Final pentru proiectul european „Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți”
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-pentru-proiectul-european-inimi-tinere-educatie-sentimentala-prin-cultura-pentru-preadolescenti/

Proiectul european Unprepared Hearts/ Inimi tinere – Educaţie sentimentală prin cultură pentru preadolescenţi se încheie oficial pe data de 1 iulie 2020 printr-un eveniment online internaţional.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2020

Cu începere de la ora 16:00 (ora României), educatorii culturali, ariștii, profesorii și profesioniștii interesați de educația preadolescenților sunt invitați să participe la Conferința finală. 

Întâlnirea găzduită de către partenerii italieni de la MUBA – Muzeul Copilului din Milano  reprezintă nu numai o ocazie de bilanț și de rememorare a momentelor speciale din cadrul proiectului, ci și o ocazie de împărtășire a experiențelor și lecțiilor învățate de-a lungul unui an și jumătate de desfășurare a activităților dedicate preadolescenților și, nu în mică măsură, educatorilor culturali. 

Pe lângă bunele practici și provocările asociate proiectului, despre care se va discuta în cadrul Conferinței online, organizatorii își doresc să parcurgă o ultimă călătorie în interiorul experienței Unprepared Hearts/ Inimi tinere, pentru a extrage învățăminte pentru dezvoltarea de programe viitoare de educație culturală și emoțională pentru copii și adolescenți. Apoi, de la orele 17.30 va fi organizat un live streaming pentru atelierele Seven Valleys (Cehia) și Embroidered Feelings (Italia).  

Persoanele interesate să participe le eveniment sunt rugate să se înscrie pe email la adresa [email protected] , de unde vor primi informații suplimentare și linkul de participare.

De asemenea, în cadrul proiectului s-a realizat și o metodologie care ajută educatorii culturali și artiștii implicați în educație prin cultură să dezvolte programe eficiente, pornind de la modelul atelierelor-spectacol NESPUS proiectate de echipa din România și derulate în cadrul proiectului. La acestea au participat cca. 700 de copii din România, Italia și Cehia. 

Atelierul-spectacol NESPUS explorează în profunzime sentimentul de rușine, una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentează cei mici. Spectacolul are o abordare interactivă și fluidă, care poate fi adaptată la spațiul expozițional al unui muzeu de artă, fiind conceput și pus în scenă de dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista Aurora Király, cu sprijinul consultanților: Mihai Iacob, psiholog, și Codruța Cruceanu, curator, facilitator cultural și educațional.

Codruța Cruceanu, curator, despre efectele NESPUS – „Dialogul (mediat) între artist sau operă de artă și participant, propus în cadrul atelierului, are următoarele beneficii educaționale și culturale: deschide perspective variate și face sesizabil jocul obiectiv-subiectiv; pune în valoare puterea emoțională și empatică a artei și a tehnicilor artistice; valorifică lucrul în echipă; oferă o abordare non-ierarhică: învățarea ”împreună”, reciprocitatea, schimbul de idei și experiențe, deschidere spre dialog, acceptarea diferenței; transmiterea de informații și valori se face în ambele sensuri; implică diferitele simțuri  ale participanților; facilitează o cunoaștere directă, experiențială, imediată, autentică, o (inter)mediere sensibilă, capabilă să conducă la relevanță personalizată; încurajează exprimarea liberă și oferă tehnici noi de lucru profesorilor, educatorilor și artiștilor.”

Programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru pre-adolescenți s-a desfășurat în perioada ianuarie 2019 –  iulie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. Cei trei parteneri, Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia au proiectat trei serii de ateliere, propunând o călătorie culturală pentru preadolescenți, implicând activități de mediere artistică urmărind educația sentimentală, o temă care nu este abordată aproape deloc în țările implicate.

Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, reprezintă o călătorie artistică pentru pre-adolescenți și propune activități de mediere artistică pentru copiii de 9-13 ani, abordând educația sentimentală, o temă despre care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate. 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

Mai multe despre proiect găsiți la: https://asociatiadadece.ro/project/unprepared-hearts/ sau aici: http://www.unpreparedhearts.com/en

04
/03
/13

Ideea în jurul căreia se construiește conceptul ART HUB este aceea de spațiu multifuncțional oferit spre utilizare unui număr mare de persoane din domeniul artelor, managementului cultural, publicității și comunicării. Totodată, ART HUB este locul unde timpul poate fi petrecut în mod creativ și plăcut, un spațiu de întâlnire, lucru sau relaxare destinat oamenilor ce activează în domenii artistice […]

01
/03
/13

Bucureşti, 27 februarie 2013, CREATIVE ARTS (www.creativearts.ro) organizează duminică, 3 martie a.c., începând cu ora 13:00, la Caffé D`Arthé (Bucureşti, Str. Popa Nan, nr. 7) un atelier de personalizat colanţi.  Cu ajutorul trainerilor Creative Arts veţi da un suflu nou ciorapilor şi colanţilor dumneavoastră printr-un atelier. Urban Legs reprezintă cel de-al şaptelea atelier din platforma […]

25
/02
/13

În perioada 20 iunie 2012- 24 februarie 2013, la Muzeul Naṭional de Artã al României a avut loc expoziṭia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI – XIX.   Cabinetul de desene şi gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României a prezentat expoziţia Antichitatea clasică între documentar şi fantezie. Gravuri din secolele XVI […]

25
/02
/13

Pânã la data de 26 mai 2013, doritorii vor putea vizita la MNAR expoziṭia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului.   Cabinetul de Desene şi Gravuri al Muzeului Naţional de Artă al României prezintă expoziţia temporară Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului. Expoziţia Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a […]

22
/02
/13

În februarie, Muzeul Național de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenți cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveștilor nebănuite din spatele operelor de artă.   “Realitatea din spatele imaginii”   Exista oare noțiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab […]