Film documentar „1989. Jurnalul unei Revoluții”, în premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/film-documentar-1989-jurnalul-unei-revolutii-in-premiera/

Filmul documentar „1989. Jurnalul unei Revoluţii” va fi prezentat în premieră miercuri, 16 decembrie, ora 20.00, şi sâmbătă, 19 decembrie, ora 23.00.

Un articol de Liliana Matei|8 decembrie 2020

Filmul va fi disponibil online pe youtube/facebook/site TNB și partenerii TNB, pe data de 16 decembrie, iar sâmbătă, 19 decembrie, va avea premiera la Digi TV.

„Eu nu cunosc nicio altă capitală a Europei al cărei punct central să aibă ca reper teatrul național!”, spune Lavinia Betea.

Sălile teatrului sunt închise, dar spațiul online ne oferă șansa de a fi în continuare împreună. Teatrul Național „I.L. Caragiale” anunță premiera documentarului „1989. Jurnalul unei Revoluții” pe 16 decembrie 2020 la ora 20.00 în regia lui Carmen Lidia Vidu.

Evenimentul este un hibrid cultural adaptat vremurilor pe care le trăim. Proiectul este realizat din elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană.

Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale și Florentina Țilea, proiectul propune interviuri despre Securitate, Procesul Ceaușeștilor, Revoluție, Teroriști realizate cu Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.

Una dintre datoriile morale ale teatrului este să ridice întrebări și să antreneze la dialog.

Fiecare are o părere diferită despre cum a fost la Revoluție, fie că a trăit-o fie că nu.

Cele mai multe informații pe care populația le-a asimilat și le repetă  sunt „cele oficiale”, uneori uitându-și istoria personală. Încercăm să punem alături cele două tipuri de imagini (oficiale și private) pentru a contura o imagine mai nuanțată asupra Revoluției din 1989.

Într-un context cu totul inedit, Teatrul Național din București păstrează contactul cu publicul, se adaptează și găsește soluții pentru a onora evenimentul care a schimbat istoria recentă a României: Revoluția din 1989.

„1989. Jurnalul unei Revoluții” este o producție a Teatrului Național din București şi pornește de la spectacolul de teatru documentar „Jurnal de România. 1989”, în regia lui Carmen Lidia Vidu, care a avut premiera la Sala Amfiteatru a Teatrului Național în iulie 2020. (https://www.tnb.ro/ro/jurnal-de-romania1989)

Filmul documentar „1989. Jurnalul unei Revoluții” este un produs cultural realizat exclusiv pentru mediul on-line și televiziune și se va bucura de două premiere: pe 16 decembrie la ora 20.00 în mediul online (youtube/facebook/site TNB și partenerii) și pe 19 decembrie, la ora 23.00, va avea premiera la televiziune, pe Digi 24.

Teaser

https://youtu.be/kXJL2FkDaEY

Film documentar: „1989. Jurnalul Unei Revoluții”

Producție Teatrul Național “I. L. Caragiale” București

Regia: Carmen Lidia Vidu

Cu:   Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale, Florentina Țilea, Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea

Multimedia Cristina Baciu

Foto – Video Operator Dronă Florin Boicescu

Operator imagine – Marius Donici

Fotografie – Vlad Lăzărescu

Decembrie 2020

13
/05
/14

Miercuri, 14 mai 2014, se dă startul Festivalului European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR), care se va desfăşura la Timişoara, în perioadele 14-18 mai şi 10-17 iunie.

13
/05
/14

Neil LaBute, unul dintre cei mai talentaţi şi controversaţi dramaturgi şi regizori americani, va susţine un atelier de lucru pentru 8 dramaturgi şi 8 actori, în perioada 12-15 iunie, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

13
/05
/14

Bookfest Junior 2014 este primul program de evenimente special conceput pentru copii şi adolescenţi, fiind un prilej pentru ei de a face cunoştinţă cu cei care publică cărţi, cu autorii şi ilustratorii de carte.

12
/05
/14

22 de povești românești, 14 lungmetraje și 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-așteptata secțiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

12
/05
/14

Miercuri, 14 mai, la ora ora 17.00, în Sala „Mircea Vulcănescu” a Bibliotecii Naţionale a României, va avea loc o dezbatere pe tema „Limba exilată şi epistolele ei”, pornind de la cel mai recent volum semnat de Norman Manea, Plicuri şi portrete, ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, apărut de curînd la Editura Polirom.

12
/05
/14

Borgman este un thriller horror cu tentă de umor negru, regizat de olandezul Alex van Warmerdam (The Northerners, The Dress), despre un vagabond care intră în viaţa unei familii din partea superioară a societăţii, transformând-o imediat într-un adevărat coşmar.

12
/05
/14

Lecţia de violoncel, Floarea de cactus, Azilul amanţilor, Feisbuc, Suflete moarte, Nişte fete şi Cel mai frumos roman din lume" sunt doar câteva dintre spectacolele pe care iubiotorii de teatru le pot vedea în această săptămână pe scenele bucureştene.

12
/05
/14

"O actriţă extraordinar de talentată şi frumoasă, care mi-a impresionat primii ani de adolescenţă", a declarat Florina Cercel, la aflarea veştii că Margareta Pogonat nu mai este printre noi. La rândul lor, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Stela Popescu şi Draga Olteanu Matei deplâng despărţirea de colega lor de breaslă.

12
/05
/14

CRONICĂ DE FILM. Documentarul ”Bucureşti, unde eşti?”, al fotografului şi cineastului Vlad Petri, surprinde protestele din 2012 din Capitală, oferind nu doar o perspectivă empatică şi cu o certă valoare sociologică şi istorică, dar şi o încercare, mai subtilă, de chestionare a realităţii.

12
/05
/14

Și s-a făcut mai și Shakespeare a împlinit 450 de ani din eternitate și s-a făcut “Furtuna” la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” Bucureşti.