născut şi de familie. Înainte de a fi adoptat de un cuplu din Australia, micuţul supravieţuieşte numeroaselor încercări şi primejdii întâlnite. Apoi, 25 de ani mai târziu, porneşte în căutarea familiei sale, încercând să reajungă acasă.

17
/01
/17

Comedia 6,9 pe scara Richter, în regia lui Nae Caranfil ,va ajunge în 39 de oraşe şi peste 65 de ecrane din ţară, începând cu 20 ianuarie. Miercuri, 18 ianuarie, fanii regizorului sunt aşteptaţi la o proiecţie specială în avanpremieră, care va avea loc de la ora 20.00 la Grand Cinema & More Băneasa. Proiecţia va fi precedată de o sesiune de autografe cu Nae Caranfil, începând cu ora 19.30, în foaierul cinematografului.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

17
/01
/17

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).