Filmul „The Price of Paradise” va deschide ediția online Pelicam 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-the-price-of-paradise-va-deschide-editia-online-pelicam-2020/

„The Price of Paradise” este filmul care va deschide cea de-a IX-a ediţie Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, desfăşurată online între 10 şi 19 iulie. Filmul va fi proiectat online vineri, 10 iulie, de la ora 21:00.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2020

Toate filmele din program vor fi difuzate gratuit pe online.pelicam.ro și vor putea fi accesate de oriunde din România, la ora anunțată în program.

Cum protejăm biodiversitatea unor locuri al căror echilibru a fost perturbat? Alături de „The Price of Paradise” (foto sus), alte patru documentare de mediu din ultimul an concurează pentru marele premiu al festivalului: Trofeul Pelicam, în cadrul Competiției Internaționale.

De la cuceritoarea Martinica din Marea Caraibelor, unde populația indigenă și-a păstrat medicina tradițională pe bază de plante și ierburi, în ciuda eforturilor colonialiștilor francezi de a o eradica („You Think the Earth is a Dead Thing”) la insula Mallorca, greu încercată de ani de turism intensiv („Overbooking”), reprezentativă pentru atât de multe alte locuri idilice de pe planetă transformate radical de om, filmele din competiție ne arată fragilitatea ecosistemelor de care depindem.

Overbooking

Tot în cadrul Competiției Internaționale va fi prezentat documentarul sud-african „Jozi Gold”, o incursiune în lumea minelor din Johannesburg, acolo unde extragerea unei treimi din aurul mondial a lăsat în urmă un dezastru ecologic. La intersecția dintre lăcomie și bogăție se află pagube ecologice greu de imaginat și o industrie care trebuie trasă la răspundere.

Cum e să fii printre ultimii din specia ta? În 2018, Sudan, ultimul mascul de rinocer alb a murit, după 42 de ani trăiți pe planetă și ultimii din viața speciei sale. „The Last Male on Earth” este povestea lui – un film care ne poartă în Kenya, pe urmele ultimilor ani din viața lui, cu o promisiune incertă din partea oamenilor de știință care încearcă reanimarea speciei. Inclus în Competiția Internațională Pelicam.

Juriul Competiției Internaționale Pelicam

Juriul care va decide câștigătorul Competiției Internaționale îi are în componență pe Mercedes Álvarez, regizoare de film documentar multipremiată din Spania (Tiger Award la Festivalul de Film de la Rotterdam, Grand Prix la Festivalul Cinéma du Réel), Gianina Cărbunariu, regizoare de teatru, dramaturg contemporan și directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț și Monika Willi, realizatoare și editor de origine austriacă.

Detalii online pe: www.pelicam.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este un proiect organizat de Asociația Les Herbes Folles, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și cu sprijinul Centrul National al Cinematografiei / Romanian Film Centre.

Sponsor: Orange

Parteneri instituționali: Ambasada Spaniei la București, Ambasada Elveției în România, Goethe-Institut Bucuresti, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh

Parteneri media: HotNews, Libertatea, Agerpres, IQads, Cinemagia, Glamour România, Ziarul Metropolis, FuturEast

Parteneri: Saga Film, Allio Group, Pink Stripe, Cărturești, Seneca EcoLogos, Editura Seneca, Londohome, Londophone, Greenpeace Romania, Green Film Network, Asociația Kunstadt, Ecozine Film Festival

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

25
/11
/14

În mai puțin de două luni de la premiera mondială a scurtmetrajului “Artă” în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, regizorul român a fost distins cu patru premii. Din distribuția filmului fac parte: Emanuel Pârvu, Ioana Abur, criticul de film Andrei Rus și tânăra Iulia Crișan.

25
/11
/14

Sute de suvenire din "epoca de aur" de la Hollywood, inclusiv 30 de obiecte din recuzita filmului "Casablanca" au fost scoase la vânzare la o licitaţie organizată luni seară, la New York, de casa Bonhams. Printre acestea pianul din filmul "Casablanca" sau costumul de leu purtat de actorul Bert Lahr în filmul "Vrăjitorul din Oz" (1939), realizat dintr-o blană naturală de leu.

25
/11
/14

Regizorul neozeelandez Peter Jackson (53 de ani) va primi o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii care va avea loc pe 8 decembrie. Va fi cea de-a 2.538-a distincţie de acest tip acordată unei personalităţi a cinematografiei mondiale.

25
/11
/14

CRONICĂ DE FILM „Pașaport de Germania”, realizat de Răzvan Georgescu, este un documentar eficient - informații satisfăcătoare, narațiune limpede, limbaj vizual lipsit de artificii inutile -, care completează reflecția asupra trecutului comunist, dintr-o perspectivă mai puțin uzată.

24
/11
/14

Regizorul Ioan Cărmăzan a mărturisit că filmează un lungmetraj poliţist, după un scenariu original scris de Titi Popescu, în care Mihai Mălaimare deţine rolul principal, pelicula urmând să se intituleze "Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim".

24
/11
/14

InterComFilm, distribuitorul filmului Paddington în România, alături de Grand Cinema & More sprijină accesul la educație al copiilor din medii defavorizate. Astfel, 5 lei din prețul fiecărui bilet la Paddington, cumpărat pe 6 decembrie, va fi donat în acest scop către Organizația Salvați Copiii.

21
/11
/14

Vineri, 28 noiembrie, va avea loc premiera națională a omnibusului Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect ce reunește patru scurtmetraje românești independente, produse în 2014: O lume nouă (regia Luiza Pârvu), Trece și prin perete (regia Radu Jude), Kowalski (regia Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (regia Iulia Rugină).

21
/11
/14

Cineastul britanic Paul Greengrass, regizorul filmelor din franciza "Ultimatumul lui Bourne", va regiza o adaptare cinematografică a romanului "1984", de George Orwell, informează bbc.com.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

18
/11
/14

Caroline Gombé este o actriţă româncă absolventă a UNATC Bucureşti, dar şi a unui Master în Arta actorului în SUA. În prezent, trăieşte şi lucrează în New York, oraşul de care se declară iremediabil îndrăgostită. Despre călătoria ei profesională şi despre viaţa în metropola newyorkeză ne vorbeşte în acest interviu.

18
/11
/14

Comedia Annie, un muzical clasic, marca Broadway, care a încântat publicul generaţii întregi, vine pe marile ecrane într-o viziune nouă, contemporană, produsă de Columbia Pictures. Micuţa actriţă Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild), nominalizată la Oscar, o interpretează pe Annie, o copilă orfană, dar optimistă, care se dovedeşte a fi suficient de tare ca să reziste pe străzile New York-ului, în 2014.