Festivalul One World Romania, 2017. Despre animale politice şi alţi demoni
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-one-world-romania-2017-despre-animale-politice-si-alti-demoni/

În martie 2017 Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania ajunge la ediţia cu numărul 10.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2017

2017 a început cu lumea în stradă – atât în România, cât şi în afara graniţelor – cu frigul în oase şi cu frica pe umăr. One World Romania vorbeşte prin documentarele selectate despre fricile oamenilor – ale celor care se baricadează în casă sau ale celor care se răzvrătesc, până la urmă ale noastre ale tuturor.

Pentru cei determinaţi să petreacă o săptămână la cinema între 13 şi 19 martie 2017, am pus deja în vânzare primele abonamente pentru a zecea ediţie a Festivalului One World Romania. Primele 30 de abonamente comandate pe site-ul Eventbook (eventbook.ro/bilete-one-world-2017) au un preţ special de 70 de lei şi oferă acces la toate evenimentele din cadrul #OWR10.

Am numit prima secţiune a festivalului 2017 Animale politice şi am reunit aici filme care radiografiază ce înseamnă sa fii politician, simplu alegător, victimă sau complice al schimbărilor politice. Documentarul Difficult Choice ne duce în mijlocul campaniei prezidenţiale din Slovacia din 2014, iar Weiner ne arată cum poate trece o campanie pentru poziţia de primar al New York-ului de la succes la dezastru în câteva momente.

În American Anarchist îl cunoaştem pe William Powell, care analizează după mai bine de 40 de ani cum i-a schimbat viaţa un manifest anarhist publicat la 19 ani şi vândut în peste 2 milioane de copii. Documentarul A German Life ne-o prezintă pe Brunhilde Pomsel, secretara, stenografa şi dactilografa celebrului Ministru al Propagandei din epoca nazistă Joseph Goebbels, a cărei poveste îi va inspira cu siguranţă pe spectatori să îşi pună întrebări esenţiale despre moralitate şi umanitate. Întreaga secţiune reuneşte 8 filme – portrete de câştigători şi perdanţi.

One World Romania

A doua secţiune a Festivalului One World Romania la cea de-a 10-a ediţie îi prezintă pe cei care merg împotriva curentului, pe cei cărora nu le este frică. Documentarele din secţiunea Împotriva curentului arată indivizi sau comunităţi restrânse, organizaţii mai mici sau mai mari care luptă peste tot în lume împotriva celor care trasează graniţe şi ridică ziduri.

Aici am strâns portrete ale unor luptătoare anti-ISIS din Kurdistan, al activistei din China, Ye Haiyan, protagonista documentarului Hooligan Sparrow sau ale unor DJ iranieni în filmul Raving Iran.

Protagonistele filmului „Gulîstan, Land of Roses”

Protagonistele filmului „Gulîstan, Land of Roses”

Ministerul groazei este numele altei secţiuni de la One World Romania 10, o secţiune ale cărei filme vorbesc despre frica de supraveghere. Cele trei documentare incluse aici sunt toate argumente solid construite, demonstraţii făcute cu răbdare şi lecţii de luciditate civică. Everything Is Under Control este un documentar comic, uşor melancolic despre supraveghere şi modalităţile prin care este urmărit întregul mapamond. Shadow World dezvăluie adevăratele costuri ale războiului perpetuu în care ne aflăm şi felul în care comerţul cu arme la nivel înalt alimentează acest război.

Documentarul All Governments Lie încearcă să descopere ce a mai rămas din jurnalismul independent de investigaţie din Statele Unite ale Americii şi reuneşte personalităţi ca: Noam Chomsky, Carl Bernstein, Amy Goodman, Michael Moore, Glenn Greenwald şi mulţi alţii.

Imagine din documentarul „Everything's Under Control

Imagine din documentarul „Everything’s Under Control

Încă 5 alte secţiuni completează selecţia celei de-a zecea ediţii a Festivalului One World Romania, dar asupra lor şi a temerilor pe care le ilustrează mai păstrăm încă puţin secretul. Nu uitaţi că între 13 şi 19 martie 2017, la Cinema Eforie, Union, Elvire Popesco şi Sala Horia Bernea – Cinema Muzeul Ţăranului Român, ne înfruntăm împreună fricile!

Foto: Festivalul One World Romania – oneworld.ro/blog

06
/07
/14

CRONICĂ DE FILM. La aproape zece ani de la succesul său major cu „Crash”, timp în care a mai realizat alte două filme, scenaristul și regizorul canadian Paul Haggis a revenit în 2013 cu „Third Person”, ajuns acum pe marile ecrane de la noi sub titlul mai facil de „Dragoste la persoana a treia”.

04
/07
/14

Pe 7 iulie, Cinema-Edu vă invită la un răsfăț cinefil, pe terasa de la etajul 2 al mall-ului Promenada. Bucurați-vă de răcoarea unei seri de vară și savurați băutura preferată în compania unor filme de calitate.

03
/07
/14

Personajul de benzi desenate Batman, care a stat la baza mai multor desene animate, seriale de televiziune, lungmetraje şi jocuri video, va sărbători pe 23 iulie 75 de ani de la prima sa apariţie într-o revistă de benzi desenate.

03
/07
/14

Filmele "Bridges of Sarajevo", de Cristi Puiu, şi "Câinele japonez", de Tudor Jurgiu, au fost selectate în competiţia celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Pula, din Croaţia, care se va desfăşura între 12 şi 26 iulie.

02
/07
/14

Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a coproducției româno-spaniole – Canibal. Regia filmului ce va avea premiera în cinematografele din țară pe 11 iulie este semnată de cunoscutul regizor de origine spaniolă Manuel Martín Cuenca.

01
/07
/14

TVR 1 a programat pentru miercuri, 2 iulie, în seara de pauză de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014, un documentar atipic, realizat de un regizor atipic, despre un personaj care nu poate fi încadrat în niciun tipar: Diego Armando Maradona.

29
/06
/14

CRONICĂ DE FILM Realizat de Guillaume Canet, actor francez tentat ocazional de regie, „Blood Ties” („Legături de sânge”) se înscrie în categoria unei posibile nișe de retro-cinema, tot mai frecventată în ultimii ani. Nu este o plecăciune în fața unui anumit regizor, cât a unui gen și stil clar asumate, la modă odată.

27
/06
/14

Lungmetrajul "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, a fost selectat în secţiunea Variety Critics' Choice: Europe Now! a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din Cehia, informează site-ul oficial al evenimentului.

27
/06
/14

Sibiul, cea mai aclamată destinație turistică românească în presa internațională din ultimii ani, menționat în prestigioasa publicație Huffington Post, este subiectul celui mai nou film și al unei inedite colecții de fotografii realizate de Dumitru Budrala, unul dintre antropologii de marcă din România și din Europa.

25
/06
/14

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a șase luni de proiecții, elevii învață să aprecieze filmele de artă și, mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare.