Filme remarcate la Cannes, Berlin și Sundance, în premieră în competiția BIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-remarcate-la-cannes-berlin-si-sundance-in-premiera-in-competitia-biff/

Patru filme extrem de aşteptate, remarcate la Cannes, Berlin sau Sundance, vor putea fi văzute în premieră în România în competiţia internaţională a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), care va sărbători a 15-a ediţie între 24 şi 30 iunie.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2019

Una dintre senzațiile competiției din acest an a prestigiosului Festival de la Berlin, unde a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, „Piranhas” („La paranza dei bambini”, 2019), noul film al regizorului italian Claudio Giovannesi, concurează pentru unul dintre premiile BIFF.

Cu un scenariu bazat pe cartea cu același titlu a cunoscutului scriitor italian Roberto Saviano, care trăiește sub protecţia poliţiei din cauza ameninţărilor cu moartea primite de la mafie, „Piranhas” este despre bandele de tineri mafioți din Napoli.

Asako

Tot în premieră în România va fi proiectat în competiția BIFF și unul dintre filmele-șoc de la Sundance și din secțiunea Panorama a Berlinalei, „Iubire divină” („Divino Amor”, 2019), al treilea lungmetraj de ficțiune al unuia dintre cei mai apreciați tineri regizori brazilieni, Gabriel Mascaro.

În anul 2027, într-o societate braziliană distopică, o femeie profund religioasă se folosește de poziția dintr-un birou notarial pentru a-și pune în practică misiunea de a salva de la divorț cuplurile în dificultate. În timp ce așteaptă un semn divin ca recunoaștere a eforturilor sale, ea se confruntă cu o criză în propria căsnicie, care o aduce în cele din urmă mai aproape de Dumnezeu.

Asako I & II” (2018), noul film al unuia dintre cei mai talentați regizori ai Japoniei, Ryûsuke Hamaguchi, a avut premiera mondială în competiția de la Cannes anul trecut, unde a fost extrem de bine primit de critică. A urmat un impresionant turneu festivalier, care a cuprins San Sebastian, Busan, BFI, Rotterdam sau Viennale.

Iubire divina

Proiectat în premieră românească în competiția BIFF, „Asako I & II” a fost descris de critica internațională ca o „minunată meditație asupra memoriei și pierderii”. Într-o zi, primul iubit al tinerei Asako dispare, însă doi ani mai târziu, ea întâlnește dublul perfect al acestuia.

Al doilea lungmetraj al tânărului regizor belgian Bas Devos, „Hellhole” (2019) a avut premiera mondială în secțiunea Panorama a Festivalului de la Berlin la începutul acestui an, unde a avut parte de o foarte bună receptare.

Un film-elegie extrem de actual și profund emoționant, „Hellhole” urmărește viața a trei persoane foarte diferite, care trebuie să facă față urmărilor teribilelor atacuri teroriste din Bruxelles din 2016.

Competiția BIFF va fi completată cu încă patru titluri, care vor fi anunțate în curând, împreună cu juriul acestei ediții aniversare.

Hellhole

Programatorii Bucharest International Film Festival (BIFF) sunt Sylvain Azou, fost director artistic al secțiunii Venice Days din cadrul Festivalului de la Veneția, și criticul de film Ionuț Mareș.

Cea de-a 15-a ediție a BIFF va avea loc între 24 și 30 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Grădina cu Filme – Cinema & More – Creart din București.

Festivalul este organizat de Fundația Charta.

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Dacin Sara.

Foto: BIFF – facebook

 

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.