FITS 2019 – 5 idei de la Anthony Missen – cofondator și director artistic al Companiei Chameleon
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2019-%e2%80%93-5-idei-de-la-anthony-missen-cofondator-%c8%99i-director-artistic-al-companiei-chameleon/

Coregraful Anthony Missen a vorbit într-o conferinţă de presă susţinută pe 15 iunie la Sibiu, la Librăria Habitus, despre spectacolul „Bărbaţi la puterea a cincea“, care poate fi văzut în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (14-23 iunie). Iată 5 idei ale directorului artistic al Companiei Chameleon. Spectacolul poate fi văzut pe 15 iunie, de la ora 19.45, şi pe 16 iunie, de la ora 18.00, în Piaţa Habermann.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 iunie 2019

1. Am ajuns într-o organizație mare (n.r. Compania Chameleon), cu un profil național și internațional foarte bun. Facem cursuri pentru tineri din comunicatea locală, creăm opere pentru scene, librării, biblioteci, facem turnee internationale, avem programe pentru închisori. Încercăm să aducem dansul acolo unde e nevoie de el.

2. Ce putem face ca impactul social să fie pozitiv? Fie că vorbim de persoane cu probleme mintale, fie că vorbim despre tineri. Încercăm să arătăm cum ne-a ajutat pe noi dansul și să îl includem și în viața celorlalți.

3. Cred că oamenii au niște baze comune și ceea ce facem noi vorbește despre condiția umană în moduri foarte diferite. Încercăm să prezentăm ceva pe care oamenii să-l poată înțelege și simți. Baza este formată din iubire, moarte, teamă. Dacă te uiți la un film vei simți același lucru ca persoana care este lângă tine. Nu contează unde ne prezentăm un spectacol, contează conținutul, pentru că prezentăm lucruri cu care să se poată asocia oricine.

4. Uneori, spectacolul nostru este distractiv, alteori este stupid sau agresiv, alteori este delicat și toate astea țin publicul implicat. Am creat spectacole în exterior pentru că sunt unii oameni care nu merg niciodată în sălile de spectacole.

5. Oamenii s-au schimbat mult în ultimii trei ani, de când am fost ultima oară la Sibiu. Trebuie să menționez Brexitul, care cauzează multă diviziune și probleme sociale. E important să umpli strada cu ceva pozitiv și să ne detașăm de problemele politice chiar și pentru un timp scurt.

Conferința a fost moderată de Octavian Saiu.

INFO

MAREA BRITANIE

Company Chameleon

Bărbați la puterea a cincea
(Of Man And Beast)

Coregrafia: Anthony Missen

Cu: Kevin Edward Turner, Theo Fapohunda, Lee Clayden, Thomasin Gulgec, David Colley

Un spectacol în aer liber de neuitat, ce explorează și descoperă multiplele fațete ale masculinității. „Bărbați la puterea a cincea” aduce o perspectivă puternică și totodată afectivă asupra dinamicii și comportamentelor unui grup de bărbați. Spectacolul urmărește un grup de prieteni în diferite situații, în care bravada e cuvânt de lege, iar agresivitatea e în floare: dacă vrei să fii parte din gașcă, trebuie să fii dur, amuzant și să ai reflexe rapide. Când ierarhia se schimbă, apar fisuri în structura grupului și nu va mai dura mult până când personajele se vor vedea nevoite să își pună sub semnul întrebării propria identitate, precum și însemnătatea integrării și apartenenței la un grup. Plin de simboluri și cu un ritm profund, spectacolul este în același timp neobișnuit. Acesta aduce în lumina reflectoarelor stilul unic al Company Chameleon, dar și un amalgam bogat de tehnici de dans și de mișcare. Coregrafia lui Anthony Missen abundă de curaj, dar și de eleganță, fiind pusă în scenă de cinci dansatori de excepție. Pe alocuri extrem de amuzat, dar conținând scene sumbre cu note de amenințare, „Bărbați la puterea a cincea” pune o oglindă în fața societății noastre și astfel ne provoacă și ne emoționează.

Comandat de Without Walls, Ageas Salisbury International Arts Festival și Merchant City Festival Glasgow

19
/12
/14

CRONICĂ DE FILM Nimic nu părea să anunțe schimbarea de direcție. După ce a regizat două parodii reușite la filmele cu spioni și, în special, la seria cu James Bond și, ulterior, filmul de mega-succes „The Artist”, francezul Michel Hazanavicius se lansează în drama de război.

18
/12
/14

Cel de-al cincilea concert pe care celebrul violonist André Rieu îl va susține la București este programat pentru sâmbătă, 6 iunie 2015, în Piața Constituției. Biletele sunt disponibile începând de astăzi, 18 decembrie, de la ora 18.00, în rețeaua Eventim și prin partenerii autorizați.

18
/12
/14

Mircea Dinescu se află duminică, 21 decembrie, la Politică şi delicateţuri, faţă în faţă cu un personaj care îl cunoaşte... ca pe buzunarul lui! Actorul Mihai Bendeac îl înâlneşte pentru prima dată pe Mircea Dinescu, cel pe care îl imită constant în emisiunile sale de umor. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită duminică, de la ora 15.25, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

18
/12
/14

„Un ins colosal – abordează totul cu aceeaşi perfecţiune – în filosofie, muzică, artă dramatică”, așa îl descria pianista Cella Delavrancea, care l-a cunoscut pe I.L. Caragiale la Berlin. Pe de altă parte - un ins pasional, amorezat, cu ochii care-i fugeau după femei.

18
/12
/14

Cea de-a 5-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF s-a încheiat duminică, 14 decembrie, la CinemaPRO, după 5 zile de festival, 3 proiecții sold out, 75 de filme și 4 evenimnete speciale experimentate și vizionate de peste 7000 de spectatori.

18
/12
/14

Trei documentare istorice care conservă o bucată vie a românilor vor încheia proiectul inițiat de Radio România Cultural în parteneriat cu Docuart, “Baricada Culturală”. Documentarele cu temă comunistă semnate de Andrei Ujică și Sinisa Dragin vor fi difuzate în regim live streaming în zilele de 18, 22 și 23 decembrie, începând cu ora 22:00 pe radioromaniacultural.ro.

18
/12
/14

Un concert comemorativ, dedicat aniversării a 25 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989 va avea loc duminică, 21 decembrie, de la ora 18.00, la Sala mare a Ateneului Român. Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de Horia Andreescu, va interpreta „Recviem“, de Wolfgang Amadeus Mozart.

18
/12
/14

Filmul "Ida", regizat de cineastul polonez Pawel Pawlikowski, a fost recompensat miercuri cu premiul LUX pe 2014, decernat de Parlamentul European în cadrul unei sesiuni extraordinare a forului european, organizată la Strasbourg.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Mă bucur că articolul despre „capcanele pleonasmelor” a suscitat interes. Pentru a lămuri câteva aspecte ale folosirii pleonasmelor, voi adăuga acum câteva precizări.

17
/12
/14

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a organizat ultima conferinţă de presă a anului 2014, dedicată celor mai noi producţii ale Secţiei Române a TNRS, în regia lui Radu Afrim. Cele două spectacole care se repetă intens de şase săptămâni, vor fi prezentate în avanpremieră sâmbătă, 20 decembrie şi duminică, 21 decembrie, ora 19:00: „Girafe” , Fabula urbană #1 şi „Bizoni”, Fabula urbană #2.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.