Final de Ideo Ideis #17. Retrospectiva unei săptămâni care a (re)scris poveștile celor peste 8.000 de participanți
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-de-ideo-ideis-17-retrospectiva-unei-saptamani-care-a-rescris-povestile-celor-peste-8-000-de-participanti/

Ideo Ideis #17 a ajuns la final, dar procesul de explorare personală prin teatru continuă pentru liceeni din cele 10 trupele participante. Duminică seară, în aplauzele celor peste 300 de spectatori şi susţinători prezenţi la Gala de închidere a evenimentului organizat în Alexandria, adolescenţii au (re)vizitat cele mai importante momente ale ediţiei şi au fost recompensaţi cu premii constând în participarea la 10 dintre cele mai importante festivaluri de teatru de la noi din ţară. Emoţia a fost cuvântul-cheie în ultima seară de festival, după o ediţie care a înregistrat peste 8.000 de participanţi.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2022

Ultimele șapte zile au fost despre întâlniri, despre conexiuni și despre revelații. După doi ani în care evenimentul a călătorit prin mai multe orașe din țară, trupele, trainerii și mentorii s-au întors în Alexandria, orașul cu 40.000 de locuitori, care le-a devenit, timp de o săptămână, acasă. O sărbătoare dedicată lor, Ideo Ideis i-a adus împreună într-un program intens de ateliere de teatru tânăr și arte alăturate, și le-a oferit ocazia să-și joace spectacolele pe scenă, în fața unui public numeros. Peste 8.000 de spectatori au urmărit reprezentațiile liceenilor, spectacolele de teatru profesionist și proiecțiile de film, participând activ la sesiunile de Q&A, la masterclass-uri, la evenimentele pentru copii și la întâlnirile cu invitații ediției.

,,Vă încurajez să nu vă temeți de greșeli. În meseria noastră, a actorilor, din greșeli se nasc lucruri minunate. Ai voie și chiar e constructiv s-o faci uneori. Un pilot de avion, de exemplu, nu-și permite să greșească, dar în cazul nostru, greșeala poate deveni o adevărată unealtă de creștere și învățare.’’, i-a sfătuit Liviu Pintileasa, aflat pentru prima dată în calitate de mentor la întâlnirea cu adolescenții.

,,Noi nu vrem și nu trebuie să vă modelăm pe voi pentru a deveni un noi mai bun. Noi vă oferim resursele necesare pentru a deveni un voi mai bun. Despre asta e Ideo Ideis.’’, a subliniat Marius Florea Vizante, mentor cu tradiție la Festivalul de Teatru Tânăr.

,,Plec de la Ideo Ideis cu o bucurie de care am tot uitat în ultima vreme. Și asta e ceva ce le tot zic oamenilor cu care mă întâlnesc în această perioadă: bucurați-vă! Și-mi dau seama că spunându-le lor, îmi spun asta mie. Eu sunt persoana căreia încerc să-i amintesc să se bucure întru totul de lucrurile bune care se întâmplă în această vâltoare a lucrurilor. M-a bucurat (re)vederea asta. O iau cu mine acasă!’’, le-a spus actrița Andreea Grămoșteanu adolescenților cărora le-a devenit mentor la această ediție.

Poveștile trupelor de liceeni vor continua în orașele lor, acolo unde, alături de coordonatorii care i-au însoțit la festival, vor implementa sfaturile și direcțiile creative primite din partea trainerilor și mentorilor. În parteneriat cu organizatorii unora dintre cele mai importante evenimente teatrale de la noi din țară, Ideo Ideis le va oferi ocazia de a-și juca spectacolele, în următoarea perioadă, la: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – FITS, Festivalul de Teatru Undercloud, Festivalul de Teatru Piatra Neamț, Săptămâna Comediei Brașov, Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER Baia Mare, Săptămâna Teatrului Tânăr de la Buzău, Festivalul de teatru și film Șerban Ionescu, Theater Networking Talents – TNT Craiova, Festivalul Internațional de Film de Animatie ABIFF și Zilele Teatrului Matei Vișniec și unteatru.

Festivalul nu s-a încheiat pentru echipa de organizatori care a pus la cale cea de-a 17-a ediție a evenimentului. Departamentul tehnic va demonta în următoarele zile cele trei tone de echipament folosit în spațiile incluse pe harta festivalului, iar departamentul de producție, logistică și scenografie se va ocupa de inventarierea și depozitarea elementelor de signalistică, a mobilierului urban și a elementelor de butaforie realizate de la zero din aproape două tone de materiale, cu o lună înainte de festival. Alături de voluntarii Ideo Ideis, cele două departamente au fost premiate pe scena Galei de duminică, în aplauzele tuturor celor prezenți.

O mărturie a zilelor pline de culoare petrecute de participanții Ideo Ideis în această vară, cele patru picturi murale realizate de artiștii Maria Borțoi, Andrei Felea, Maria Zurbagiu și Irina Mocanu vor putea fi admirate pe străzile orașului de toți locuitorii și vizitatorii Alexandriei. Experiența de festival va continua pe tot parcursul anului pentru comunitatea locală, invitată să participe la atelierele și spectacolele incluse în programul Laboratorului Ideo Ideis – un spațiu dedicat dezvoltării personale și comunitare prin teatru și arte alăturate. Programul își propune să faciliteze accesul la informație de calitate și la experiențe de formare relevante și esențiale definirii identității și orientării în viață a tinerilor. Mai multe detalii sunt disponibile pe ideoideis.ro/laboratorul

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.