Filmul de arhivă și istoria filmului documentar: două ateliere organizate de Asociația One World Romania
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-de-arhiva-si-istoria-filmului-documentar-doua-ateliere-organizate-de-asociatia-one-world-romania/

În luna octombrie Asociaţia One World Romania organizează două ateliere dedicate studenţilor pasionaţi de film şi educaţie audiovizuală, cu accent pe film de arhivă, respectiv pe istoria filmului documentar.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2021

“Cum să ne îngrijim de arhive? Introducere în conservarea și restaurarea de film de arhivă” – atelier cu Janneke van Dalen și Kevin Lutz de la Muzeul Filmului din Austria

Atelierul își propune să ofere o înțelegere de bază asupra teoriei și practicii de conservare și restaurare de film, prezentând o introducere a conceptelor teoretice și filosofice, o istorie a arhivării, precum și exemple privind felul în care teoria se traduce în diferite practici.

Activități specifice arhivării, precum inspecția, identificarea, arhivarea, catalogarea, metode de accesare a colecțiilor de film, digitizarea, restaurarea și proiecția de film de arhivă vor fi explorate în amănunt și vor fi însoțite de o serie de exerciții și proiecții de film. De asemenea, atelierul va cuprinde și o componentă practică de montaj, disponibilă participanților care optează pentru aceasta.

Atelierul va avea loc între 14 și 16 octombrie, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și este deschis studenților preocupați de lucrul cu arhivele de film, cât și profesioniștilor care activează în acest domeniu.

Coordonatorii atelierului sunt Janneke van Dalen și Kevin Lutz, experți în arhivare de la Muzeul de Film din Austria, ale cărui obiective sunt să arhiveze, să cerceteze și să prezinte publicului colecțiile de filme și obiectele pe care Muzeul le-a achiziționat de la fondarea sa, și să expună filmul ca mediu, în toate dimensiunile și formele sale istorice.

Data limită pentru înscriere este 10 octombrie 2021. Toți cei interesați sunt rugați să se înscrie completând formularul de aici.

“O călătorie în lumea filmului documentar” – atelier cu regizorul Vladimir Léon

Cel de al doilea atelier se va concentra pe istoria filmului documentar de la început și până în prezent, explorată din perspectiva regizorului Vladimir Léon și a felului în care acesta a fost influențat de alți cineaști în opera sa cinematografică.

În acest atelier Vladimir va aborda într-o manieră personală istoria filmului, așa cum a descoperit-o el ca tânăr cineast, începând cu primul film care l-a marcat – “From the East” realizat de Chantal Akerman, și continuând cu o serie variată de filme de lung și de scurtmetraj ce au contribuit la maturizarea stilului său cinematografic. Studenții vor avea ocazia să cunoască și să discute mai multe opere ce au definit istoria filmului și parcursul lui Vladimir Léon ca regizor, fiind astfel încurajați să reflecteze la propriile înclinații și influențe cinematografice.

Atelierul va avea loc în perioada 26-28 octombrie 2021 la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și se adresează studenților care urmează cursurile unei facultăți de film sau cu specializare conexă și doresc să își îmbogățească cunoștințele de istoria filmului, precum și practica proprie.

Data limită pentru înscriere este 21 octombrie 2021. Toți cei interesați se pot înscrie completând formularul de aici.

Atelierele fac parte din ”Programul OWR de training și dezvoltare pentru tineri cineaști în domeniul documentarului”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.