FITS 2019 – 5 idei de la Anthony Missen – cofondator și director artistic al Companiei Chameleon
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2019-%e2%80%93-5-idei-de-la-anthony-missen-cofondator-%c8%99i-director-artistic-al-companiei-chameleon/

Coregraful Anthony Missen a vorbit într-o conferinţă de presă susţinută pe 15 iunie la Sibiu, la Librăria Habitus, despre spectacolul „Bărbaţi la puterea a cincea“, care poate fi văzut în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (14-23 iunie). Iată 5 idei ale directorului artistic al Companiei Chameleon. Spectacolul poate fi văzut pe 15 iunie, de la ora 19.45, şi pe 16 iunie, de la ora 18.00, în Piaţa Habermann.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 iunie 2019

1. Am ajuns într-o organizație mare (n.r. Compania Chameleon), cu un profil național și internațional foarte bun. Facem cursuri pentru tineri din comunicatea locală, creăm opere pentru scene, librării, biblioteci, facem turnee internationale, avem programe pentru închisori. Încercăm să aducem dansul acolo unde e nevoie de el.

2. Ce putem face ca impactul social să fie pozitiv? Fie că vorbim de persoane cu probleme mintale, fie că vorbim despre tineri. Încercăm să arătăm cum ne-a ajutat pe noi dansul și să îl includem și în viața celorlalți.

3. Cred că oamenii au niște baze comune și ceea ce facem noi vorbește despre condiția umană în moduri foarte diferite. Încercăm să prezentăm ceva pe care oamenii să-l poată înțelege și simți. Baza este formată din iubire, moarte, teamă. Dacă te uiți la un film vei simți același lucru ca persoana care este lângă tine. Nu contează unde ne prezentăm un spectacol, contează conținutul, pentru că prezentăm lucruri cu care să se poată asocia oricine.

4. Uneori, spectacolul nostru este distractiv, alteori este stupid sau agresiv, alteori este delicat și toate astea țin publicul implicat. Am creat spectacole în exterior pentru că sunt unii oameni care nu merg niciodată în sălile de spectacole.

5. Oamenii s-au schimbat mult în ultimii trei ani, de când am fost ultima oară la Sibiu. Trebuie să menționez Brexitul, care cauzează multă diviziune și probleme sociale. E important să umpli strada cu ceva pozitiv și să ne detașăm de problemele politice chiar și pentru un timp scurt.

Conferința a fost moderată de Octavian Saiu.

INFO

MAREA BRITANIE

Company Chameleon

Bărbați la puterea a cincea
(Of Man And Beast)

Coregrafia: Anthony Missen

Cu: Kevin Edward Turner, Theo Fapohunda, Lee Clayden, Thomasin Gulgec, David Colley

Un spectacol în aer liber de neuitat, ce explorează și descoperă multiplele fațete ale masculinității. „Bărbați la puterea a cincea” aduce o perspectivă puternică și totodată afectivă asupra dinamicii și comportamentelor unui grup de bărbați. Spectacolul urmărește un grup de prieteni în diferite situații, în care bravada e cuvânt de lege, iar agresivitatea e în floare: dacă vrei să fii parte din gașcă, trebuie să fii dur, amuzant și să ai reflexe rapide. Când ierarhia se schimbă, apar fisuri în structura grupului și nu va mai dura mult până când personajele se vor vedea nevoite să își pună sub semnul întrebării propria identitate, precum și însemnătatea integrării și apartenenței la un grup. Plin de simboluri și cu un ritm profund, spectacolul este în același timp neobișnuit. Acesta aduce în lumina reflectoarelor stilul unic al Company Chameleon, dar și un amalgam bogat de tehnici de dans și de mișcare. Coregrafia lui Anthony Missen abundă de curaj, dar și de eleganță, fiind pusă în scenă de cinci dansatori de excepție. Pe alocuri extrem de amuzat, dar conținând scene sumbre cu note de amenințare, „Bărbați la puterea a cincea” pune o oglindă în fața societății noastre și astfel ne provoacă și ne emoționează.

Comandat de Without Walls, Ageas Salisbury International Arts Festival și Merchant City Festival Glasgow

13
/08
/14

"Minuni/ Le meraviglie", filmul recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Cannes 2014 şi în care rolul principal este interpretat de românca Alexandra Lungu, a deschis, marţi seară, Festivalul Internaţional de Film Independent Anonimul de la Bucureşti.

13
/08
/14

Când eram mai tânăr începusem să scriu o nuvelă în care toți oamenii care se sinucideau ajungeau în rai, unde însuși Bunul Dumnezeu îi întâmpina călduros și îi felicita, ca pe singurii care înțeleseseră cu adevărat calea. Luciditatea îi îndemna pe toți la decența gestului final.

12
/08
/14

De la primele concerte ale celei de-a 15-a ediții, Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” și-a onorat renumele de promotor al tinerelor talente muzicale ale României, pe care le aduce în fața publicului din Sinaia, Bușteni, Brașov, Sibiu și București, alături de muzicieni consacrați de nivel internațional, sub îndrumarea neobositului muzician Marin Cazacu.

12
/08
/14

Actorul american Robin Williams, cunoscut în special pentru rolurile sale din filmele "Mrs. Doubtfire" şi "Cercul poeţilor dispăruţi", a decedat la domiciliul său. Conform anunţului făcut de poliţie, se pare că este vorba despre o sinucidere.

12
/08
/14

Avusese deja câteva roluri la Teatrul de Comedie, când a primit un telefon. "Mi s-a spus că domnul Nae Caranfil face un film şi mă cheamă la casting… După ce am închis telefonul m-am aruncat în genunchi de fericire, ca fotbaliştii, pe mocheta din sufragerie, şi mi-am julit amândoi genunchii”.

11
/08
/14

Istoricul Lucian Boia, autorul volumului Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări, apărut la editura Humanitas, este invitatul librăriei Humanitas Kretzulescu, joi, 14 august, de la ora 19.00, la o nouă ediţie Joia linguriţelor, dedicată Primului Război Mondial.

11
/08
/14

MEMORIA CULTURALĂ N-a trecut printr-o şcoală de teatru, dar la spectacolele care au la bază texte scrise de el, se râde mult. Se spune că, în dramaturgie, Teodor Mazilu este „al doilea după Caragiale”. S-a născut pe 11 august 1930.