Final pentru proiectul european „Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți”
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-pentru-proiectul-european-inimi-tinere-educatie-sentimentala-prin-cultura-pentru-preadolescenti/

Proiectul european Unprepared Hearts/ Inimi tinere – Educaţie sentimentală prin cultură pentru preadolescenţi se încheie oficial pe data de 1 iulie 2020 printr-un eveniment online internaţional.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2020

Cu începere de la ora 16:00 (ora României), educatorii culturali, ariștii, profesorii și profesioniștii interesați de educația preadolescenților sunt invitați să participe la Conferința finală. 

Întâlnirea găzduită de către partenerii italieni de la MUBA – Muzeul Copilului din Milano  reprezintă nu numai o ocazie de bilanț și de rememorare a momentelor speciale din cadrul proiectului, ci și o ocazie de împărtășire a experiențelor și lecțiilor învățate de-a lungul unui an și jumătate de desfășurare a activităților dedicate preadolescenților și, nu în mică măsură, educatorilor culturali. 

Pe lângă bunele practici și provocările asociate proiectului, despre care se va discuta în cadrul Conferinței online, organizatorii își doresc să parcurgă o ultimă călătorie în interiorul experienței Unprepared Hearts/ Inimi tinere, pentru a extrage învățăminte pentru dezvoltarea de programe viitoare de educație culturală și emoțională pentru copii și adolescenți. Apoi, de la orele 17.30 va fi organizat un live streaming pentru atelierele Seven Valleys (Cehia) și Embroidered Feelings (Italia).  

Persoanele interesate să participe le eveniment sunt rugate să se înscrie pe email la adresa e.borromeo@muba.it , de unde vor primi informații suplimentare și linkul de participare.

De asemenea, în cadrul proiectului s-a realizat și o metodologie care ajută educatorii culturali și artiștii implicați în educație prin cultură să dezvolte programe eficiente, pornind de la modelul atelierelor-spectacol NESPUS proiectate de echipa din România și derulate în cadrul proiectului. La acestea au participat cca. 700 de copii din România, Italia și Cehia. 

Atelierul-spectacol NESPUS explorează în profunzime sentimentul de rușine, una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentează cei mici. Spectacolul are o abordare interactivă și fluidă, care poate fi adaptată la spațiul expozițional al unui muzeu de artă, fiind conceput și pus în scenă de dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista Aurora Király, cu sprijinul consultanților: Mihai Iacob, psiholog, și Codruța Cruceanu, curator, facilitator cultural și educațional.

Codruța Cruceanu, curator, despre efectele NESPUS – „Dialogul (mediat) între artist sau operă de artă și participant, propus în cadrul atelierului, are următoarele beneficii educaționale și culturale: deschide perspective variate și face sesizabil jocul obiectiv-subiectiv; pune în valoare puterea emoțională și empatică a artei și a tehnicilor artistice; valorifică lucrul în echipă; oferă o abordare non-ierarhică: învățarea ”împreună”, reciprocitatea, schimbul de idei și experiențe, deschidere spre dialog, acceptarea diferenței; transmiterea de informații și valori se face în ambele sensuri; implică diferitele simțuri  ale participanților; facilitează o cunoaștere directă, experiențială, imediată, autentică, o (inter)mediere sensibilă, capabilă să conducă la relevanță personalizată; încurajează exprimarea liberă și oferă tehnici noi de lucru profesorilor, educatorilor și artiștilor.”

Programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru pre-adolescenți s-a desfășurat în perioada ianuarie 2019 –  iulie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. Cei trei parteneri, Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia au proiectat trei serii de ateliere, propunând o călătorie culturală pentru preadolescenți, implicând activități de mediere artistică urmărind educația sentimentală, o temă care nu este abordată aproape deloc în țările implicate.

Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, reprezintă o călătorie artistică pentru pre-adolescenți și propune activități de mediere artistică pentru copiii de 9-13 ani, abordând educația sentimentală, o temă despre care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate. 

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.

Mai multe despre proiect găsiți la: https://asociatiadadece.ro/project/unprepared-hearts/ sau aici: http://www.unpreparedhearts.com/en

05
/07
/20

Biblioteca de New Media Art pentru Copii îi invită pe cei mici într-o aventură virtuală educativă și distractivă, care-i poartă prin toate etapele de creare a unei super animații, ajutându-i să înțeleagă, pas cu pas, cum pot deveni chiar ei, din spectatori de desene animate, creatori.

26
/06
/20

În noaptea din 27 spre 28 iunie 1916 în casa lui din Bucureşti, de pe strada Mendeleev, Ștefan Luchian trăia ultimele clipe dintr-o lungă agonie. Pe şevalet, se afla ultima lui creaţie rămasă neterminată: un chip de femeie.

09
/06
/20

Sâmbătă, 13 iunie, de Ziua Porților Deschise, Fundația Calea Victoriei vine în vizită la tine! Și aduce în dar demo-uri gratuite la cele mai îndrăgite cursuri din program, reduceri care durează un weekend întreg, lectori simpatici și o mulțime de alți oameni care au aceleași pasiuni ca tine.

03
/06
/20

Muzeul Naţional Cotroceni vine în întâmpinarea publicului pasionat de artă şi istorie, reluând din data de 2 iunie 2020 şi activitatea expoziţională. Un proiect cultural valoros, expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, este inclus de astăzi în circuitul de vizitare al muzeului.

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

21
/05
/20

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale.

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.

Pagina 1 din 5512345...102030...Ultima »