Festivalul national de teatru INDEPENDENT: Teatrul independent, încotro?
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-independent-teatrul-independent-incotro/

Festivalul national de teatru Independent, aflat la prima ediţie, se deschide luni, la ora 14, la Godot Cafe-teatru, cu dezbaterea ,,Teatrul independent, încotro?”, moderată de Cătălin Ștefănescu.

Un articol de Adina Scorţescu|1 noiembrie 2013

Festivalul national de teatru Independent, aflat la prima ediţie, se deschide luni, la ora 14.00, la Godot Cafe-teatru, cu dezbaterea „Teatrul independent, încotro?“, moderată de  Cătălin Ştefănescu.

Vor vorbi: Lia Bugnar, Voicu Rădescu, Chris Simion, Maia Morgenstern, George Ivaşcu, Radu Afrim, Marius Manole. Intrarea este liberă.

Festivalul national de teatru independent, care are loc între 4 și 10 noiembrie, în diverse săli din București, include 15 spectacole în cadrul Secțiunii Concurs și 33 de spectacole în Secțiunea Off. În total, sunt 40 de companii de teatru independent din București, Iaşi, Timișoara, Sibiu, Cluj, Craiova şi Sf. Gheorghe. Biletele se pot cumpăra deja, la prețul de de 20 de lei.

Spectacolele din Concurs sunt: Act – Orfani, Asociația Culturală Catharsis – Niște fete, Asociația UNTEATRU – Ce zile frumoase, Compagnie 28 & Teatrul Luni de la Green Hours – Don’t cry baby, dramAcum – Green Hours! Un show teatral (Episodul 2), Fundația Calea Victoriei 2007 – Bullets over Lipscani, Asociația UNTEATRU – Frumoasa călătorie a urșilor panda…., Compania Art NOMORE – Sfârșit. Work in progress, Teatru Luni de la Green Hours & Asociația ARENA – 7 zile din viața lui Simon Labrosse, Teatrul nu e o clădire – 7 dintr-o lovitură, Scrie despre tine/ Asociația Link Center – Stand Up Please, Teatru FiX (Iași) – Dreaming Romania, AUĂLEU TEATRU (Timișoara) – O noapte furtunoasă, Compania Teatrală BIS (Sibiu) – CEHOV – TREI DRAME RIDICOLE, Grand Floor Group (Cluj) – 10 lecții de iubire cu I mic.

Work-shop-uri la Festivalul national de teatru Independent

Festivalul national de teatru Independent aduce la București un work-shop inedit susținut de renumitul regizor de teatru Paul Bargetto: „Cultura într-o economie neo-liberală – strategii pentru supraviețuire și sustenabilitate“. Evenimentul este deschis atât actorilor și regizorilor de teatru independent, cât și pasionaților de această formă de artă.

Paul Bargetto a trăit și a lucrat în New York, dar și în numeroase țări europene precum Polonia, România, Germania și Turcia. Este director și fondator al companiei de teatru East River Commedia și al Festivalului de teatru undergroundzero din New York.

Prin acest work-shop, Paul Bargetto va oferi o privire de ansamblu asupra scenei de teatru independent din New York, cu o analiză a sistemului, studii de caz de la diferite teatre și păreri personale formate de-a lungul celor peste 15 ani de muncă în acest oraș.

Workshopul va explica de asemenea tendințe și modele de finanțare, acțiuni de advocacy, noi direcții și valori. În plus, invitați speciali vor lua cuvântul prin intermediul Skype pentru a descrie trenduri și noi proiecte din Europa de Vest și Statele Unite.

Festivalul national de teatru Independent paul-bargetto

„Sunt foarte bucuros să mă alătur primei ediții a Festivalului national de teatru INDEPENDENT la București. Cred că este un moment foarte important pentru artele spectacolului din România pentru că mulți artiști independenți din întreaga țară se vor reuni pentru prima dată și vor avea o platformă comună. Sper că împărtășind din experiența mea de artist independent și director de festival participanții la workshop vor primi informații folositoare și instrumente practice care vor întări mișcarea de teatru independent din România.“

Paul Bargetto,
regizor

Workshopul va avea loc la Godot Cafe Teatru (str.Blănari nr.14), în intervalul 6-8 noiembrie 2013, între orele 14.00 – 16.00. Participarea este gratuită și se face pe bază de înscriere ([email protected]) până pe 3 noiembrie în limita locurilor disponibile (120).

Foto: afiş Festivalul national de teatru Independent



30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Tuturor ne place să călătorim. În locuri exotice, în orașe aglomerate, la capătul lumii sau la doi pași de casă. Dar există și locuri unde poți călători în timp. Iar Râșnov este locul ideal pentru o astfel de experiență.

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.