Filarmonica „George Enescu“ organizează un spectacol aniversar în cadrul evenimentului „Confluenţa Artelor“
https://www.ziarulmetropolis.ro/filarmonica-george-enescu-organizeaza-un-spectacol-aniversar-in-cadrul-evenimentului-confluenta-artelor/

Filarmonica „George Enescu” organizează marţi, 12 martie, ora 18.30 un spectacol aniversar cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la inaugurarea Ateneului Român.

Un articol de Andrada Văsii|8 martie 2013

Filarmonica „George Enescu” organizează marți, 12 martie, ora 18.30, cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la inaugurarea Ateneului Român, o nouă ediție a evenimentului Confluența artelor. Pornind de la tema „Ateneul și muzele lui de peste-un veac”, spectacolul aniversar, care marchează și 30 de ani de existență a Confluenței artelor, va fi prezentat de Cristina Vasiliu.

Într-o combinație de muziăă, poezie și imagini, evenimentul va cuprinde povești știute și neștiute despre Ateneul Român, despre artiștii care au fost prezenți pe scena acestuia (George Enescu, George Georgescu, Dinu Lipatti, Valentin și Ştefan Gheorghiu, Ion Voicu, Radu Aldulescu și alții), personalități ale vieții culturale melomani (Tudor Arghezi, Mihail Sebastian, Lucian Blaga, George Călinescu, Tudor Vianu, Corneliu Baba etc), prima ediție a Festivalului și Concursului „George Enescu” și mari artiști veniți la București cu această ocazie (Sviatoslav Richter, Yehudi Menuhin, Herbert von Karajan etc.) și despre ce înseamnă Ateneul Român astăzi și care sunt programele sale.

Publicul prezent marți seară la Ateneul Român va afla cum a fost construit acest edificiu-simbol al culturii naționale și despre eforturile materiale pe care membrii Societății „Ateneul Român” (Constantin Esarcu, Ion Heliade Rădulescu, Vasile A. Urechia, Petre S. Aurelian, Scarlat Rosetti, Nicolae Kretzulescu) le-au făcut pentru construirea lui. De asemenea, pe parcursul spectacolului frescele lui Constantin Petrescu, cu scene din istoria românilor vor fi luminate cu reflectorul de urmărire. Evocarea va fi însoțită de o coloană sonoră și de proiecții, care se vor perinda în permanență pe un ecran special amenajat.

Acest eveniment special, pus în scenă de Cristina Cotescu, este presărat, pe lângă momentele de istorie, cu intervenții muzicale ale: Trio „Pro arte” (Nicolae Licareț – Ada Petrovici – Marin Cazacu), Corului Filarmonicii „George Enescu”, Viniciu Moroianu (pian), Ion Ivan Roncea (harpă), Marin Cazacu (violoncel), Andrei Licareț (pian), Alina Bottez (soprană), Cristina Mihart (pian), Bianca Mărgean (soprană) și Sînziana Voinea-Manea de 11 ani (pian). Alături de ei, actorul Eusebiu Ştefănescu va recita texte despre Ateneu și muzică semnate de Alexandru Vlahuță, Vasile Voiculescu, Tudor Arghezi, Cella Delavrancea, George Enescu și alții.

 

Foto credit: Valcea-news

18
/05
/16

Trei dintre formațiile muzicale Radio România – Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Corul Academic Radio participă şi în acest an la „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi” (SIMN) – ediţia 26 – derulată sub titlul “Limits… and Beyond!” (Limite… și dincolo de ele!).

17
/05
/16

O suită de evenimente de promovare a creației și personalității lui George Enescu, precum și a Concursului „George Enescu”, organizat în toamna acestui an, la București, vor avea loc la Institutul Cultural Român de la Varșovia pe data de 17 mai.

16
/05
/16

Dirijorul Vladimir Jurowski, noul director al Festivalului Internațional George Enescu, va avea, la inițiativa Institutului Cultural Român de la Viena, un dialog cu Ursula Magnes, coordonatoarea redacţiei muzicale a postului vienez radio klassik Stephansdom, pe 22 mai, începând cu ora 17.00, la Musikverein din Viena, în sala Horst Haschek Auditorium / Steinerner Saal.

14
/05
/16

Din fericire, am avut ocazia să-l vedem de mai multe ori la București pe extraordinarul pianist și dirijor Daniel Barenboim; la 73 ani, Daniel Barenboim pare neobosit și veșnic tânăr – proiectele sunt multe și împlinirile pe măsură. Pe 11 martie 2016, sub semnătura lui Daniel Barenboim au apărut două discuri. Pe primul dintre ele evoluează ca pianist, pe al doilea ca dirijor.

12
/05
/16

Bucureștenii sunt invitați la două picnicuri cu muzică de Chopin pe 14 mai, în parcul Herăstrău şi pe 15 mai, în parcul Cişmigiu, începând cu ora 17.00, unde Horia Mihail însoţit de un pian de concert adevărat, pus la dispoziţie de Radio România, va poposi în foişoarele celor două parcuri şi va susţine două recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB.

12
/05
/16

Sorin Zlat, unul unul dintre cei mai cunoscuți pianişti români de jazz, multipremiat la competiţii internaţionale precum Monaco, Lille – Franţa, Montreux – Elveţia, Vilnius - Lituania, Jacksonville – Florida, S.U.A., va cânta marți, pe 17 mai, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, în cadrul serii speciale de jazz lunare, alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.

11
/05
/16

Între 12 şi 21 mai fă-ţi loc în agendă pentru EUROPAfest, singurul festival din Europa care reuneşte jazz, blues, pop şi muzică clasică. Bucureștiul și Sibiul vor răsuna în acordurile a peste 300 de muzicieni din 43 de ţări - concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions şi evenimente neconvenționale.

11
/05
/16

În cadrul celui mai nou proiect muzical pe care l-a iniţiat şi lansat - 3D PRO’ECT- cunoscutul artist Emy Drăgoi va prezenta pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, vineri, 13 mai 2016, de la ora 19.00, un gen muzical cu o istorie şi un parfum aparte: „caravana Jazz Manouche – Omagiu Django Reinhardt&Stephane Grappelli”.

10
/05
/16

Duminică, 15 mai (17.00), ORCHESTRA DE MUZICǍ POPULARǍ RADIO, sub bagheta dirijorului ADRIAN GRIGORAȘ, vă invită la un concert dedicat solistului ION DRĂGAN, care va aduce folclorul oltenesc pe scena Sălii Radio împreună cu Grupul de copii „GORJEANCA” al Şcolii Populare de Artă - Târgu Jiu. 

10
/05
/16

Sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” vă invită la cea de-a VIII-a ediție a festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”, ce va avea loc în perioada 15 mai - 30 iunie 2016, în trei dintre cele mai frumoase locaţii din București.

09
/05
/16

În cadrul celui mai nou proiect muzical pe care l-a iniţiat şi lansat - 3D PRO’ECT- cunoscutul artist Emy Drăgoi  va  prezenta pe scena Teatrului Odeon din Bucureşti, vineri, 13 mai 2016,  de la ora 19.00, un gen muzical cu o istorie şi un parfum aparte.