Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, în direct la Radio România Muzical și de Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-richard-wagner-de-la-bayreuth-in-direct-la-radio-romania-muzical-si-de-radio-romania-cultural/

În perioada 25-31 iulie, Radio România Muzical transmite în direct şase spectacole din cadrul Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate şi la Radio România Cultural.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2018

Seria de transmisiuni directe debutează în 25 iulie cu spectacolul Lohengrin, într-o nouă montare regizorală semnată de Yval Sharon ce-l aduce în rolul principal pe tenorul polonez Piotr Beczala, o vedetă a operei contemporane, cu o ascensiune fulminantă în ultimii ani.

Piotr Beczala este cel ales de organizatori să-l înlocuiască pe un alt tenor celebru, Roberto Alagna, care a anunțat în 30 iunie 2018 că nu va mai participa la festivalul de la Bayreuth. Rolul Elsei de Brabant revine sopranei Anja Harteros, una dintre cele mai bine cotate cântărețe wagneriene ale timpurilor noastre.

În regia Katarinei Wagner, directoarea festivalului, este prezentat din nou în acest an spectacolul Tristan și Isolda, pe 27 iulie; printre cântăreții din distribuție se regăsesc nume foarte cunoscute care au evoluat și în anii trecuți la Bayreuth: baritonul René Pape, tenorul Stephen Gould, soprana Petra Lang.

În 30 iulie, pe scena festivalului de la Bayreuth poate fi urmărită opera Olandezul zburător, titlu care nu a figurat în programul de anul trecut al festivalului. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, nu mai este propusă în integralitate tetralogia Inelul nibelungului, seria transmisiunilor directe urmând să se încheie în 31 iulie cu opera Walkiria, parte a binecunoscutei tetralogii, cu o distribuție condusă de dirijorul Placido Domingo.

Festivalul de la Bayreuth a fost înfiinţat în 1876 chiar de Richard Wagner şi se desfăşoară la Festspielhaus, clădirea concepută chiar de compozitor pentru a adăposti punerea în scenă a dramelor sale muzicale. După moartea lui Wagner, festivalul a fost condus de descendenţi direcţi ai lui Richard Wagner şi reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa muzicală germană şi internaţională. În prezent, directoarea festivalului este Katharina Wagner (40 ani), strănepoată a lui Richard Wagner.

Spectacolele transmise în direct între 25 și 31 iulie:

25 iulie, orele 16:50-23:00

Lohengrin cu: Piotr Beczala, Georg Zeppenfeld, Anja Harteros, Tomasz Konieczny, Waltraud Meier, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Christian Thielemann. Comentează Luminița Arvunescu şi invitata sa, muzicolog Irina Paladi.

26 iulie, orele 16:50-23:15.

Tristan si Isolda, Festivalul Wagner

Parsifal cu: Andreas Schager, Elena Pankratova, Derek Welton, Thomas Johannes Mayer, Tobias Kehrer, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Semyon Bychkov. Comentează Luminița Arvunescu şi invitata sa, muzicolog Irina Paladi.

27 iulie, orele 16:50-23:15

Tristan și Isolda cu Stephen Gould, René Pape, Petra Lang, Iain Paterson, Raimund Nolte, Christa Mayer, Tansel Akzeybek, Kay Stiefermann, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Christian Thielemann. Comentează Irina Vasilescu.

28 iulie, orele 16:50-23:45

Maeştrii cântăreţi din Nürnberg cu: Michael Volle, Klaus Florian Vogt, Günther Groissböck, Johannes-Martin Kränzle, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Philippe Jordan. Comentează Luminița Arvunescu şi invitatul său, dr. Stephan Poen.

30 iulie, orele 18:50-21:30

Olandezul zburător cu Peter Rose, Ricarda Merbeth, Tomislav Muzek, Christa Mayer, Rainer Trost, Greer Grimsley, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Axel Kober. Comentează Irina Cristina Vasilescu.

31 iulie, orele 16:50-23:00

Walkiria cu Stephen Gould, Tobias Kehrer, John Lundgren, Anja Kampe Catherine Foster, Marina Prudenskaya, Caroline Wenborne, Christiane Kohl, Simone Schröder, Regine Hangler, Mareike Morr, Mika Kaneko, Alexandra Petersamer și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Plácido Domingo. Comentează Anca Ioana Andriescu.

Foto: Festivalul Wagner  – facebook

16
/04
/16

Pentru cei care nu sunt pasionați de scandal, ci de muzica operă în sine, amintesc de câteva lansări de discuri care mie mi-au atras atenția; unul dintre ele mi se pare că este unul dintre cele mai bune pe care le-am ascultat anul acesta.

14
/04
/16

Dirijorul, violonistul şi compozitorul olandez MARIJN SIMONS, dirijor la Festivalul de Operă din Heidenheim – Germania (începând din 2012) este invitatul Orchestrei de Cameră Radio, în concertul programat miercuri, 20 aprilie (19.00), la Sala Radio, eveniment derulat cu participarea pianistei KARINA ŞABAC, care şi-a construit o bogată carieră în străinătate.

