Final pentru proiectul european „Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți”
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-pentru-proiectul-european-inimi-tinere-educatie-sentimentala-prin-cultura-pentru-preadolescenti/

Proiectul european Unprepared Hearts/ Inimi tinere – Educaţie sentimentală prin cultură pentru preadolescenţi se încheie oficial pe data de 1 iulie 2020 printr-un eveniment online internaţional.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2020

Cu începere de la ora 16:00 (ora României), educatorii culturali, ariștii, profesorii și profesioniștii interesați de educația preadolescenților sunt invitați să participe la Conferința finală. 

Întâlnirea găzduită de către partenerii italieni de la MUBA – Muzeul Copilului din Milano  reprezintă nu numai o ocazie de bilanț și de rememorare a momentelor speciale din cadrul proiectului, ci și o ocazie de împărtășire a experiențelor și lecțiilor învățate de-a lungul unui an și jumătate de desfășurare a activităților dedicate preadolescenților și, nu în mică măsură, educatorilor culturali. 

Pe lângă bunele practici și provocările asociate proiectului, despre care se va discuta în cadrul Conferinței online, organizatorii își doresc să parcurgă o ultimă călătorie în interiorul experienței Unprepared Hearts/ Inimi tinere, pentru a extrage învățăminte pentru dezvoltarea de programe viitoare de educație culturală și emoțională pentru copii și adolescenți. Apoi, de la orele 17.30 va fi organizat un live streaming pentru atelierele Seven Valleys (Cehia) și Embroidered Feelings (Italia).  

Persoanele interesate să participe le eveniment sunt rugate să se înscrie pe email la adresa e.borromeo@muba.it , de unde vor primi informații suplimentare și linkul de participare.

De asemenea, în cadrul proiectului s-a realizat și o metodologie care ajută educatorii culturali și artiștii implicați în educație prin cultură să dezvolte programe eficiente, pornind de la modelul atelierelor-spectacol NESPUS proiectate de echipa din România și derulate în cadrul proiectului. La acestea au participat cca. 700 de copii din România, Italia și Cehia. 

Atelierul-spectacol NESPUS explorează în profunzime sentimentul de rușine, una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentează cei mici. Spectacolul are o abordare interactivă și fluidă, care poate fi adaptată la spațiul expozițional al unui muzeu de artă, fiind conceput și pus în scenă de dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista Aurora Király, cu sprijinul consultanților: Mihai Iacob, psiholog, și Codruța Cruceanu, curator, facilitator cultural și educațional.

Codruța Cruceanu, curator, despre efectele NESPUS – „Dialogul (mediat) între artist sau operă de artă și participant, propus în cadrul atelierului, are următoarele beneficii educaționale și culturale: deschide perspective variate și face sesizabil jocul obiectiv-subiectiv; pune în valoare puterea emoțională și empatică a artei și a tehnicilor artistice; valorifică lucrul în echipă; oferă o abordare non-ierarhică: învățarea ”împreună”, reciprocitatea, schimbul de idei și experiențe, deschidere spre dialog, acceptarea diferenței; transmiterea de informații și valori se face în ambele sensuri; implică diferitele simțuri  ale participanților; facilitează o cunoaștere directă, experiențială, imediată, autentică, o (inter)mediere sensibilă, capabilă să conducă la relevanță personalizată; încurajează exprimarea liberă și oferă tehnici noi de lucru profesorilor, educatorilor și artiștilor.”

Programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru pre-adolescenți s-a desfășurat în perioada ianuarie 2019 –  iulie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. Cei trei parteneri, Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia au proiectat trei serii de ateliere, propunând o călătorie culturală pentru preadolescenți, implicând activități de mediere artistică urmărind educația sentimentală, o temă care nu este abordată aproape deloc în țările implicate.

Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, reprezintă o călătorie artistică pentru pre-adolescenți și propune activități de mediere artistică pentru copiii de 9-13 ani, abordând educația sentimentală, o temă despre care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate. 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

Mai multe despre proiect găsiți la: https://asociatiadadece.ro/project/unprepared-hearts/ sau aici: http://www.unpreparedhearts.com/en

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.

13
/10
/20

Expoziția-fenomen „Woman Unchained“ by Irina Greciuhina, care-a fost deschisă timp de o lună în spațiul expozițional Arbor.art.room, perioadă în care s-a bucurat de un imens succes, s-a închis în „real“, dar iubitorii de frumos mai au o șansă să contemple „Cina cea de taină“ cu femei și alte lucrări care i-au încântat pe bucureșteni în această perioadă.

12
/10
/20

Maria Orosan-Telea condensează în spațiul Kunsthalle Bega Box sub numele Later Edit 13 evenimente cuprinse în programul „Draft” - un program curatorial despre proiecte artistice în stadiu de idee, parțial realizate sau replicabile la scară mai mare, desfășurat din 2018 în Biblioteca Pavilion din Timișoara.

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

Pagina 1 din 5812345...102030...Ultima »