Carte pentru weekend: „Fericire”, de Aminatta Forna
https://www.ziarulmetropolis.ro/carte-pentru-weekend-fericire-de-aminatta-forna/

Aminatta Forna, autoare tradusă în peste 20 de ţări, nominalizată la Orange Prize for Fiction şi premiată cu Commonwealth Writers’ Prize (2011), ne propune „Fericire”, roman publicat în România de editura Vellant.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2019

Dacă ai fi în război, ai ucide – sau te-ai lăsa ucis? Iată una dintre întrebările fundamentale ale unui roman despre iubire și traumă, natură urbană și natură umană.

Fericire este povestea a doi oameni de știință confruntați cu trecutul, marginalitatea, iubirea și posibilitatea conexiunii. Cei doi sunt însoțiți de o armată însuflețită de vulpi, coioți, papagali, măturători de stradă, statui vivante și agenți de parcare, locuitori ai Londrei care acum ies la iveală și nu ratează nicio misiune de salvare – dacă nu e vorba despre ei înșiși.

Aminatta Forna scrie cu detalii luxuriante, lansând câte-o șarjă de idei palpitante și deconstruind-o, înțelegându-și personajele până la ultimul resort, dar lăsându-le să acționeze în ritmul trăirii.

Amintind uneori de stilul lui Michael Ondaatje, Fericire este o meditație pe marile teme: iubirea și moartea, cruzimea și mila. Dar Forna transformă această materie primă într-o creație flamboaiantă, cu siguranță și delicatețe sublime.Washington Post

„O carte despre haosul glorios, ireductibil al umanității, plină de durere, conștientizare și bucurie. Nu vrea să ne facă să ne simțim bine; vrea să ne facă să simțim tot.” Times Literary Supplement 

AMINATTA FORNA s-a născut în Scoția, a fost crescută în Sierra Leone și Marea Britanie și și-a petrecut copilăria în Iran, Thailanda și Zambia. Acidă și directă atât în scris, cât și ca prezență publică, Aminatta Forna este autoarea a trei romane: The Hired Man, The Memory of Love (premiat cu Commonwealth Writers’ Prize și nominalizat la Orange Prize for Fiction, 2011) și Ancestor Stones, și a unui volum de memorii, The Devil that Danced on the Water. Eseurile ei au apărut în Freeman’s, Granta, The Guardian, LitHub, The Nation, The New York Review of Books, The Observer și Vogue. Este membră a Royal Society of Literature și a Folio Academy. A primit Windham Campbell Award de la Universitatea Yale, Hurston Wright Legacy Award, Liberaturpreis în Germania.

În prezent, Aminatta Forna are funcția de Lannan Visiting Chair of Poetics la Universitatea Georgetown și predă scrierea creativă la Universitatea Bath Spa.

Foto: Nina Subin

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.