Final de ediție B-FIT in the Street!
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-de-editie-b-fit-in-the-street/

Festivalul Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti B-FIT in the Street! se încheie în acest weekend cu un program încărcat de spectacole internaţionale, în puncte centrale din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|4 august 2018

Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT este cel mai mare eveniment de gen din țară, care în 2018 sărbătorește zece ediții și Centenarul Marii Uniri cu o amplă selecție de producții românești și cu un mix variat de spectacole nocturne, parade, acrobații aeriene, instalații interactive, ateliere pentru copii, numere de echilibristică și jonglerii cu focul aduse la București de artiștii celor 11 țări participante.

Titlul ediției aniversare, „O poveste românească în Anul Centenarului”, a fost inspirat de prezentarea în premieră la B-FIT in the Street! 2018 a celui mai mare spectacol de teatru de stradă realizat în România până în acest moment. O producție a Centrului Cultural al Municipiului Bucuresti – ARCUB, spectacolul Harap-Alb reinterpretează faimoasa poveste a lui Ion Creangă cu ajutorul tehnologiei, aducând astfel un omagiu culturii românești la 100 de ani de la Marea Unire a României.

O super producție a cărei realizare a necesitat trei luni de zile și o echipă formată din sute de constructori, costumieri, tehnicieni, muzicieni, actori și acrobați, Harap-Alb împrumută elemente din teatrul de stradă și elemente de acrobație pe care le combină cu elemente ale teatrului modern.

Cu o dramatizare semnată de Adrian Batista și Peter Kerek, spectacolul de o oră și 10 minute respectă firul narativ al basmului scris de Ion Creangă, dar oferă mai multe dimensiuni poveștii originale. Personajele fantastice Păsări Lăți Lungilă, Ochilă, Păsărilă, Ochilă, Spânul, Gerilă și Flămânzilă prind viață în forma unor marionete gigant, înalte de patru până la șapte metri, gândite de scenografa Oana Radu. Regizorul Adrian Batista a introdus în spectacol elemente de acrobație extrem de spectacuoase care vor reda la înălțime povestea de iubire dintre Harap-Alb și fata Împăratului Roș și scena de luptă dintre Harap-Alb și Spân. Atmosfera de basm va fi subliniată de elementul audio al spectacolului compus din muzică live, din vocea povestitorului și din dialogul dintre personaje. Cu ajutorul unor actori tineri și talentați, regizorul a reușit să creeze, din voci care păstrează graiul autentic moldovenesc, o paletă colorată de personaje. Elementele fantastice ale poveștii sunt redate cu ajutorul tehnologiei, iar efectele speciale de lumină vor puncta fiecare moment important al poveștii. Muzica este compusă de Cornel Ilie și interpretată live de trupa Cobzality și de taraful Cazanoi. Efectele sonore ale spectacolului vor fi astfel realizate live din instrumente.

Rezervat pentru ultimul weekend de festival, spectacolul românesc de mare magnitudine Harap-Alb va avea premiera sâmbătă, 4 august, de la ora 22:20, în Piața Universității, și va încheia cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street! cu reprezentația din 5 august, de la ora 22:20, în Piața Universității.

Cel de-al patrulea weekend B-FIT in the Street! este unul dintre cele mai aglomerate și dinamice weekenduri de festival cu 15 spectacole din Italia, Rusia, România, Portugalia, Spania și Germania.

După o lună de spectacole în fiecare weekend din perioada 13 iulie – 5 august, ediția aniversară B-FIT in the Street! a pregătit pentru weekendul 4-5 august un program de spectacole mobile, o paradă, ateliere pentru copii, reprezentații de echilibristică, numere de jonglerii cu focul, spectacole nocturne grandioase și spectacole de teatru de stradă românești și internaționale.

În ambele zile de weekend, Piațeta din fața Teatrului Odeon găzduiește spectacole de foc și de jonglerie și echilibristică din România și Italia, iar Piața Universității și Centrul istoric vor fi populate de artiștii unor spectacole mobile internaționale. În Parcul Kretzulescu poate fi vizionat atât sâmbătă, cât și duminică, un spectacol-instalație din Portugalia care transformă spațiul public într-o poezie vizuală.

Centrul istoric este locația spectacolelor Teatrului Masca în weekendul 4-5 august, iar Parcul Cișmigiu este destinația publicului tânăr B-FIT in the Street! cu un program de câte trei ateliere pentru copii pe zi, printre care un atelier de actorie și pantomimă, un atelier de percuție și un atelier de handmade.

Una dintre marile surprize ale ediției din acest an B-FIT in the Street! este rezervată ultimei sâmbete din festival. Compus din trei elemente spectaculoase, momentul de sâmbătă seara, 4 august, marchează atât aniversarea celor zece ediții B-FIT in the Street!, cât și celebrarea Centenarului Marii Uniri. După ce s-au bucurat de spectacolele din punctele centrale ale orașului, fanii B-FIT in the Street! sunt așteptați pe 4 august, de la ora 20:50, în Piața George Enescu, pentru singura reprezentație a spectacolului nocturn TRANSIT.ion. Adus în România de compania de teatru Pan.Optikum din Germania, producția este o adaptare a piesei Soarele și moartea scrisă de libanezul Wajdi Mouawad. Cu o echipă de 30 de actori, dansatori, muzicieni, artiști și tehnicieni, producția TRANSIT.ion creează o parabolă vizuală a societății contemporane cu ajutorul acrobațiilor aeriene, a jocurilor de lumini, foc și artificii.