13
/04
/16

Luna aprilie aduce un nou titlu în repertoriul Operei Comice pentru Copii, baletul “Jack și Vrejul de Fasole”, un spectacol semnat de Corina Dumitrescu. Premiera are loc sâmbătă, pe 16 aprilie, de la ora 17:00, și duminică, pe 17 aprilie, de la ora 11:00, în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești, nr. 16).

13
/04
/16

Balerinii străini care au protestat în semn de susținere pentru Johan Kobborg pe treptele Operei Naționale din București au fost huiduiți de mai mulți angajați ai ONB care le-au strigat „Afară din țară! Aici e Opera Naţională a României!". Angajaţii ONB reclamă faptul că dansatorii străini sunt plătiţi cu sume mult mai mari decât artiştii autohtoni.

12
/04
/16

Atenție, se deschid ușile… urmează „Muzică Clasică la Metrou #4”, în cele mai tranzitate patru stații: Piața Unirii 1, Piața Unirii 2, Univeristate și Piața Victoriei, ale căror peroane vor fi transformate în săli de spectacole.

12
/04
/16

Angela Similea va susține joi, 21 aprilie 2016, de la ora 19.00, un concert extraordinar la Sibiu, la invitația Casei de Cultură a Municipiului Sibiu. Alături de marea noastră cântăreaţă, în cadrul spectacolului „Ziua muzicii ușoare românești”, vor mai urca pe scenă Ovidiu Komornyik și Adrian Daminescu.

11
/04
/16

Soprana Maria Callas a studiat Conservatorul din Atena şi a debutat în spectacolul “Tosca” la Teatrul Regal din Atena. Femeia plină de capricii, iubită sau urâtă cu aceeaşi forţă, fusese capabilă să-şi schimbe înfăţişarea şi să devină un mit, în urma unei banale cure de slăbire.

10
/04
/16

“Orice loc de sub Soare este un loc de concert pentru mine” spune celebrul pianist şi compositor turc, Tuluyhan Uğurlu. Concertul “Pianul cântă dragostea” susţinut de Tuluyhan Uğurlu va avea loc, miercuri 13 aprilie 2016, ora 19,00 la Ateneul Român.

09
/04
/16

Primăria Sectorului 3 continuă tradiția începută acum patru primăveri și organizează cea de-a IV-a ediție a evenimentului „Remember Florian Pittiș” în Parcul Titan. Evenimentul are loc sâmbătă, 7 mai, de la ora 17:00, în Parcul Titan. Accesul publicului este gratuit.

09
/04
/16

Chitara lui Elvis Presley, vesta roşie a lui Michael Jackson sau obiecte aparţinând lui Freddie Mercury, Johhny Cash, Steve Ray Vaughan şi Lady Gaga vor fi scoase la licitaţie pe 21 mai de casa de licitaţii Julien’s din New York.

08
/04
/16

Sub titlul “VOCI DE PRIMĂVARĂ”, joi, 14 aprilie (19.00), Corul Academic Radio prezintă un eveniment special: primul concert coral a cappella pregătit şi derulat sub conducerea muzicală a noului dirijor al ansamblului: CIPRIAN ŢUŢU. Evenimentul de la Sala Radio propune publicului bucureştean un repertoriu extrem de divers, care acoperă întreaga paletă repertorială a Corului Academic Radio, dezvoltată în cei 75 de ani de activitate, aniversaţi în 2015.

06
/04
/16

România este prima ţară din turneul mondial “The Michael Jackson Tribute”. La 20 de ani de la a doua venire a lui Michael Jackson în România, show-ul artistului revine la Bucureşti. Biletele pentru spectacolul de pe 7 iulie din Piaţa Constituţiei, primul din cadrul turneului “The Ultimate Thriller – The Michael Jackson Tribute” organizat de echipa regelui pop, au fost puse în vânzare de marţi, 5 aprilie.

06
/04
/16

Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, și pianista Cătălina Butcaru vor susține, cu prilejul Zilei Europei 2016, trei recitaluri extraordinare în România: la Ateneul Român din București, pe 2 mai, la Sala Thalia din Sibiu, pe 3 mai și la Filarmonica Banatul din Timișoara, pe 4 mai. Toate recitalurile încep la ora 19.00.

06
/04
/16

Rolling Stones lucrează la un nou album, unul de blues, cu piese noi și versiuni clasice, care ar putea fi lansat înainte de sfârșitul anului.

05
/04
/16

Începând din data de 4 aprilie 2016, dirijorul Tiberiu Soare asigură conducerea interimară a Operei Naționale București, pe durata suspendării contractului de management al domnului Răzvan Ioan Dincă, conform unui Ordin emis de către Ministrul Culturii.

05
/04
/16

„Muzica este cea mai sinceră și universală formă de comunicare și are puterea de a-ți atinge sufletul și de a te purta într-o călătorie emoțională. Fie că îți place Bach, Bon Jovi, Beyonce sau Lady Gaga, muzica este coloana sonoră a vieții, iar eu sunt onorată și recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc.” – Sarah Chang. Violonista de origine coreeană va concerta pe 15 aprilie la Opera Națională Română Cluj-Napoca și pe 16 aprilie la Sala Palatului București.