FILB – Scriitorii invitați la cea de a VI-a ediție
https://www.ziarulmetropolis.ro/filb-scriitorii-invitati-la-cea-de-a-vi-a-editie/

Începând de astăzi va avea loc cea de a VI-a ediţie a FILB- Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti – „Re-Writing the Map of Europe”.

Un articol de Andrada Văsii|2 decembrie 2013

Începând de astăzi va avea loc cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internațional de Literatură de la București FILB – – „Re-Writing the Map of Europe”.

Evenimentul va prilejui iubitorilor de literatură din capitală întâlnirea cu 8 nume importante ale literaturii universale contemporane – 7 dintre invitați, în premieră în România – alături de 4 scriitori români importanți, nume aparținând generației de autori lansați după 2000.

Sarah Dunant – romancieră, critic literar şi realizatoare de emisiuni radio-TV, una dintre autoarele britanice care se bucură de un succes răsunător atât în Europa, cât şi în SUA, Zeruya Shalev –  cea mai cunoscută şi apreciată scriitoare israeliană a momentului, ale cărei romane au fost traduse şi publicate de cele mai importante edituri din Europa.

Andrea Tompa – scriitoare și critic de teatru („Andrea Tompa nu e doar cel mai bun critic de teatru din Ungaria, ci și o scriitoare «transilvană» unică” – Iulia Popovici), Eyal Megged – unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și jurnaliști din Israel, editorialist important la cunoscuta publicație Haaretz sunt invitații care vor lua parte la prima seară de lecturi publice și de dezbateri de la Clubul Țăranului, pe 4 decembrie, începând cu ora 18.00, la MȚR.

Scriitori de marcă la FILB

Marinko Koščec – considerat stilistul incontestabil al literaturii croate, Srđan Srdić – editor al festivalului Kikinda Short și unul dintre cei mai apreciați tineri autori de proză scurtă din literatura sârbă contemporană, Marin Mălaicu-Hondrari – unul dintre cei mai apreciați tineri scriitori români, poet și prozator ale cărui cărți sunt primite cu entuziasm atât de critică, cât și de public.

Citiţi şi: FILB – în mai puţin de o săptămână, în Bucureşti

Va mai participa Corina Sabău – prozatoare de un rafinament deosebit, invitată a festivalurilor europene de literatură și deja un nume consacrat în scenaristica de film; ei sunt scriitorii pe care iubitorii de literatură îi vor putea întâlni la Clubul Țăranului pe 5 decembrie, începând cu ora 18.00.

FILB

Afişul festivalului FILB

În ultima seară a ediției din acest an a FILB, cititorii îi vor întâlni pe: Robert Perišić – scriitorul pe care Jonathan Franzen îl descria ca pe „o lumină strălucind de inteligenţă şi sclipind de ironie, care ne schimbă imaginea pe care o aveam despre Croaţia de după război: aceasta nu doar supraviețuiește, dar şi contează”, Kei Miller – un poet și prozator a cărui voce a devenit, în ultimii ani, inconfundabilă, un adevărat mesager al luminii.

Va mai participa Adrian Schiop – prozator a cărui literatură a devenit marcă înregistrată, autorul unui roman despre care se spune că ar fi revelația anului 2013 în România, și Andrei Dósa – poet din noua generație care, încă de la debut, a făcut senzație prin rafinamentul și luciditatea unei scriituri ce-l individualizează pe scena literară românească.

Foto credit: FILB

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.

03
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT. Între capodoperele literaturii române, "Țiganiada" lui Ion Budai Deleanu (1760-1820) ocupă un loc de excepție. Și explicația trebuie căutată nu numai în faptul că țiganii reprezintă o populație alogenă cu care conviețuim de peste 600 de ani, ci și pentru descrierea general umană pe care o conține.

31
/01
/19

Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA organizează a doua ediţie a seriei de conferinţe „Despre lumea în care trăim”, un festival de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, susţinute de specialişti şi oameni de cultură de prestigiu, care va avea loc la […]

29
/01
/19

După ce a cucerit lumea cu „Citind Lolita în Teheran”, scriitoarea Azar Nafisi a revenit cu „Lucruri nespuse” - o colecție de amintiri care își poartă cititorul în mijlocul evenimentelor din Iranul ultimului secol.

28
/01
/19

La început de an 2019, declarat Anul Cărții în România, vă propunem un top al celor mai bune apariții editoriale ale anului trecut, din zona ficțiune. Ziarul Metropolis a realizat un top al celor mai bune cinci romane publicate în 2018 în România.

27
/01
/19

Și pentru că 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, vă propunem spre lectură „Omul în căutarea sensului vieții” (Editura Vellant), cronica experiențelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre.

25
/01
/19

METROPOLIS SPECIAL. Pe 25 ianuarie 1882 se năștea, la Londra, Virginia Woolf. 137 de ani mai târziu, vă invităm să ne-o amintim răsfoindu-i jurnalul.

16
/01
/19

Romanul autobiografic „Promisiunea zorilor” de Romain Gary (traducere din franceză și note de Daniel Nicolescu) a fost publicat la editura Humanitas Fiction, în anul 2018.

16
/01
/19

Editura Litera anunță peste 700 lansări editoriale noi în 2019 și vă propune să notați în agendă cărțile-eveniment peste care nu trebuie să treceți fără a le fi citit anul acesta.

14
/01
/19

„Anul Cărții” se deschide cu o conferință națională dedicată profesioniștilor în comunicare din editurile românești. Programată pe data de joi, 17 ianuarie 2019, începând cu ora 10.00, la Salonul de Carte „Luceafărul” (Bulevardul Unirii nr. 10), conferința își propune să îi reunească pe specialiștii în comunicare din editurile autohtone.