Filme remarcate la Cannes, Berlin și Sundance, în premieră în competiția BIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-remarcate-la-cannes-berlin-si-sundance-in-premiera-in-competitia-biff/

Patru filme extrem de aşteptate, remarcate la Cannes, Berlin sau Sundance, vor putea fi văzute în premieră în România în competiţia internaţională a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), care va sărbători a 15-a ediţie între 24 şi 30 iunie.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2019

Una dintre senzațiile competiției din acest an a prestigiosului Festival de la Berlin, unde a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, „Piranhas” („La paranza dei bambini”, 2019), noul film al regizorului italian Claudio Giovannesi, concurează pentru unul dintre premiile BIFF.

Cu un scenariu bazat pe cartea cu același titlu a cunoscutului scriitor italian Roberto Saviano, care trăiește sub protecţia poliţiei din cauza ameninţărilor cu moartea primite de la mafie, „Piranhas” este despre bandele de tineri mafioți din Napoli.

Asako

Tot în premieră în România va fi proiectat în competiția BIFF și unul dintre filmele-șoc de la Sundance și din secțiunea Panorama a Berlinalei, „Iubire divină” („Divino Amor”, 2019), al treilea lungmetraj de ficțiune al unuia dintre cei mai apreciați tineri regizori brazilieni, Gabriel Mascaro.

În anul 2027, într-o societate braziliană distopică, o femeie profund religioasă se folosește de poziția dintr-un birou notarial pentru a-și pune în practică misiunea de a salva de la divorț cuplurile în dificultate. În timp ce așteaptă un semn divin ca recunoaștere a eforturilor sale, ea se confruntă cu o criză în propria căsnicie, care o aduce în cele din urmă mai aproape de Dumnezeu.

Asako I & II” (2018), noul film al unuia dintre cei mai talentați regizori ai Japoniei, Ryûsuke Hamaguchi, a avut premiera mondială în competiția de la Cannes anul trecut, unde a fost extrem de bine primit de critică. A urmat un impresionant turneu festivalier, care a cuprins San Sebastian, Busan, BFI, Rotterdam sau Viennale.

Iubire divina

Proiectat în premieră românească în competiția BIFF, „Asako I & II” a fost descris de critica internațională ca o „minunată meditație asupra memoriei și pierderii”. Într-o zi, primul iubit al tinerei Asako dispare, însă doi ani mai târziu, ea întâlnește dublul perfect al acestuia.

Al doilea lungmetraj al tânărului regizor belgian Bas Devos, „Hellhole” (2019) a avut premiera mondială în secțiunea Panorama a Festivalului de la Berlin la începutul acestui an, unde a avut parte de o foarte bună receptare.

Un film-elegie extrem de actual și profund emoționant, „Hellhole” urmărește viața a trei persoane foarte diferite, care trebuie să facă față urmărilor teribilelor atacuri teroriste din Bruxelles din 2016.

Competiția BIFF va fi completată cu încă patru titluri, care vor fi anunțate în curând, împreună cu juriul acestei ediții aniversare.

Hellhole

Programatorii Bucharest International Film Festival (BIFF) sunt Sylvain Azou, fost director artistic al secțiunii Venice Days din cadrul Festivalului de la Veneția, și criticul de film Ionuț Mareș.

Cea de-a 15-a ediție a BIFF va avea loc între 24 și 30 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Grădina cu Filme – Cinema & More – Creart din București.

Festivalul este organizat de Fundația Charta.

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Dacin Sara.

Foto: BIFF – facebook

 

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.