Începe Concursul Internațional „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-concursul-international-george-enescu/

Între 1 şi 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentaţi tineri muzicieni ai lumii, din 39 de ţări, urcă pe scena Ateneului Român din Bucureşti ca să câştige trofeul Concursului Internaţional „George Enescu” 2018 şi să se lanseze în lumea muzicii clasice internaţionale.

Un articol de Liliana Matei|1 septembrie 2018

Gala de Deschidere reprezintă concertul care marchează deschiderea oficială a Concursului Internațional George Enescu și are loc pe 1 septembrie. În tradiția deja stabilită încă din anul 2014, concertul aduce pe scenă câștigătorii edițiilor precedente ale Concursului. Violonistul Ștefan Tarara, violoncelista Eun-Sun Hong și pianistul Josu de Solaunvor interpreta sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea singurul triplu concert din literatura muzicală românească – Triplul concert de Paul Constantinescu. În prima parte a serii, va fi interpretată în primă audiție românească lucrarea câștigătorului de la Secțiunea Compoziție a ediției 2016 a Concursului. Este vorba despre compozitorul de origine chineză TianTian, care va fi de asemenea prezent în sala Ateneului Român în timpul interpretării. Concertul de deschidere se va încheia cu Poema Română Op. 1 de George Enescu.

Cu vârste cuprinse între doar 16 ani – cel mai tânăr concurent înscris în Concurs – și 33 de ani – vârsta maximă admisă, tinerii muzicieni oferă un regal cu unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale secolului XX, dar și ale compozitorului George Enescu, în interpretări diferite, cu tușe și culori personale. Concurenții vor evolua în fața juriului de specialitate, format din mari muzicieni consacrați și în fața publicului în cele trei etape de concurs și în cadrul Galelor Finale cu Orchestră, pentru cele trei secțiuni: Violoncel, Vioară și Pian. La secțiunea Compoziție, lucrările vor fi jurizate în formatul original, acestea fiind trimise de fiecare candidat în parte și având numele secretizat până la încheierea procesului de jurizare.

Ediția 2018 a Concursului Internațional George Enescu a înregistrat noi recorduri: 400 de tineri muzicieni s-au înscris în total în Concurs, iar în urma selecției juriului de specialitate, 270 de tineri din 39 de țări vor intra în competiție;

Procentul de concurenți români înscriși în competiție este cel mai ridicat din istoria Concursului George Enescu: 26 de tineri muzicieni români vor evolua în fața juriului și a publicului. Nivelul concurenților este unul extrem de ridicat, certificând, astfel, prestigiul Concursului George Enescu în peisajul evenimentelor de gen internaționale: la secțiunea Violoncel, 10 concurenți sunt deja premiați la alte mari concursuri internaționale, la Vioară – 24 de concurenți, iar la Pian – 10 concurenți.

Concursul International George Enescu 2018 se desfășoară în trei etape și în Gale Finale cu Orchestră. Etapa I și Etapa a II-a au intrare liberă pentru public. Etapa I are loc la Universitatea Națională de Muzică București și este eliminatorie. Începând din Etapa a II-a, concurenții evoluează pe scena Ateneului Român și susțin recitaluri cu lucrările alese din programul Concursului în fața juriului și a publicului;

Semifinalele sunt ultima etapă din drumul tinerilor muzicieni spre Galele Finale și pentru obținerea unui trofeu în cadrul Concursului Internațional George Enescu. Semifinalele se desfășoară la Ateneul Român, sub formă de recitaluri și includ evoluțiile celor mai buni concurenți selectați de juriu din întreaga competiție. Recitalurile tinerilor muzicieni includ în această etapă și interpretarea obligatorie a unei lucrări de George Enescu. La finalul fiecărei secțiuni, sunt selectați cei trei concurenți care își vor disputa locurile I, II și III pentru fiecare dintre cele trei secțiuni din Concurs.

Galele Finale cu Orchestră au loc în cadrul a trei seri – pe 11, 17 și 23 septembrie. La pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu se vor afla trei dirijori de renume internațional. Astfel, finala de Violoncel va fi dirijată de Paul Watkins, finala de Vioară va fi dirijată de Christoph Poppen și finala de Pian va fi dirijată de Vassily Sinaisky. Cei trei cei mai buni concurenți desemnați de juriu vor prezenta publicului câte un concert cu orchestră, iar la finalul serii, câștigătorul Concursului Enescu va fi anunțat în timp real.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.