Filme de la festivalurile de la Berlin şi Rotterdam, în premieră, în competiţia BIEFF 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-la-festivalurile-de-la-berlin-si-rotterdam-in-premiera-in-competitia-bieff-2012/

Mai multe pelicule premiate şi apreciate de publicul festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam vor fi prezentate, în premieră, în cadrul compeţiei Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) 2012, care se va desfăşura în perioada 20 – 25 noiembrie. După ce au cucerit publicul Festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam, câteva dintre cele mai […]

Un articol de Andrada Văsii|6 noiembrie 2012

Mai multe pelicule premiate şi apreciate de publicul festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam vor fi prezentate, în premieră, în cadrul compeţiei Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) 2012, care se va desfăşura în perioada 20 – 25 noiembrie.

După ce au cucerit publicul Festivalurilor de la Berlin şi Rotterdam, câteva dintre cele mai interesante „lecţii de cinema” în materie de scurtmetraj ale anului vin în premieră în România, în competiţia Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti 2012, parte a demersului BIEFF de a conecta publicul românesc la cele mai originale tendinţe ale cinema-ului contemporan.

Câştigător al Premiului DAAD în competiţia de scurtmetraj Berlinale 2012 şi premiat la numeroase alte festivaluri precum Sarajevo, Melbourne, Hotdocs, „The Man That Got Away” este un musical-documentar cu un impresionant succes de public ce spune povestea reală a vieţii unui dansator de pe Broadway (unchiul regizorului) în şase cântece originale. Pe cât de surprinzător, pe atât de savuros, „The Man That Got Away” este „un film excentric, cu o coloană sonoră excepţională şi coregrafii fabuloase, ce creează un portret plin de umor şi profund emoţionant”, după cum îl descrie juriul Berlinalei.

Prezentat în premieră la Berlinale 2012, una dintre cele mai inedite experienţe cinematice din Competiţia BIEFF, „Imposible Exchnge/ Schimb imposibil” este un alt film prezentat în ediţia de anul acesta a BIEFF.

 Şi în acest an, BIEFF continuă colaborarea începută în 2010 cu Festivalul de la Rotterdam, aducând din noula Bucureşti câteva titluri din selecţia oficială Rotterdam. Printre acestea se află „Glucose”, o nouă incursiune în universul suprarealist al artistului vizual de origine română Mihai Grecu – autor al ineditelor „Coagulate” şi „Centipede Sun” (BIEFF 2010). Pelicula combină animaţia 3D şi filmarea propriu-zisă şi reinventează spaţiul domestic.

Tot de la Rotterdam, explorând aceeaşi problematică a relativităţii percepţiei, interesanţii artişti vizuali italieni Flatform vin la BIEFF cu două experimente. „57.600 Seconds Of Invisible Night and Light” şi „A Place to Come” sunt două ingenioase colaje de iluzii optice, care ne destabilizează certitudinile, demonstrând că ceea ce este luat drept realitate ar putea fi doar o iluzie.

Pe de altă parte, o fantezie tropicală „The Meaning Of Style” vine la BIEFF după ce a sedus multe festivaluri de film precum Rotterdam, Sarajevo, Telluride sau Bello Horizonte.

De la Rotterdam vine la Bucureşti şi „Shelter”, un tulburător eseu despre dragoste şi solitudine într-un singur cadru-secvenţă, ce pare că urmăreşte un moment din viaţa unui cuplu: o fată şi un băiat, sprijinindu-se unul pe celălalt, obosiţi, pe ultimele scaune ale unui autobuz gol.

Ediţia 2012 a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 20 – 25 noiembrie, la Cinema Scala şi „Cinema Elvira Popescu”.

Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Sursa: Mediafax

Citiţi şi:
21
/11
/14

Am văzut-o nu doar în reclame la bijuterii exclusiviste, ci şi la vopsea de păr, deci, da, cred că Anna Netrebko este suficient de cunoscută nu numai ca vedetă a teatrului liric, ci şi ca personalitate promovată la nivel mondial.

21
/11
/14

Orchestra Simfonică din Detroit a cerut locuitorilor din acest oraş, fosta "capitală" a industriei de automobile americane, să înregistreze sunetele din mediul înconjurător pentru a alcătui apoi o simfonie a zgomotelor din viaţa de zi cu zi a urbei.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

19
/11
/14

În perioada noiembrie – decembrie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematrografică I.L. Caragiale le-a pregătit iubitorior de teatru două spectacole speciale, Cine e fazanul, de Georges Feydeau şi Fundătura, după un text de Maxim Gorki

19
/11
/14

Cărţi scrise de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Haruki Murakami şi Orhan Pamuk, dar şi volumul autobiografic al preşedintelui ales al României Klaus Iohannis se numără printre noutăţile editoriale de la Târgul Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură 2014.