Filarmonica „George Enescu“ prezintă un concert cameral Enescu-Brahms-Ravel
https://www.ziarulmetropolis.ro/filarmonica-george-enescu-prezinta-un-concert-cameral-enescu-brahms-ravel/

Filarmonica „George Enescu“ prezintă miercuri, 8 mai, de la ora 19.00, în Sala mică a Ateneului Român, un concert cameral în interpretarea a doi muzicieni: Aron Cavassi – vioară şi Clementina Ristea-Ciucu – pian.

Un articol de Andrada Văsii|4 mai 2013

Filarmonica „George Enescu“ prezintă miercuri, 8 mai, de la ora 19.00, în Sala mică a Ateneului Român, un concert cameral în interpretarea a doi muzicieni: Aron Cavassi – vioară şi Clementina Ristea-Ciucu – pian.

Repertoriul va fi divers, după cum urmează: George Enescu ,,Sonata nr. 2, în fa minor, op. 8”, Johannes Brahms ,,Sonata nr. 3, în re minor, op. 108 ” și Maurice Ravel ,,Tzigane”.

Aron Cavassi s-a născut în 1995 într-o familie de muzicieni, reprezentând pe linie paternă a cincea generație de interpreți.

Numeroase premii

Palmaresul lui numără până în prezent aproape 50 de premii, dintre care amintim, din ultimii trei ani: Marele Premiu la Concursul de interpretare muzicală „Sigismund Toduţă”, Deva – 2010, Marele Premiu la Concursul naţional de interpretare și creaţie muzicală „Paul Constantinescu”, Ploieşti – 2010, Premiul I. la Olimpiada de interpretare instrumentală, etapa naţională – 2011 (Cluj-Napoca), 2012 (București) și 2013 (Alba-Iulia). Aron Cavassi s-a făcut remarcat prin recitalurile susținute în București la Palatul Şuţu (2009), Muzeul Naţional „George Enescu” (2010, 2012), Ateneul Român, împreună cu pianistul Cristian Petrescu.

În 2012, Aron Cavassi a fost de trei ori solist în concerte simfonice: la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, pe scena Ateneului Român împreună cu Orchestra Medicilor, și la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău.

O artistă talentată

Clementina Ciucu-Ristea (născută în 1969) a studiat pianul la Liceul de muzică „George Enescu” cu profesorii Constantin Niţu şi Flavia Moldovan. În 1991 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu profesorii Sandu Sandrin şi Dan Grigore.

La formarea sa artistică au contribuit distinşii pedagogi Sanda Bobescu, Aurora Ienei, Viorica Rădoi şi maestrul Valentin Gheorghiu. A urmat un curs de perfecţionare cu Lev Naumov (Italia, 1991), apoi un curs de specializare cu o bursă la Istituto Musicale „A. Benvenutti” (Italia) cu maestrul Bruno Mezzena (1992-1994).

A primit numeroase premii la concursuri desfăşurate în România şi în străinătate, având o bogată activitate artistică cu recitaluri şi concerte în România, Franţa şi Italia. În prezent este doctorand şi asistent universitar la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Info:

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5.

Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00;

sambătă – duminică: 16:00 – 19:00 (când sunt programate concerte).

Telefon: 021.315.68.75

Foto credit: Cristoiu Adrian

17
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

14
/08
/15

Pianistul Daniel Ciobanu va concerta, în data de 14 august, pe scena Bisericii St James, o foarte frecventată adresă muzicală situată pe celebrul bulevard londonez Piccadilly, în debutul unei serii de recitaluri pe care Institutul Cultural Român din Londra o va organiza aici în următoarele luni în colaborare cu mai mulți promotori britanici.

14
/08
/15

Patru discuri cu muzică clasică, apărute pe parcursul acestei veri, așteaptă să fie descoperite și de publicul românesc: printre numele prezente pe copertele lor figurează și muzicieni care au fost de-a lungul timpului invitați în Festivalul Enescu, unii dintre ei, protagoniști chiar anul acesta.

12
/08
/15

În Ţara Făgăraşului, în mijlocul naturii, pe o pârtie de schi desprinsă parcă dintr-o poveste şi înconjurată de pădure, are loc un festival ca de basm numit simplu: In Transylvania ( 20-23 august).

12
/08
/15

Numele sopranei Valentina Naforniţa, noua vedetă a Operei de Stat din Viena, se regăseşte anul acesta în selecţia oficială a Festivalului de la Edinburgh, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume dedicate artelor (teatru, dans, muzică şi literatură).

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

10
/08
/15

Marți, 18 august, de la ora 20.30, are loc un concert din cadrul seriei SoNoRo Conac, la Muzeul Național "George Enescu" din București. Din program: Bach, Mozart, Enescu. Evenimentul cultural este și unul caritabil, pentru că fondurile strânse îi voi ajuta pe copii din județul Mureș.