FITS 2019. Aleea și Gala Celebrităților
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2019-aleea-%c8%99i-gala-celebrit%c4%83%c8%9bilor/

Aleea şi Gala Celebrităţilor din cadrul FITS reprezintă în egală măsură o onoare şi un privilegiu prin prezenţa, la Sibiu, a unora dintre cele mai expresive personalităţi din lumea artelor spectacolului.

Un articol de Petre Ivan|19 iunie 2019

Ediția Galei din acest an, care va avea loc în 22 iunie, de la ora 19:00, la Filarmonica de Stat din Sibiu, îi sărbătorește pe cei șase artiști care primesc stele pe Aleea Celebrităților, dar și personalitățile care vor fi distinse cu premii speciale.

Inspirată de celebra Walk of Fame de la Hollywood, Aleea Celebrităţilor din Sibiu este gândită ca un eveniment cultural prin care sunt sărbătoriți unii din cei mai mari creatori din lumea artelor spectacolului, iar anul acesta, îi omagiem pe Sidi Larbi Cherkaoui – coregraf, dansator, Pippo Delbono – actor, regizor, Stan Lai – dramaturg, regizor, Maia Morgenstern – actriță de film și teatru, Emmanuel Demarcy-Mota – actor, regizor, Michael Thalheimer – regizor.

Sidi Larbi Cherkaoui este director artistic la Royal Ballet Flanders și artist asociat la Sadler’s Wells, Londra, și la Théâtre National de Bretagne, Rennes. Și-a făcut debutul în coregrafie în 1999, iar de atunci a creat peste 50 de momente coregrafice care i-au adus mai multe premii internaționale. A lucrat cu teatre, opere și companii de balet celebre, lansându-și propria companie, Eastman.

Personalitate creatoare complexă, actor de teatru și de film, regizor și autor, Pippo Delbono este cunoscut, în special, pentru activitatea sa desfășurată pe scena de teatru, alături de compania care-i poartă numele, ce s-a impus în întreaga lume încă din 1987, anul înființării sale. Spectacolele semnate de el s-au jucat în peste 50 de țări, iar dintre cele mai cunoscute producții amintim Dopo la Battaglia (După bătălie), Orchidee (Orhidee), Vangelo (Evanghelie) și La Gioia (Bucuria).

Maia Morgenstern este una dintre cele mai cunoscute și apreciate actrițe de teatru și de film lucru pentru care a și fost onorată cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, în Franța și Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer, în România. Printre rolurile notabile pe scenă se numără Lola Lola din „Îngerul albastru” sau Kathleen Hogan în „Park Your Car in Harvard Yard”. Ea este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele „Balanța”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patul lui Procust”, „Orient Express” ori „Patimile lui Hristos”.

„Cel mai bun dramaturg și regizor de limbă chineză din lume” (BBC); „Emblematic dramaturg și regizor de limbă chineză al generației sale” (China Daily); „Regizor de top al Asiei” (Asiaweek) sunt doar câteva dintre recenziile despre regizorul și dramaturgul Stai Lai, ale cărui piese au dat o dimensiune efervescentă culturii teatrale moderne din lumea chineză.

Emmanuel Demarcy-Mota este directorul Théâtre de la Ville și directorul general al Festivalului de Toamnă de la Paris. Printre numeroasele spectacole puse în scenă de Demarcy-Mota se numără „Casimir și Caroline”, de Horváth (Théâtre de la Ville, 2010); „Victor or Power to the Children”, de Roger Vitrac (Théâtre de la Ville, 2012); „Alice et autres merveilles”, de Melquiot (2015); „Starea de asediu”, de Albert Camus (2017).

Michael Thalheimer este regizor angajat la Berliner Ensemble. Montările lui au obținut numeroase premii, printre care Premiul pentru inovare din partea postului TV 3sat, premiul Friedrich – Luft Berlin, două premii „Masca de aur” la Moscova și mai multe premii Nestroy. Multe dintre producțiile sale au fost invitate la Berliner Theatertreffen, ultima fiind „Medeea” în 2013, precum și la festivaluri internaționale.

Gala Celebrităților reprezintă o sărbătoare a excelenței în artele spectacolului. E atât un moment al premianților, cât și o bucurie sinceră a publicului care poate să aplaude la scenă deschisă creatorii actelor culturale. De la inaugurarea acestui proiect, acum șase ani, au fost acordate 38 de stele.

