Filarmonica „George Enescu“. Concertele Centenarului de la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/filarmonica-george-enescu-concertele-centenarului-de-la-ateneu/

Artişti de renume internaţional, printre care se numără dirijorii  Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu, alături de mari solişti – celistul Misha Maisky, violoniştii Valeriy Sokolov şi David Grimal, pianiştii Khatia Buniatishvili, Elizabeth Sombart, Lukasz Krupinski, Daniel Ciobanu -, vor fi oaspeţii Filarmonicii „George Enescu” în stagiunea aniversară 2018-2019.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2018

De asemenea, pianiștii Radu Lupu și Andrei Ioniță, vor fi prezenți pe scena Ateneului, până la sfârșitul anului, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă,  Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii George Enescu.

Stagiunea 2018-2019 se va desfăşura sub semnul aniversării Centenarului, dar şi al aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” (1868) și a 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român (1888).

Deschiderea stagiunii 2018-2019 este o bună ocazie de a reintroduce în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din Români, aflată în elita muzicală europeană. Datorită eforturilor lui Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii și consilier artistic, avem o stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală – Andrei Dimitriu.

Stagiunea 2018/19  celebrează Centenarul României prin Concertele Centenarului la Ateneu, proiect transmis de Christian Badea și prezentat în cadrul conferinței de presă.  

„(…)  În afară de cronologie și de aspectul istoric,  « Concertele Centenarului » prezintă câteva teme muzicale importante ca de exemplu « Creația Enesciană » , în cadrul căreia am inclus mai multe lucrări ale maestrului, dar în primul rând, cele trei simfonii prezentate  integral.  O altă temă este «Titani ai muzicii secolului XX», în care vom înfățișa atât lucrări de compozitori care au avut un rol determinant în muzica secolului XX, cât și interpreți de excepție  (…) “ – Christian Badea, inițiatorul proiectului „Concertele Centenarului la Ateneu.

Primele concerte de la Filarmonica George Enescu”, din deschiderea stagiunii 2018-2019, sunt planificate joi, 4 si vineri, 5  octombrie 2018, de la ora 19.00,  în  Sala mare a Ateneului Român. Christian Zacharias va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii într-un program Beethoven.

De asemenea, dirijorul și Orchestra simfonică a Filarmonicii vor susține și o repetiție generală cu public, joi, 4 octombrie, de la ora 9.45.  Prețul unui bilet la repetiția generală este de 15 lei, iar biletele sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Ateneului Român. 

În seria „Concertelor Centenarului la Ateneu, muzica românească va avea un rol important în stagiune – de la poemul simfonic  Acteon  de Alfred Alessandrescu (1915), la compozitori moderni precum Anatol Vieru și până la generația tânără.

Cunoscutul celist Mischa Maisky, una din cele mai importante și complexe personalități ale artei interpretative din ultimele decenii, va oferi, pe 8 si 9 noiembrie, concertul de Dvořák, o lucrare de referință în literatura solistică.

Pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale, va fi prezentat un concert de gală, condus de Christian Badea, avându-l solist pe pianistul Daniel Ciobanu, laureat al concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv.  

În decembrie, Filarmonica „George Enescu omagiază legăturile culturale istorice cu Franța printr-un program intitulat, „Omagiu francofoniei, un concert cu un program Debussy, Ravel, Lalo, la care solist va fi David Grimal,  fondator  al ansamblului francez „Les Dissonances”.Filarmonica

Un alt concert de gală, va avea loc pe 15 decembrie și va fi dirijat de Horia Andreescu, având-o solistă pe celebra pianistă Khatia Buniatishvili.  

Corul Filarmonicii va fi prezent în stagiunea 2018-2019 cu lucrări noi pentru publicul românesc. Vom interpreta Simfonia nr.3 de Szymonovski, Amen de Górecki, Recviemul de Britten, în reluare.  Pe 16 octombrie, va fi inaugurată stagiunea Corului Filarmonicii George Enescu cu un concert Bach-Brahms, într-o formula inedită.  Pe 24/26 octombrie, va fi interpretată Creaţiunea de Hayden, alături de Corul Filarmonicii. Dirijorul orchestrei va fi Gerd Schaller, iar Anna Palimina(soprană), Johannes Chum (tenor), Kresimir Strazanac (bas bariton) sunt soliștii invitați. Concertul Corului de Crăciun va fi  17 decembrie” –  Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” și directorul artistic al Filarmonicii.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu presa, au fost anunțate conferinţele, expoziţiile și lansările de carte din perioada următoare.În luna decembrie, va fi lansat un volum cu interviurile regelui Mihai realizate de Stelian Tănase.

Pe 26 noiembrie, va avea loc Conferinţa de Crăciun, avându-l invitat pe academicianul Nicolae Zamfir, care va aborda o temă ştiinţifică – „Infrastructura luminii extreme şi fizica nucleară”. Vor fi continuat, în această stagiune, programele „Stagiunea de marţi seară”, cu zece ediţii, „Clasic e fantastic”, ajuns la sezonul al nouălea.

Foto: Filarmonica „George Enescu“ , Cristian Badea- facebook

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.

02
/11
/15

Doi violoniști români, două viori Stradivarius, o singură scenă: Alexandru Tomescu și Răzvan Stoica susțin o reprezentație inedită în fața publicul român, joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, în cadrul evenimentului Duo Stradivarius, găzduit și organizat de Palatul Bragadiru în parteneriat cu TVR.

28
/10
/15

Orchestrele și Corurile Radio își reafirmă “promisiunea” adresată publicului la începutul acestei stagiuni, aceea de a invita la Sala Radio tineri muzicieni români care și-au desăvârșit pregătirea artistică în afara țării și sunt deja aplaudaţi pe scene din străinătate. De această dată, în concertul derulat miercuri, 4 noiembrie  (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului său, CRISTIAN BRÂNCUȘI, vă oferă şansa de a asculta la Bucureşti pe unul dintre apreciaţii pianişti români ai noii generaţii, într-un concert 100% MOZART.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

Fundaţia Calea Victoriei vă invită la un nou eveniment din seria conferinţelor interactive „Vorbe despre Muzică şi Muzicieni”, pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Grand Hotel Continental. Dirijorul Tiberiu Soare va povesti despre compozitorul Gustav Mahler.

27
/10
/15

În continuarea tradiţiei instaurate în stagiunile precedente, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită în jurul datei de 1 noiembrie la un concert special, dedicat ZILEI RADIO ROMÂNIA. La 1 noiembrie 1928, cu 87 de ani în urmă, a avut loc difuzarea primei emisiuni a serviciul public de radio al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, instituţie ce poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune - SRR (cunoscută sub numele de brand Radio România).

26
/10
/15

În seara asta, la Sibiu, debutează cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil. Ca urmare a colaborării strânse cu Fundația Clara Haskil din Elveția, cel care va deschide ediția din acest an a Festivalului de la Sibiu este muzicianul brazilian de origine română Cristian Budu, cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Internațional Clara Haskil de le Vevey, Elveția.

26
/10
/15

Am să încerc să vă prezint una dintre aniversări care mi s-a părut cea mai originală, cea mai ieșită cu totul din comun. (...) Am stat pe plajă, în apă, toată ziua. Am vrut la un moment dat să beau o gură din sticla de șampanie, pe care o înghesuisem în nisip în apropierea apei și o băteau valurile ca să o mai răcească. Era atât de caldă și avea un gust atât de rău, încât am preferat să o torn pe mine și să-mi urez singură 'La mulți ani! - Corina Chiriac. Îndrăgita cântăreață şi actriţă împlineşte astăzi 66 de ani.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.