După spectacolul TRANSIT.ion, din Piața George Enescu, artiștii prezenți în acest weekend de festival pornesc într-o paradă festivă pe Calea Victoriei și Bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire în Piața Universității, unde, de la ora 22:20 are loc premiera primului spectacol românesc de teatru de stradă de mari dimensiuni, Harap-Alb. Un spectacol inovator, care combină zona tradițională cu elemente ale teatrului contemporan, Harap-Alb va fi reluat duminică, 5 august, cu o reprezentație în Piața Universității, care va închide ediția aniversară din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București B-FIT in the Street!

Programul complet: www.fitsb.ro

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

18
/09
/12

Teatrul Bulandra din Bucureşti împlineşte marţi, 65 de ani de la inaugurare, în 1947 născându-se sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian. Directorul instituţiei de cultură, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu această feicită ocazie, că teatrul se dovedeşte a fi, şi în contemporaneitate, un loc de meditaţie. „În mod evident […]

18
/09
/12

În 1783, a încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor); este considerat fondatorul calculului variaţional (n. 15 aprilie 1707)   1831 – A încetat din viaţă poetul Vasile Cârlova (poeziile: „Înserare”, „Ruinurile Târgoviştii”) (n. 4 februarie 1809) 1883 – S-a inaugurat, la Bucureşti, „Expoziţia cooperatorilor din ţară”, exclusiv cu […]

17
/09
/12

Prima ediţie a Săptămânilor Filmului Românesc se va desfăşura în perioada 19 septembrie – 9 octombrie 2012 la Cinematograful Odyssée din Strasbourg, şi este organizată într-un moment aniversar de către Odyssée şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, informează un comunicat de presă al ICR Bruxelles. „Cu ocazia împlinirii a […]

17
/09
/12

Cea de-a X-a ediţie a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, organizat de Radio România, în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se va desfăşura, în perioada 17 – 25 septembrie, în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Parcul Tineretului din Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis luni de Serviciul Comunicare al […]

17
/09
/12

Mai multe filme ce aparţin cinematografiei est-europene şi au obţinut premii în competiţiile de gen, vor fi proiectate pentru publicul din Bucureşti la cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF). Evenimentul, ce va avea loc în perioada 27 septembrie şi 7 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional […]

17
/09
/12

1787 – A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii (în vigoare şi astăzi), document ce proclamă SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială.   1821 – A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; a fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, „Şcoala de la Sfântul Sava” […]

17
/09
/12

„Zilele culturii armene la Muzeul Satului” vor fi găzduite în perioada 21-23 Septembrie, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, informează Uniunea Armenilor din România (UAR), într-un comunicat transmis luni, 17 septembrie.   Cu această ocazie Muzeul Satului va fi animat de spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, acestea fiind completate de expoziţii de […]

17
/09
/12

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, susţine, într-un mesaj adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, că anul şcolar ce se deschide „aduce ceva nou”, şi anume clasa pregătitoare şi bacalaureatul profesional, recunoscând că mai sunt multe de rezolvat în sistemul educaţional.   În opinia ministrului Liviu Pop, deschiderea anului şcolar este, şi va fi întotdeauna, […]

17
/09
/12

n. 04/05/1977 Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" Bucuresti, Facultatea Actorie WebSite: www.cristianaraduta.ro culoare par: blond; culoare ochi: caprui; inaltime: 1,70 cm; greutate: 52 kg

14
/09
/12

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu, prezintă o femeie deghizată în haine de cioban şi va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, pe 25 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti.   Portretul ciobăniţei este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, va fi […]

14
/09
/12

Expoziţia „Childhood. Remains and Heritage/ Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”, organizată în cadrul proiectului european cu acelaşi nume, finanţat prin programul Cultura 2007-2013, va fi prezentată, în cadrul unui itinerariu european susţinut de Institutul Cultural Român, la Paris.   În perioada 12-30 septembrie, Institutul Cultural Român de la Paris găzduieşte muzeul copilăriei: un melanj inedit de […]

14
/09
/12

În 1321, a încetat din viaţă poetul Dante Alighieri, creator al limbii literare italiene; este autorul primei capodopere a literaturii moderne europene: “Divina Comedie”, şi a romanului “Viaţa nouă”, considerat primul roman autobiografic din literatura universală (n. 1265).   1769    – S-a născut Alexander von Humboldt, explorator şi geograf, unul dintre ultimii mari savanţi de […]

14
/09
/12

Catherine, soţia prinţului William, a rostit primul său discurs oficial în străinătate joi, în Malayezia, în cadrul celei de-a doua etape a unui amplu turneu Asia-Pacific menit să finalizeze „ucenicia” regală a ducesei de Cambridge, informează AFP. „A le oferi copiilor şi familiilor lor un loc unde să se bucure de sprijin, de îngrijire pentru […]

14
/09
/12

Filmele Despre oameni şi melci, Campania şi Resident Evil: Răsplata au premiera pe marile ecrane în acest sfârşit de săptămână. A treia ediţie a Nopţii Albe a Filmului Românesc are loc vineri seara la Bucureşti şi, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. O expoziţie cu lucrări semnate de Gustav Klimt, realizate […]

14
/09
/12

Teatrul Metropolis vã invitã sâmbãtã, 15 septembrie, la ora 19:00 sã luaṭi parte la premiera spectacolului Jubileul, de Jean-Marie Chevret şi Michèle Ressi. Având-o în rol principal pe Maia Morgenstern şi beneficiind de îndrumarea regizoralã a lui Radu Beligan, piesa promite a fi un adevãrat spectacol. Autenticitatea piesei şi intensitatea la care este jucatã sunt […]