Flautul de Aur străluceşte pentru a treia oară pe scenele din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/flautul-de-aur-straluceste-pentru-a-treia-oara-pe-scenele-din-romania-cu-horia-mihail-si-ion-bogdan-stefanescu/

Periplul muzical este organizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Fundaţia Marconi şi Asociaţia Culturală Accendo în şapte oraşe ale României, în perioada 27 mai-14 iunie 2013.

Un articol de Andrada Văsii|22 mai 2013

Periplul muzical este organizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Fundaţia Marconi şi Asociaţia Culturală Accendo în şapte oraşe ale României, în perioada 27 mai-14 iunie 2013.

Un instrument miraculos : flautul de aur. Doi muzicieni de clasă: flautistul Ion Bogdan Ştefănescu – un excelent povestitor prin intermediul muzicii, dar şi al vorbelor, şi pianistul Horia Mihail – un muzician cu multiple faţete. Adevărate bijuterii muzicale, bisuri din toate epocile, de la baroc la modern.

Acestea sunt ingredientele unei noi poveşti muzicale oferite în acest an publicului din România după succesul extraordinar repurtat în primăvara şi toamna lui 2012: ,,Turneul Naţional Flautul de aur“, ediţia a III-a.

Când fiecare recital este monitorizat de o întreagă echipă de profesionişti, gesturile tale muzicale contează foarte mult. Se creează în jurul artistului o instalaţie ce reuşeşte să pună în mişcare o imagine capabilă să atragă, să convingă şi să fie dorită. Aşa se face că, după două serii ale Turneului Naţional „Flautul de aur“, cu săli arhipline, cu trasee bine alese, cu o reacţie a presei şi a spectatorilor ce a depăşit orice aşteptări, împreună cu „pianistul de aur“ Horia Mihail pornim într-un al treilea periplu naţional cu un program ce îşi propune să convingă publicul, o dată în plus, de spectaculozitatea muzicii clasice.

Ion Bogdan Ştefănescu,

flautist

Cei doi muzicieni vor străbate ţara de la Bucureşti până în vestul extrem al ţării, la Oradea şi înapoi până în est, la Tulcea, cu un program ce va atrage orice iubitor al muzicii de calitate, indiferent de vârstă sau de preferinţa pentru o epocă sau alta.

Ediţia a III-a a turneului „Flautul de aur“ îi propune publicului un tip de recital total inedit: un colaj de piese de mare impact, strânse sub genericul „Recital de bisuri“, adică o selecţie a unor lucrări de 3-4 minute fiecare, originale sau transcripţii, pe care Ion Bogdan Ştefănescu le-a oferit de-a lungul carierei sale iubitorilor de muzică clasică pentru a răsplăti aplauzele acestora, un colaj prin care spectatorii vor fi provocaţi la o incursiune prin istoria muzicii, de la Baroc, Clasicism şi Romantism, până la muzica zilelor noastre cu exemple spectaculoase din jazz , muzică de film sau chiar folclor.

Singurul flaut de 18k din România

Fără un instrument performant, aceste bijuterii muzicale nu ar fi atât de bine puse în valoare. Ion Bogdan Ştefănescu este singurul artist din România care deţine un  flaut din aur de 18k, creaţie a companiei japoneze Muramatsu, prima companie din Japonia care a început să creeze flaute pentru profesionişti, încă de la începutul secolului XX.

Muramatsu, astăzi un Rolls Royce al flautelor pe plan mondial, confecţionează numai instrumente de o valoare extraordinară, din argint, aur de diferite karate sau platină. Instrumentul devine o adevărată operă de artă, atât din punct de vedere estetic, cât şi din cel al performanţelor  sonore, fiecare deţinător de flaut Muramatsu trecând printr-un riguros proces de selecţie al instrumentului potrivit.

Itinerar „Turneu extraordinar FLAUTUL DE AUR – ediţia a III-a“, 27 mai-14 iunie 2013:

27 mai            Craiova         Sala Filarmonicii

28 mai            Caracal          Teatrul Dramatic

31 mai            Piteşti            Casa de cultură a Sindicatelor

4 iunie           Ploieşti          Sala Filarmonicii

5 iunie           Bucureşti      Sala Radio

12 iunie         Oradea          Sala Filarmonicii

14 iunie         Tulcea           Teatrul Jean Bart

Info:

Recitalurile încep la ora 19.00, iar biletele se găsesc la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la Bucureşti sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române şi în Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina

 

 

 

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).