***

Ploaia torențială de ieri nu a anulat niciun spectacol de stradă și nici nu a speriat publicul. În săli, în piețe sau pe pietonală, sărbătoarea artelor spectacolului și-a continuat nestingherită parcursul festiv, cu trenă de admiratori care au dansat și au cântat alături de artiști sau, dimpotrivă, au stat așezați și tăcuți izbucnind în urale abia după lăsarea cortinei.

Programul FITS 2019 continuă cu o nouă serie de spectacole-eveniment așteptate cu nerăbdare de publicul prezent în sălile de spectacole. Compania Fly Theatre din Atena prezintă o întâlnire cu Frida Kahlo, pictorița mexicană fiind interpretată de Katerina Damvoglou, într-o lume creată de Robin Beer, care utilizează bogate materiale audio și video ce îmbracă scena și explorează povestea artistei, constrângerile fizice împotriva cărora a luptat ea, precum și durerea transformată de aceasta într-un univers plin de viață și de mișcare.

„Starea de asediu” a lui Albert Camus se vede la festival prin Théâtre de la Ville-Paris, pe 18 și 19 iunie, la Fabrica de Cultură UniCredit la Construcții S.A. (Sala Faust).

Povestea? Un oraș bizar, liniștit, dar în același timp tensionat. Deodată, apare un tiran și preia puterea. Vorbim despre Ciumă, care impune declararea stării de asediu. Din acel moment, orașul este supus unei dictaturi feroce: suspendarea drepturilor fundamentale, reguli inumane, teroare.

E circ astăzi la FITS, de la ora 18, la Redal Expo, alături de membrii companiei suedeze Svalbard, dar și dans pasional, pe scena de la „Ion Besoiu”: „Flamenco ca destin”, Ballet Flamenco Jesús Carmona (Spania).

Festivalul de Teatru de la Sibiu a început în 14 iunie și promite să dăruiască publicului prezent o mare de diversitate culturală și artistică. Programul festivalului poate fi consultat pe www.sibfest.ro. Organizatorii festivalului reamintesc de aplicaţia de mobil FITS2019, pusă la dispoziție cu ajutorul partenerilor UniCredit Bank, care te ajută să fii mereu conectat la tot ce se întâmplă în festival: program spectacole, bilete, locațiile spațiilor de joc, personalizare experiență FITS. Ea poate fi descărcată din Google Play și App Store.

Biletele pentru FITS 2019 pot fi achiziționate online sau de la Agenția Teatrală din Sibiu (strada Nicolae Bălcescu 17). În timpul festivalului, Agenția va fi deschisă zilnic, între 10:00 și 20:00.

Foto: FITS 2019 – facebook

18
/09
/12

Teatrul Bulandra din Bucureşti împlineşte marţi, 65 de ani de la inaugurare, în 1947 născându-se sub numele de Teatrul Municipal, cu piesa ”Insula” de Mihail Sebastian. Directorul instituţiei de cultură, regizorul Alexandru Darie, a declarat, cu această feicită ocazie, că teatrul se dovedeşte a fi, şi în contemporaneitate, un loc de meditaţie. „În mod evident […]

18
/09
/12

În 1783, a încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor); este considerat fondatorul calculului variaţional (n. 15 aprilie 1707)   1831 – A încetat din viaţă poetul Vasile Cârlova (poeziile: „Înserare”, „Ruinurile Târgoviştii”) (n. 4 februarie 1809) 1883 – S-a inaugurat, la Bucureşti, „Expoziţia cooperatorilor din ţară”, exclusiv cu […]

17
/09
/12

Prima ediţie a Săptămânilor Filmului Românesc se va desfăşura în perioada 19 septembrie – 9 octombrie 2012 la Cinematograful Odyssée din Strasbourg, şi este organizată într-un moment aniversar de către Odyssée şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg, cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles, informează un comunicat de presă al ICR Bruxelles. „Cu ocazia împlinirii a […]

17
/09
/12

Cea de-a X-a ediţie a Târgului Gaudeamus Carte Şcolară, organizat de Radio România, în parteneriat cu Uniunea Editorilor din România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, se va desfăşura, în perioada 17 – 25 septembrie, în incinta unui pavilion expoziţional amplasat în Parcul Tineretului din Bucureşti. Potrivit unui comunicat transmis luni de Serviciul Comunicare al […]

