Festivalul Național de Teatru – 10 zile, 44 de spectacole
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-10-zile-44-de-spectacole/

Astăzi, 23 octombrie, începe a 25-a ediţie a FNT – un maraton de 98 de reprezentaţii, pentru 17 spectacole din Bucureşti, 26 de producţii din ţară şi trei din străinătate.

Un articol de Liliana Matei|22 Octombrie 2015

La Teatrul Național din București se joacă „Karamazovii”, după F.M.Dostoievski (regia: István Albu) și „Mein Kampf”, de George Tabori, în regia lui Alexandru Dabija. La Odeon – „Dinte pentru dinte”, după Yasmina Reza (în regia lui Cristi Juncu).

FNT-ul are anul acesta trei spectacole din străinătate: „Front”/Frontul – regia: Luk Perceval, „The War”/ Războiul – regia: Vladimir Pankov şi „Tiger”/Tigrul. Invitat din Suedia, „Tiger” este cea mai recentă montare europeană a textului dramatic „Tigrul sibian” de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither, pus în scenă la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm.

Textul are forma unui fals documentar de investigaţie unde toţi martorii sunt intervievaţi după ce, într-un mic oraş, un tigru fuge de la grădina zoologică. Spectacolul aduce în discuţie reacţia grupurilor sociale compacte faţă de elementul diferit, străin, necunoscut.

Pasajul Universităţii din Capitală s-a transformat deja în „Pasajul FNT” – loc de întâlnire şi de difuzare a celor mai importante informaţii legate de Festivalul Naţional de Teatru. Aici se desfășoară zilnic, de la ora 17.00, întâlnirile informale cu artiştii FNT. Trecătorul va avea ocazia să-i cunoască, să afle poveşti, să poarte dialoguri, să solicite autografe şi …, cine ştie, poate să cânte împreună cu artiştii sau să ia parte la mici fragmente din spectacole, organizate ad-hoc.

„Veniţi oricând la teatru! Dacă nu găsiţi bilete în FNT, veniţi altă dată. Pentru noi este important să fie mereu public în sală. Veniţi la Teatrul Naţional Bucureşti. E aproape. Spectacolele noastre se joacă în săli bune, săli noi, bine dotate, şi unde vă puteţi simţi foarte bine. Cu atât mai mult cu cât puteţi vedea poveşti emoţionante!”, spunea ieri actorul Marius Bodochi, în Pasajul FNT

Tot aici, trecătorii se vor putea întâlni, în fiecare zi între orele 16.30 – 18.30, cu Margareta Pâslaru, care va oferi autografe şi va prezenta CD-ul „Actorii Cântă”, menit să iniţieze donaţii care vor ajunge în conturile campaniei „Artiştii pentru artişti” organizată de UNITER.

FNT2015-adi_marineci-Pasajul_FNT-luni_19octombrie-001

Pe lângă spectacolele de teatru, publicul se poate bucura și de 10 expoziţii-eveniment, dintre care patru sunt dedicate unor mari nume ale scenei: Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin.

Actorul Horațiu Mălăele va avea o expoziție de grafică și caricatură în foaierul Teatrul Naţional din Bucureşti. Tot la Național puteți intra în „Lumea lui Purcărete”, prin 70 de fotografii oferite de cunoscutul regizor român şi expuse acum în premieră absolută.

La Teatrul Metropolis puteți vizita expoziția dedicată lui Gellu Naum, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naștere, dar și pe cea dedicată actorului George Constantin.

Vor exista și 16 lansări de carte , care vor aduce împreună scriitori, critici, jurnalişti, invitaţi speciali, observatori ai fenomenului teatral.

INFO

Programul festivalului îl găsiți aici.

Biletele pot fi cumpărate online.

Unele spectacole vor fi transmise, prin live streaming, pe www.adevarul.ro

Tot pe adevărul.ro, de luni până vineri, între orele 12.00 şi 14.00, veţi putea urmări mărturii în direct ale unor mari artişti prezenţi la ediţia jubiliară a Festivalului Naţional de Teatru. Printre invitații de săptămâna viitoare, îi regăsiți pe Gigi Căciuleanu, Andrea Gavriliu, Constantin Chiriac, Gianina Cărbunariu, Ofelia Popii, Laszlo Bocsardi, David Esrig.

22
/03
/19

Jim Carrey (57 de ani) este, din toamna trecută, protagonistul serialului de comedie „Kidding“/„Glumeam!“, disponibil pe HBO GO, producţie pentru care actorul a făcut echipă cu regizorul Michel Gondry, alături de care a lucrat la Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Puteți vedea, aici, o scurtă privire de ansamblu (epic tribute) asupra carierei lui Jim Carrey, clip realizat de Alexandru Catrina.

21
/03
/19

Trupa britanică The Cure a înregistrat un nou album de studio, primul în decurs de zece ani, potrivit declaraţiilor solistului, Robert Smith. Invitat la emisiunea „The John Maytham Show” pentru a vorbi despre concertul pe care grupul îl va susţine joi, în Capetown, Smith a făcut dezvăluiri despre albumul care urmează „4:13 Dream”, lansat în 2008.

21
/03
/19

Când ați ascultat ultima oară o creație semnată de marele Amadeus? Mozart – considerat geniul muzicii clasice, care a compus peste 600 de lucrări în nenumărate genuri (operă, simfonii, concerte, muzică de cameră etc.) în doar 35 de ani de viață trăiți extrem de intens – este cel căruia îi este dedicat în întregime concertul susținut miercuri, 27 martie (19.00), la Sala Radio, de ORCHESTRA  DE  CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului RADU POSTĂVARU.

21
/03
/19

Au trecut câțiva ani buni de când, într-un alt sfârșit de martie, am avut șansa unei întâlniri cu actrița Carmen Stănescu. Era anul 2011. Avea atunci 86 de ani și alesese deja să stea departe de scenă, să rămână acasă la ea, în apartamentul de pe Bulevardul Dacia, unde prefera să oprească timpul în loc și să trăiască într-o altă lume…

21
/03
/19

Duminică am fost la muzeu pentru o scurtă incursiune in mintea întortocheată a lui Leonardo Da Vinci. Doar că fără titirel și mami, epuizați după cele aproape zece zile de spitalizare. Pe drum, ne-am oprit cu Alessandro, tatăl lui Lorenzo, la un showroom auto. Cam scumpe mașinile de acolo, totuși, pentru buzunarele noastre pline cu caramele.

Page 1 of 78412345...102030...Last »