Ideo Ideis #17 e despre (re)vederi: 32 de artiști se întorc în Alexandria pentru a oferi training și mentorat trupelor de teatru de liceeni
https://www.ziarulmetropolis.ro/ideo-ideis-17-e-despre-revederi-32-de-artisti-se-intorc-in-alexandria-pentru-a-oferi-training-si-mentorat-trupelor-de-teatru-de-liceeni/

La cea de-a 17-a ediţie, revenirea Festivalului de teatru tânăr acasă, în comunitatea din Alexandria, marchează şi revederea cu mentorii şi trainerii a căror prezenţă la Ideo Ideis a devenit deja o tradiţie. Între 15 şi 21 august, adolescenţii din 10 trupe de teatru vor fi ghidaţi de o echipă de 32 de artişti de referinţă, într-o săptămână de explorări prin teatru şi arte alăturate.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2022

Liviu Pintileasa, Florentina Țilea și Gabriel Răuță se alătură în acest an mentorilor, iar printre noutățile absolute ale ediției se numără două ateliere unde participanții vor experimenta procesul de creație din spatele machiajului de scenă și realității virtuale.

„Reîntoarcerea la Ideo Ideis în Alexandria e ca un sentiment de eliberare: se restabilește o ordine, se vindecă o rană, se revine la o normalitate. De-abia aștept revederea!’’, spune actrița Corina Moise.

Fiecare dintre cei 150 de liceeni va alege un fel nou în care să-și provoace creativitatea în unul dintre cele 10 ateliere de arte alăturate. Pe lângă fotografie, muzică, dans, film și scriere creativă, în premieră în istoria festivalului, participanții sunt invitați să facă primii pași în lumea machiajului de teatru, alături de make-up artistul Sofia Iorga, sau pot testa creația și producția VR, în cadrul atelierului multimedia susținut de Marius Cătălin Hodea.

Lista profesioniștilor care vor prelua rolul de traineri în programul atelierelor de arte alăturate continuă cu fotojurnalistul Bogdan Dincă, muzicienii Alexandru Cordonean și Iulia Panici (Via Dacă), coregrafii Simona Dabija, Ioana Marchidan, Răzvan Rotaru, Filip Stoica (Scuze, noi!) și Mariana Gavriciuc, dramaturga Mihaela Michailov și regizoarea Andreea Borțun – unul dintre fondatorii Ideo Ideis. Timp de trei zile, pentru participanți, artele vor deveni instrumente de (re)conectare la sine și la ceilalți.

Întâlnirile cu mentorii le vor oferi trupelor de liceeni inspirație și motivație, amplificând căutările creative din timpul atelierelor și încurajându-i pe adolescenți să le continue în parcursul lor personal și în comunitățile din care fac parte. Mentorii Ideo Ideis #17 sunt: Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Judith State, Andreea Grămoșteanu, Marius Florea Vizante, Gabriel Răuță, Liviu Pintileasa, Florentina Țilea, Istvan Teglas și Maria Obretin. Întâlnirile cu ei (re)creează spațiul safe unde nu există răspunsuri greșite, ci doar chestionări curajoase ale prezentului.

„Aștept cu mare nerăbdare reîntoarcerea festivalului ‘acasă’ pentru că este, într-un fel, și o întoarcere a mea la mine însămi în urmă cu trei ani. Am visat la momentul ăsta în fiecare an în care festivalul a luat noi forme: la săptămâna asta în care timpul parcă se oprește în loc, sălile alea de sport, curțile școlilor, scenele, Conciato și-ntreg orașul parcă ne aparțin, iar noi toți – copii, traineri și mentori deopotrivă – părem că ne hrănim și trăim doar cu emoție și bucurie. Abia aștept!’’, spune Judith State.

Programul de mentorat și ateliere va fi întregit și la această ediție de evenimente dedicate publicului de toate vârstele din Alexandria – comunitatea în care s-a născut festivalul de teatru tânăr în urmă cu 16 ani. Pentru adolescenții din trupele de teatru, dar și pentru iubitorii de teatru și film din oraș, Ideo Ideis #17 vine cu o selecție și mai bogată de evenimente în aer liber: spectacole de teatru pentru cei mari și cei mici, proiecții outdoor, întâlniri cu artiști și profesioniști care regândesc implicarea comunitară, dar și ateliere creative la care publicul va fi invitat să se înscrie.

Mai multe detalii despre evenimentele speciale din cadrul ediției cu numărul #17, precum și programul complet vor fi anunțate în curând.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]