Un nou program la One World Romania – Balkan Watchers
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-program-la-one-world-romania-balkan-watchers/

Jurnalismul de investigaţie din Balcani, Europa Centrală, ţările Parteneriatului Estic, precum şi Cipru şi Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe ţări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar iniţiativele independente şi critice sunt insuficiente. Jurnaliştii se confruntă deseori cu ameninţări, hărţuire şi acţiuni legale, ceea ce le restricţionează tot mai mult capacitatea de a documenta şi raporta problemele acute din societatea actuală.

Un articol de Petre Ivan|2 februarie 2024

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

Pentru a-și desfășura activitatea, acești jurnaliști depind adesea de colaborări și finanțări internaționale, care pot veni la rândul lor cu alte riscuri și obstacole. Cu toate acestea, munca lor este crucială în a-i trage la răspundere pe cei aflați la putere și în promovarea transparenței și a democrației.

De peste 15 ani, Balkan Documentary Center sprijină cineaștii, jurnaliștii și activiștii să-și ducă la bun sfârșit munca, prin programele lor consacrate: BDC Discoveries și Docu Rough Cut Boutique.

Noul program, Balkan Watchers – Media Programme for Journalists, susținut de Creative Europe MEDIA, este organizat în 3 module de lucru, dintre care primul va avea loc în aprilie 2024 la București, în cadrul celei de a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Vor fi selectate 20 de proiecte, dintre care 6 vor beneficia în final de finanțare.

Formular de înscriere aici.

Țări eligibile: 
UE: România, Bulgaria, Grecia, Croația, Polonia, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Cipru, Malta;
Non-UE: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Muntenegru, Kosovo, Macedonia de Nord, Albania, Bosnia și Herțegovina.

Încurajăm în mod deosebit aplicațiile în co-producție între țările UE și cele non-UE.

Cui îi este adresat programul?
Jurnaliști, cineaști, activiști care lucrează la proiecte de film sau podcast documentar.

În ce etapă trebuie să fie proiectele?
Sunt eligibile proiectele aflate în stadiu avansat de dezvoltare sau în producție.

Calendar (2024):
• Termen limită înscriere: 1 martie
• Anunțarea selecției: mijlocul lunii martie; vor fi selectate 10 proiecte de film documentar și 10 podcast-uri
• Modul 1 (training și project development): aprilie, în cadrul One World Romania
• Modul 2 (pregătire pitch): august/septembrie, online
• Modul 3 (pitch și premiere): octombrie, în cadrul Sofia Documental

După pitch-ul din Sofia, 3 documentare vor fi premiate cu 25.000 euro fiecare, iar 3 podcast-uri vor primi câte 5.000 euro.

Programul se desfășoară în limba engleză. Toți participanții trebuie să vorbească fluent engleza pentru a participa. Informațiile despre proiect sunt disponibile și în engleză, pe website-ul Balkan Documentary Center.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.