Câștigătorii ediției 2020 și Focus Pelicam în aer liber la Cinema Elvire Popesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorii-editiei-2020-si-focus-pelicam-in-aer-liber-la-cinema-elvire-popesco/

Ajuns la cea de-a 9-a ediţie, festivalul Pelicam, desfăşurat între 10-19 iulie, a atras peste 10,000 de accesări în cadrul ediţiei online, cu filme difuzate în premieră naţională, în proiecţii unice, gratuit, pe platforma oficială.

Un articol de Petre Ivan|23 iulie 2020

Programul a inclus și sesiuni de Q&A cu realizatorii filmelor, la finalul proiecțiilor, dezbateri live pe teme de mediu cu cineaști și specialiști din domeniul ecologiei, discuții cu activiști tineri de mediu din diferite țări, ateliere online pentru copii și concursuri în parteneriat cu Seneca Ecologos și Glamour România.

‘The Last Male on Earth’ – Marele câștigător la Pelicam 2020

Cele mai apreciate documentare de mediu din ultimul an au concurat pentru Trofeul Pelicam în cadrul Competiției Internaționale Pelicam. ‘The Last Male on Earth’ / ‘Ultimul mascul de pe pământ’ (foto sus) (regia Floor van der Meulen) a fost desemnat ‘Cel mai bun documentar’ în cadrul acestei secțiuni competiționale. Filmul spune povestea lui Sudan, ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe pământ, care a murit în 2018. Premiul oferit este în valoare de 2.000 de euro.

Premiat a fost și documentarul lituanianAcid Forest’ / ‘Pădurea Acidă’ (regia Rugilė Barzdžiukaitė), în cadrul Competiției Eastern Docs. Povestea unei păduri străvechi de pini, transformată radical de populația de cormorani care s-a instalat în aceasta. Premiul Eastern Docs este în valoare de 1.000 de euro.

Documentarului sud-african Jozi Gold / ‘Aurul din Johannesburg’ (regia Sylvia Vollenhoven & Fredrik Gertten) a primit în cadrul Competiției Internaționale o mențiune specială pentru felul în care prezintă povestea unei persoane care înțelege că micile schimbări pot face diferența. Într-o lume a bărbaților conduși de profit, aspectul fragil al unei femei ascunde o determinare și un angajament nebănuite.

Focus Pelicam la Cinema Elvire Popesco (23 – 24 iulie)

Două dintre cele mai bune documentare de mediu lansate recent, din selecția Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni: ‘The Price of Paradise’ (proiectat în deschiderea festivalului) și You Think the Earth is a Dead Thing’ vor putea fi vizionate în aer liber joi, 23 iulie și vineri, 24 iulie, de la ora 21:00, în cadrul unui Focus Pelicam la Cinema Elvire Popesco, în curtea clădirii istorice a Institutului Francez de pe bulevardul Dacia 77 din Bucureşti. 

Biletele la proiecții, în valoare de 20 de lei, pot fi achiziționate online, de pe Eventbook – Cinema Elvire Popesco.

Inițiate din dorința unei întâlniri cu un public pasionat de cinema și interesat de provocările mediului înconjurător, într-un an greu încercat în care festivalul Pelicam s-a desfășurat exclusiv online, cele două proiecții Focus Pelicam la Cinema Elvire Popesco oferă un prilej de conectare la realități internaționale.

Doi frați miliardari vor să cumpere ‘paradisul’ – insula Sark din Canalul Mânecii-, ceea ce declanșează o luptă în mica comunitate. Un conflict global prezentat într-un cadru idilic de documentarul The Price of Paradise’, proiectat joi, 23 iulie, de la ora 21:00. 

Vineri, 24 iulie, de la ora 21:00, documentarul ‘You Think the Earth is a Dead Thing’ propune o călătorie în insula Martinica din Marea Caraibelor, unde populația indigenă și-a păstrat medicina tradițională pe bază de plante și ierburi, în ciuda eforturilor colonialiștilor francezi de a o eradica.

Resurse:

www.pelicam.ro

www.facebook.com/PelicamIFF/

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.

20
/09
/21

Între 20 septembrie și 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel național a seriei de activități artistice și de conștientizare dedicate cu precădere membrilor rețelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar și publicului larg. 

17
/09
/21

OPINIE Mai mulţi cineaşti români importanţi, deopotrivă producători şi regizori, printre care Stere Gulea, Tudor Giurgiu, Ada Solomon şi Nae Caranfil, îşi exprimă nemulţumirea faţă de felul în care se desfăşoară concursurile de finanţare organizate de Centrul Naţional al Cinematografiei.

16
/09
/21

Caravana Metropolis- cinema în aer liber se întoarce în Piața Sfatului din Brașov cu cele mai bune filme din ultimul an, cu distincții importante la festivaluri de film internaționale prestigioase. Acestea vor putea fi urmărite între 21 și 26 septembrie, de la ora 20:00, în spațiul de proiecție amenajat în centrul Brașovului. Intrarea la proiecții este liberă.

16
/09
/21

Cea de-a 5-a ediție Bucharest Short Film Festival va avea loc în perioada 17-23 septembrie, la Teatrul Godot - Palatul Bragadiru (17 și 23, în aer liber) și Cinemateca Eforie (18 -22).

15
/09
/21

Independența Film lansează în cinema din 17 septembrie, la pachet, două noi titluri ale regizorilor consacrați Gaspar Noé și Pedro Almodóvar: „Lux Æterna”, un mediu-metraj produs de celebra casă de modă Yves Saint Laurent, cu Béatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg în rolurile principale, și scurtmetrajul „Vocea umană”/ „The Human Voice”, care o are protagonistă pe Tilda Swinton, purtând haine semnate de Balenciaga.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.