Filme in localităţile fără cinematograf
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-in-localitatile-fara-cinematograf/

În România, o ţară cu 20 de milioane de locuitori, nu s-a produs niciun film pentru copii în ultimii 25 de ani. CINEMATOUR KIDS prima caravană de filme pentru copii din România, a ajuns în localităţile fără cinematograf şi în centrele de copii instituţionalizaţi, adunând peste 3250 de spectatori. Ediţia a II-a se va derula pe parcursul lunii aprilie 2016 şi este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2016

5 filme pentru copii produse în Ungaria şi în Norvegia ajung în luna aprilie în localităţile fără cinematograf din România. Dragalina, Colelia (jud. Ialomiţa), Câmpulung Muscel, Cătanele, Mioveni , Cireșu(jud Argeş), Cincşor (jud. Braşov), Pucioasa, Cojasca (jud. Dâmboviţa), Zimnicea (jud. Teleorman) și o proiecție specială în București, pentru copiii romi şi cei instituţionalizaţi. Fiecare proiecţie este subtitrată în limba română şi tradusă live.

Acte de vitejie, poveşti de iubire la 10 ani, câini salvatori, suspens şi acţiune în poveştile caravanei, spuse în toate genurile cinematografice – animaţii, ficţiuni de scurt şi lung metraj adresate copiilor cu vârste între 3 și 12 ani.

Copiii din România au nevoie de aceste filme. Nu au acces la cinematografe, nu îşi părăsesc, cei mai mulţi dintre ei, localităţile în care se nasc chiar dacă cel mai apropiat oraş este la mai puţin de 20 km distanţă.filme

Filmele caravanei sunt un îndemn spre visare, o fereastră spre o altă lume.

Asociația Enkidu implementează această a doua ediție cu implicarea financiară a Centrului Național al Cinematografiei, cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei și a Institutului Balassi.

Prezentarea filmelor și programul complet al proiecțiilor, aici.

Au mai rămas 29  de cinematografe din 874!

În România, în ultimii 25 de ani, nu s-a produs niciun film pentru copii. Într-o țară cu 20 de milioane de locuitori, din cele 874 de cinematografe existente înainte de 1989, au mai rămas 29, realitate care face din România țara europeană cu cel mai mic număr de cinematografe. Sistemul de învățământ național nu are programe alternative în care să fie inclusă activitatea cinematografică și în care să se utilizeze acest mijloc de comunicare în programele educaționale.

În țara noastră există copii care nu au văzut niciodată un film într-o sală de cinematograf sau într-o sală de proiecție. Există copii care, din cauza sărăciei, a lipsei de educație și de informație, nu au văzut niciun program tv sau de cinema destinat copiilor.

Foto: Filme in localităţile fără cinematograf – cinematour.ro

18
/10
/14

Welcome to New York, controversatul film al lui Abel Ferrara despre fostul șef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat pe aeroportul din metropola americană, în 2011, după ce o cameristă îl acuzase de abuz sexual, va avea parte de proiecții exclusive în cinema, în România, la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie).

17
/10
/14

Săptămâna aceasta au început filmările pentru COMOARA/THE TREASURE , un nou film în regia lui Corneliu Porumboiu. Acțiunea este centrată pe doi bărbați care trec printr-o mulțime de întâmplări surprinzătoare în încercarea lor de a descoperi o comoară. Scenariul îi aparține lui Corneliu Porumboiu.

16
/10
/14

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York și în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

16
/10
/14

Actrița Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar și Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, și se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.