Filmul de Piatră #12: Selecția Oficială!
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-de-piatra-12-selectia-oficiala/

44 de filme de scurt-metraj fac parte din selecţia Filmul de Piatra #12 – Camp Edition! Dintr-un număr-record de 210 filme înscrise în festival, criticul de film Flavia Dima şi directorul festivalului Andrei Dăscălescu au selecţionat cele mai bune filme de scurtmetraj din România şi Republica Moldova ale ultimului an.

Un articol de Petre Ivan|12 iulie 2019

Competiția din acest an a festivalului este structurată în 4 părți dedicate disciplinelor principale ale cinematografiei – ficțiune, documentar, experimental și animație – și conține 28 de filme de scurtmetraj, cu o creștere considerabilă a documentarelor și a filmelor experimentale față de anii trecuți.

11 dintre filmele din festival sunt filme de debut, iar două au fost realizate de cineaști din Republica Moldova.

În afara competiției regăsim nume precum Maria Popistașu și Alex Baciu, al căror film, Pescărușul, va rula în deschiderea festivalului alături de lungmetrajul Monștri. de Marius Olteanu, dar și Anton și Damian Groves cu Opinci, câștigător al premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF.18.

Tot în afara competiției vor fi prezente filme realizate de cineaști internaționali precum Lucile Hadžihalilović (De Natura, Berlinale Generation 2018), cineastă și parteneră creativă a faimosului regizor franco-argentinian Gaspar Noé și Pip Chodorov (Străinul), profesor universitar și apropiat colaborator al regretatului Jonas Mekas, ale căror filme au fost realizate într-un proiect derulat în satul românesc Slon.

În premieră, festivalul va conține un calup de filme ce abordează tema naturii în diverse moduri, o alegere curatorială prin care se integrează atât locația festivalului (campusul Tășuleasa Social), tema filmului de închidere, Wild Carpathia de Charley Ottley dar și o preocupare socială contemporană din ce în ce mai puternică: cea a prezervării mediului înconjurător.

Nu în ultimul rând, amatorii de senzații tari sunt așteptați la cea de-a treia ediție a Midnight Shorts, un calup de scurtmetraje 18+ în miez de noapte – iar părinții care optează să vină alături de cei mici la festival vor avea ocazia să se bucure de filmele jucăușe din secțiunea destinată copiilor, Pietricelele.

Lista completă a filmelor din selecția festivalului poate fi accesată aici.

În scurt timp, organizatorii vor anunța și selecția secțiunii speciale destinate videoclipurilor, al cărui câștigător se stabilește printr-un premiu al publicului.

Cea de-a 12-a ediție a festivalului de film de scurtmetraj Filmul de Piatra va avea loc între 25 și 28 iulie la campusul Tășuleasa Social din Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud. Alături proiecțiile de film, festivalul are în program concerte, masterclass-uri și activități în aer liber organizate de Tășuleasa.

#Concerte:
Robin and the Backstabbers
The Mono Jacks
Ada Milea & Vali Răcilă
Urma
Baba Dochia
Pinholes
iarba Fiarelor

#Tășu Special:
Scoala de Mers pe Munte, curs intensiv pentru viitori munțomani: https://bit.ly/2IJWEgO
Via Transilvanica, drumeție cu un super-ghid-surpriză!
Pădurea Pedagogică, tururi ghidate în pădurea interactivă de la Tășuleasa

#Festival Talks:
Întâlniri formale și informale cu membrii juriului: Vlad Eftenie, Iulian Tănase, Marius Olteanu, Judith State și Charlie Ottley
Întâlniri informale cu trainerii și membrii asociației Tasuleasa Social, discuții despre voluntariat, educație, ecologie și natură

Foto: Filmul de Piatră – facebook

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.