17
/09
/12

Mai multe filme ce aparţin cinematografiei est-europene şi au obţinut premii în competiţiile de gen, vor fi proiectate pentru publicul din Bucureşti la cea de-a opta ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF). Evenimentul, ce va avea loc în perioada 27 septembrie şi 7 octombrie, la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, Muzeul Naţional […]

17
/09
/12

1787 – A fost adoptată Constituţia Statelor Unite ale Americii (în vigoare şi astăzi), document ce proclamă SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială.   1821 – A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; a fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, „Şcoala de la Sfântul Sava” […]

17
/09
/12

„Zilele culturii armene la Muzeul Satului” vor fi găzduite în perioada 21-23 Septembrie, de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, informează Uniunea Armenilor din România (UAR), într-un comunicat transmis luni, 17 septembrie.   Cu această ocazie Muzeul Satului va fi animat de spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, acestea fiind completate de expoziţii de […]

17
/09
/12

Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, susţine, într-un mesaj adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, că anul şcolar ce se deschide „aduce ceva nou”, şi anume clasa pregătitoare şi bacalaureatul profesional, recunoscând că mai sunt multe de rezolvat în sistemul educaţional.   În opinia ministrului Liviu Pop, deschiderea anului şcolar este, şi va fi întotdeauna, […]

17
/09
/12

n. 04/05/1977 Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" Bucuresti, Facultatea Actorie WebSite: www.cristianaraduta.ro culoare par: blond; culoare ochi: caprui; inaltime: 1,70 cm; greutate: 52 kg

14
/09
/12

Tabloul „Ciobăniţă” de Nicolae Grigorescu, prezintă o femeie deghizată în haine de cioban şi va fi scoasă la licitaţie de casa Artmark, pe 25 septembrie, la Ateneul Român din Bucureşti.   Portretul ciobăniţei este propus colecţionarilor de artă la Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism organizată de Artmark pe 25 septembrie. Alături de aceasta, va fi […]

14
/09
/12

Expoziţia „Childhood. Remains and Heritage/ Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu”, organizată în cadrul proiectului european cu acelaşi nume, finanţat prin programul Cultura 2007-2013, va fi prezentată, în cadrul unui itinerariu european susţinut de Institutul Cultural Român, la Paris.   În perioada 12-30 septembrie, Institutul Cultural Român de la Paris găzduieşte muzeul copilăriei: un melanj inedit de […]

14
/09
/12

În 1321, a încetat din viaţă poetul Dante Alighieri, creator al limbii literare italiene; este autorul primei capodopere a literaturii moderne europene: “Divina Comedie”, şi a romanului “Viaţa nouă”, considerat primul roman autobiografic din literatura universală (n. 1265).   1769    – S-a născut Alexander von Humboldt, explorator şi geograf, unul dintre ultimii mari savanţi de […]

14
/09
/12

Catherine, soţia prinţului William, a rostit primul său discurs oficial în străinătate joi, în Malayezia, în cadrul celei de-a doua etape a unui amplu turneu Asia-Pacific menit să finalizeze „ucenicia” regală a ducesei de Cambridge, informează AFP. „A le oferi copiilor şi familiilor lor un loc unde să se bucure de sprijin, de îngrijire pentru […]

14
/09
/12

Filmele Despre oameni şi melci, Campania şi Resident Evil: Răsplata au premiera pe marile ecrane în acest sfârşit de săptămână. A treia ediţie a Nopţii Albe a Filmului Românesc are loc vineri seara la Bucureşti şi, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. O expoziţie cu lucrări semnate de Gustav Klimt, realizate […]

14
/09
/12

Teatrul Metropolis vã invitã sâmbãtã, 15 septembrie, la ora 19:00 sã luaṭi parte la premiera spectacolului Jubileul, de Jean-Marie Chevret şi Michèle Ressi. Având-o în rol principal pe Maia Morgenstern şi beneficiind de îndrumarea regizoralã a lui Radu Beligan, piesa promite a fi un adevãrat spectacol. Autenticitatea piesei şi intensitatea la care este jucatã sunt […]