Filme de la festivalurile de la Berlin şi Rotterdam, în premieră, în competiţia BIEFF 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-la-festivalurile-de-la-berlin-si-rotterdam-in-premiera-in-competitia-bieff-2012/

Mai multe pelicule premiate şi apreciate de publicul festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam vor fi prezentate, în premieră, în cadrul compeţiei Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) 2012, care se va desfăşura în perioada 20 – 25 noiembrie. După ce au cucerit publicul Festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam, câteva dintre cele mai […]

Un articol de Andrada Văsii|6 noiembrie 2012

Mai multe pelicule premiate şi apreciate de publicul festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam vor fi prezentate, în premieră, în cadrul compeţiei Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) 2012, care se va desfăşura în perioada 20 – 25 noiembrie.

După ce au cucerit publicul Festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam, câteva dintre cele mai interesante „lecţii de cinema” în materie de scurtmetraj ale anului vin în premieră în România, în competiţia Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti 2012, parte a demersului BIEFF de a conecta publicul românesc la cele mai originale tendinţe ale cinema-ului contemporan.

Câştigător al Premiului DAAD în competiţia de scurtmetraj Berlinale 2012 şi premiat la numeroase alte festivaluri precum Sarajevo, Melbourne, Hotdocs, „The Man That Got Away” este un musical-documentar cu un impresionant succes de public ce spune povestea reală a vieţii unui dansator de pe Broadway (unchiul regizorului) în şase cântece originale. Pe cât de surprinzător, pe atât de savuros, „The Man That Got Away” este „un film excentric, cu o coloană sonoră excepţională şi coregrafii fabuloase, ce creează un portret plin de umor şi profund emoţionant”, după cum îl descrie juriul Berlinalei.

Prezentat în premieră la Berlinale 2012, una dintre cele mai inedite experienţe cinematice din Competiţia BIEFF, „Imposible Exchnge/ Schimb imposibil” este un alt film prezentat în ediţia de anul acesta a BIEFF.

 Şi în acest an, BIEFF continuă colaborarea începută în 2010 cu Festivalul de la Rotterdam, aducând din noula Bucureşti câteva titluri din selecţia oficială Rotterdam. Printre acestea se află „Glucose”, o nouă incursiune în universul suprarealist al artistului vizual de origine română Mihai Grecu – autor al ineditelor „Coagulate” şi „Centipede Sun” (BIEFF 2010). Pelicula combină animaţia 3D şi filmarea propriu-zisă şi reinventează spaţiul domestic.

Tot de la Rotterdam, explorând aceeaşi problematică a relativităţii percepţiei, interesanţii artişti vizuali italieni Flatform vin la BIEFF cu două experimente. „57.600 Seconds Of Invisible Night and Light” şi „A Place to Come” sunt două ingenioase colaje de iluzii optice, care ne destabilizează certitudinile, demonstrând că ceea ce este luat drept realitate ar putea fi doar o iluzie.

Pe de altă parte, o fantezie tropicală „The Meaning Of Style” vine la BIEFF după ce a sedus multe festivaluri de film precum Rotterdam, Sarajevo, Telluride sau Bello Horizonte.

De la Rotterdam vine la Bucureşti şi „Shelter”, un tulburător eseu despre dragoste şi solitudine într-un singur cadru-secvenţă, ce pare că urmăreşte un moment din viaţa unui cuplu: o fată şi un băiat, sprijinindu-se unul pe celălalt, obosiţi, pe ultimele scaune ale unui autobuz gol.

Ediţia 2012 a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 20 – 25 noiembrie, la Cinema Scala şi „Cinema Elvira Popescu”.

Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Sursa: Mediafax

Citiţi şi:
23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

„Planeta Petrila” (din 23 iunie, în cinematografe) este un documentar în egală măsură fantastic și dureros de adevărat. Tânărul regizor Andrei Dăscălescu a dat – după „Consantin și Elena” – încă o capodoperă.

22
/06
/17

Vineri, 23 iunie, de la ora 19:00, Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române din Bucureşti (Str. Eforie nr. 2) găzduieşte primul eveniment independent din cadrul programului de educaţie cinematografică, susţinut de susţinut de criticul, jurnalistul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, „Cinemateca pentru toţi”. Tema noii întâlniri este „Religia în cinemaul românesc”.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.

22
/06
/17

După o stagiune intensă, care a adus în fața publicului nume sonore ale scenei muzicale naționale și internaționale, și un program la granița între clasic și contemporan, Orchestra Națională Radio susține, alături de Corul Academic Radio, ultimul concert din acest sezon la Sala Radio vineri, 23 iunie, ora 19.00.

22
/06
/17

După ce primul sezon al serialului "Genius", realizat de National Geographic, i-a fost dedicat lui Albert Einstein, sezonul al doilea îl va avea ca subiect pe Pablo Picasso. "Genius" este serialul original cu cea mai mare audiență din istorie a canalului de educație științifică. În SUA serialul a avut în medie 1,8 milioane de spectatori pe episod, dar serialul a fost urmărit în întreaga lume de 45 de milioane de telespectatori.

22
/06
/17

În ziua dinaintea prezentării spectacolului ”Naharin’s Virus” în FITS 2017, una dintre conferințele de la Librăria Habitus l-a avut ca invitat pe unul dintre cei mai aclamați coregrafi contemporani, colaborator al celor mai importante companii de dans din lume. Un om și un artist care intrigă, năucește și totodată provoacă revelații profunde despre dans, corp și mișcare.

21
/06
/17

Ultimul film al marelui regizor polonez Andrzej Wajda, "Imaginea de apoi", şi câştigătorul Ursului de Aur la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin, "Despre trup şi suflet", al cineastei maghiare Ildikó Enyedi, se numără printre atracţiile celei de-a patra ediţii a festivalului de film Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

21
/06
/17

Mai multe scrisori în care fizicianul Albert Einstein prezenta unor colegi opiniile sale despre fizică, Dumnezeu și Israel, expediate în anii '50, au fost vândute în cadrul unei licitații organizate la Ierusalim, pentru suma de aproximativ 210.000 de dolari.

21
/06
/17

Legendarul actor britanic Daniel Day-Lewis, care a făcut istorie câștigând trei statuete Oscar pentru cel mai bun actor, a surprins anunțând decizia sa de a părăsi definitiv platourile de filmare. Daniel Day-Lewis "nu mai lucrează ca actor", a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Leslee Dart, într-un comunicat citat marți de revista de specialitate Variety.

21
/06
/17

"În teatru dacă nu eşti cercetător, căutător continuu, în clipa în care te-ai mulţumit, eşti ruinat." - Andrei Șerban. Renumitul regizor împlinește astăzi 74 de ani. Născut la 21 iunie 1943, în București, Andrei Șerban a studiat regia la IATC, la clasa lui Radu Penciulescu.

20
/06
/17

Dragi cititori, sunt în măsură să vă informez că a apărut începutul unui teatru nou la noi în oraș (teatru în toată puterea cuvântului). Așadar, nu doar o clădire, ci o companie de teatru. Se cheamă TAG și au făcut deja un spectacol despre care se va mai vorbi: „Clasa conducătoare”.

20
/06
/17

Orchestra de Cameră Radio încheie stagiunea la Sala Radio miercuri, 21 iunie, ora 19.00, cu un concert-eveniment sub bagheta lui Jankó Ferenc - Zsolt, dirijor permanent al Operei de Stat din Cluj-Napoca, al Filarmonicii din Oradea și dirijor asistent al Budapest Festival Orchestra.

20
/06
/17

Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol.