FILB – în mai puţin de o săptămână, în Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/filb-in-mai-putin-de-o-saptamana-in-bucuresti/

În mai puţin de o săptămână, în capitală, va avea loc cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), un proiect independent, iniţiat în 2008, de Oana Boca (manager cultural), alături de scriitorii Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu.

Un articol de Andrada Văsii|29 noiembrie 2013

În mai puţin de o săptămână va avea loc cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), un proiect independent, iniţiat în 2008 de Oana Boca (manager cultural), alături de scriitorii Bogdan-Alexandru Stănescu şi Vasile Ernu.

Ediția din acest an prilejuiește iubitorilor de literatură din București întîlnirea cu nume importante ale literaturii contemporane, din Marea Britanie (Sarah Dunant), Israel (Zeruya Shalev, Eyal Megged), Croația (Marinko Koščec, Robert Perišić), Ungaria (Andrea Tompa), Serbia (Srđan Srdić), Jamaica (Kei Miller) și România (Corina Sabău, Marin Mălaicu-Hondrari, Andrei Dósa, Adrian Schiop), într-o serie de evenimente care vor avea loc atât la Clubul Țăranului din cadrul MȚR (în serile de 4, 5 și 6 decembrie), cât și la librăriile Cărturești și Humanitas Cișmigiu (pe 3 decembrie), la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București (pe 5 decembrie) și la Muzeul Național al Literaturii Române (pe 6 decembrie).

„Dacă ne-am propus ceva în legătură cu festivalul nostru «de buzunar», a fost să construim un loc unde scriitorii să se simtă bine. Să se simtă cu adevărat bine, să rețină Bucureștiul ca pe acel oraș unde vrei să revii cu drag.

FILB a fost locul și bucata de timp în care am reușit să facem câteva sute de oameni să vibreze în fata unui scriitor, ceva cu totul și cu totul diferit de o lansare clasică de carte”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele FILB.

„Am început ca niște amatori și cred că am reținut din acel amatorism partea bună, adică entuziasmul, lipsa oricărei blazări. Pentru mine, FILB va rămâne un spațiu sacru, o felie din decembrie când văd aceleași chipuri pe care se citește așteptarea. O așteptare care ne obligă pe noi să dăm ce e mai bun. Câteodată ne-a ieșit, iar când nu s-a întâmplat, am fost iertați cu generozitate”, a mai spus Bogdan-Alexandru Stănescu.

Sprijin pentru FILB

Ediția din acest an a Festivalului a fost posibilă cu sprijinul unor oameni și al unor instituții.

FILB a fost unul dintre proiectele care au strâns bani pentru organizare la prima ediție a Swimathon București. În vară, Vasile Ernu (organizator), regizorul Thomas Ciulei și Andra Cărbunaru (Librăria Bastilia) au înotat pentru FILB, reușind să atragă zeci de susținători și banii necesari cumpărării unui bilet de avion.

Citiţi şi: În lipsa sponsorilor, FILB participă prin Vasile Ernu la prima ediţie a Swimathon Bucureşti

Apoi, în lista susținătorilor FILB, cel mai important festival internațional de literatură, independent, din România, s-au înscris o serie de instituții private și publice. Pentru prima dată în istoria sa, FILB a reușit să atragă de partea sa doi sponsori. Casa de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații a fost prima instituție care a decis să se implice  în susținea acestei ediții a FILB, devinind astfel primul sponsor oficial al Festivalului.

FILB

Afişul FILB 2013

Și, tot pentru prima dată în istoria sa, FILB a făcut posibil un schimb cultural, prin intermediul unui parteneriat semnat cu Uniunea Scriitorilor din Croația: prozatorii români Radu Pavel Gheo și Răzvan Petrescu au fost invitați la Zagreb, iar scriitorii Robert Perišić și Marinko Koščec vin la FILB 6, cu sprijinul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

Foto credit: FILB

01
/03
/13

Program special educativ pentru copii la muzeul Antipa:     Pana la 30 martie 2013 – 6 sedinte In fiecare sambata – 10:00 – 11:00 8 aprilie – 12 aprilie 2013 – 5 ședințe De luni până vineri (în vacanța copiilor) – 10:00 – 11:00 PROGRAME ARTISTICE ARTA PLASTICĂ – OBIECT FORMATIV ŞI MIJLOC RECREATIV OBIECTIVE : 1. Învăţarea prin tehnici creative a unor elemente […]

01
/03
/13

Vineri, 1 martie, la Muzeul Naṭional de Istorie a României, Principele Radu va lansa volumul bilingv româno-englez ,, Ana. Portetul reginei/ Anne. The Queen’s Portrait’’. Principele Radu le va avea ca invitate la Sala Lapidarium pe Sandra Gãtejeanu- Gheorghe, director de protocol al Casei Regale, Georgeta Filitti, istoric şi  Irene Arsene, managing partner la Curtea […]

21
/02
/13

Dezbaterea intitulată „Este România altfel?“, inspirată de cartea lui Lucian Boia a ridicat importante probleme de indentitate naţională şi comportament social tipic românesc în interiorul şi în afara graniţelor ţării. Cartea „De ce este România altfel?“ (Editura Humanitas), scrisă de Lucian Boia, a fost dezbătută miercuri, 20 februarie, în sala de conferinţe a Colegiului Noua […]

19
/02
/13

240 de participanţi în campania vALLuntar, ediţia a II-a : bloggerii citesc şi plantează copaci cu sprijinul ROMSILVA   240 de bloggeri au fost admişi în ediţia a doua a campaniei online vALLuntar “Mai multe cărţi, mai multe şanse”, prin care Grupul Editorial ALL încurajează lectura şi voluntariatul. Campania este sprijinită de ROMSILVA. Anul acesta […]